Ahogy a nappalok egyre hosszabbak és hosszabbak lesznek az emberek kapnak egy energialöketet, ami által aktívabbak lesznek és egyre több mindent akarnak csinálni. Hogyha ezen energiák egy részét a tavaszi nagytakarításra fordítod, akkor a következő hónapokban annál kevesebbet kell foglalkoznod a takarítással. Ez az az időszak, amikor a legtöbben teljeskörű takarítást végeznek, mindenhol rendet raknak és elrendezik az egész otthonukat. A tavaszi nagytakarítás alkalmával olyan dolgokat is érdemes megcsinálnod, mint elrakni a téli ruhákat vagy letörölgetni a gyerekek játékait, amiket egyébként nem csinálnál minden takarítás alkalmával.

Sokunknak az otthonában nem egy-egy olyan tárgy található meg, amiket nem használunk napi rendszerességgel. Amik jelentenek valamit, azokat tartsd meg, de amikre nincs szükséged, azokat akár el is ajándékozhatod, amivel másnak örömet szerezhetsz, de nem utolsó sorban helyet szabadítasz fel otthonodban.

Sok féle módon tudsz rendet rakni otthonodban. Hogyha vannak kisgyerekeid, akkor esetleg elrakhatod a kinőtt ruháikat, és összeírhatsz egy listát, hogy mikre lehet szükségük helyettük. A konyhában ilyenkor van itt az ideje annak, hogy az eltört poharakat és a többi már nem használható eszközt kiselejtezd.

A takarítás előnyei

Hogyha te is éreztél már úgy egy egész napos takarítás után, hogy a világon bármit meg tudnál csinálni, akkor ez nem véletlen. Ennek az az oka, hogy jobb kedvünk lesz attól, hogyha valamilyen eredményt elérünk.

Ezen felül a fizikai rendetlenség akár mentális rendetlenséghez is vezethet. Tanulmányok szerint egyértelmű kapcsolat van a tisztaság látszatának kialakítása és a stressz csökkentése között. Ez pedig az életünk minden területén jobb döntésekhez vezethet, legyen szó a kapcsolatainkról, munkánkról, egészségünkről. Lényegében jobb helyzetbe hozzuk magunkat azzal, hogyha nincs körülöttünk rendetlenség. Ezért van az, hogy mindenre képesnek érzed magad, amikor egész nap takarítottál.

Akár elhiszed, hogy pszichológiai hatással is bír a takarítás, akár nem, azt nem lehet tagadni, hogy az otthonodra nézve mindenképp pozitív hatással van. Ahogy megy az idő, természetes, hogy az otthonodban elkezdenek összegyűlni különböző tárgyak és azokkal a por és baktériumok is. A legtöbben a rendszeresen is szoktak takarítani, de ilyenkor nincs idő olyan dolgok takarítására, mint az ablakok és egyéb tárgyak mélyebb letakarítása.

Az évi egyszeri nagytakarítás nem csak az otthonodnak kellő szeretetet adja meg, de a legtöbben ilyenkor végzik el a kisebb-nagyobb javításokat is. Hogyha ezeket a javításokat elvégzed, akkor magadat kíméled meg attól, hogy később ezeket egy csomó másikkal egyszerre kelljen megcsinálnod.

Mikor érdemes nekikezdeni

A tavaszi időszak március közepétől június közepéig-végéig tart, de természetesen nincs egy olyan dátum, amikor el kell kezdeni a tavaszi nagytakarítást. Azonban nem véletlen hívják tavaszi nagytakarításnak.

Először is azt kell eldöntened, hogy milyen alaposan akarsz takarítani. Csak egy gyors és egyszerű takarítást szeretnél? Vagy ez az az év, amikor minden apró hibát kijavítasz? Bármelyik is legyen, tartsd észben azt, hogy mi mindent szeretnél csinálni. Hogyha hosszú a listád, akkor jobb, ha minél hamarabb el tudod kezdeni a takarítást. Adott esetben lehet, hogy néhány hétvégét is rá kell áldozz a takarításra.

Az is jó ötlet lehet, hogyha profi segítségét veszed igénybe, de azt mindenképpen előre el kell tervezni. Ha például a szőnyegeidet szeretnéd kitisztíttatni és már megvan az időpont, akkor megteheted, hogy aköré szervezed a takarítás többi részét. Vedd figyelembe, hogy a legtöbb tisztító szerviznek ilyenkor nagy forgalma van, szóval minél előbb hívod fel őket, annál hamarabb jutnak ki hozzád.

Hogyha kész vagy a tervezéssel, akkor a legjobb módja a takarításnak az, hogyha szobáról szobára haladsz. Lehet, hogy a legjobb, hogyha a hálószobádban kezded a takarítást, mert az tart a legtovább, és ha azzal kész vagy, akkor az adhat egy plusz löketet. Valószínűleg jobban fogod érezni magad, és könnyebben végzed el a takarítás többi részét, hogyha a legnagyobb szobákkal kezded a folyamatot.

Hogyha előre megtervezve haladsz a takarítással, akkor nem fog olyan előfordulni, hogy nagyobb rendetlenségbe ütközöl valahol és nem lesz erőd befejezni a takarítást.

  • Hogyha mindennek van egy előre eltervezett helye, akkor sokkal könnyebb lesz a takarítás
  • Használj kosarakat, hogy nagyobb rakodófelületed legyen
  • Tarts fenn egy olyan helyet minden szobában, ahova azokat a dolgokat rakod, amire már nincs szükséged

Egyszerű trükkök

Néhányszor előfordulhat, hogy nem kell egy egész nagytakarítást csinálnunk, ilyenkor pedig elég néhány egyszerű dolgot megcsinálni. Íme néhány tipp, amivel időt, energiát, sőt akár pénzt is spórolhatsz:

  • Nyisd ki az összes ablakodat, hogy a levegő felfrissítse a lakást
  • Használj DIY tisztítót
  • Használj kiürült élelmiszerdobozokat tárolásra, így a kisebb dolgokat is rendezetten tarthatod
  • Tedd 1 percre a mikróba a mosogatószivacsod, hogy azt a hő lefertőtlenítse
  • Használj citromot, hogy megszabadulhassa fürdőszobai vagy konyhai lerakódásoktól
  • Mindennek jelölj ki egy helyet az otthonodban
  • Mosd ki a párnáidat a mosógépben

Hogyha kész vagy a nagytakarítással, akkor vidd el a már számodra nem kellő dolgokat az erre kijelölt gyűjtőhelyre. Lehet, hogy másnak nagy segítség lesz az a valami, ami neked már nem kell.