A tavasz érkeztével egyre többen vágunk bele a tavaszi nagytakarításba, ami az elején mindig bonyolultnak és legfőképpen túlságosan is időigényesnek tűnik. Lehetne-e ez a feladat egyszerűbb és átláthatóbb? A válaszunk igen, természetesen. Az alábbiakban ahhoz adunk ötleteket, hogy hogyan takarítsuk ki az egész lakást, mégse érezzük azt, hogy megcsömörlünk a munkába.

Alatta és mögötte


Az első dolgok, amiket takarítsunk le/fel, azok a szobákban lévő nagyobb bútorok alatt lévő területek, illetve a mögöttük lévő terület. Ide tartoznak a kanapék, fotelek, TV állványok, stb. Amennyire csak lehet mozdítsuk el a bútorokat a szokásos helyükről, így láthatóvá válnak az egyébként nem nagyon takarított részek, ezzel együtt a rég elhagyott hajgumik, játékok és egyebek is újra előkerülnek, természetesen a felgyülemlett kosz- és porréteggel együtt. Először szedjük fel ezeket az elveszett kincseket, majd egyszerűen jó alaposan porszívózzuk át a területet. Ha megvagyunk a porszívózással csak toljuk vissza a helyükre a bútorokat.

Fent magasan és lent mélyen

Ha már egyszer tavaszi nagytakarításba kezdünk, akkor fontos megtisztítanunk a szemmagasság felett elhelyezkedő dolgainkat is. Ilyen helyek lehetnek a díszlécek, plafonok, sarkok és bármilyen egyéb lámpakörüli terület, ami könnyen összegyűjtheti a port. A még viszonylag könnyen elérhető helyeket porcicával töröljük át, a nehezebben elérhetőeket pedig egy teleszkópos nyélre illesztett pókhálózó kefével, így el tudjuk érni a nagyon magasan fekvő díszléceket is akár. Ne csak fel nézzünk, hanem lefelé is! Fordítsunk figyelmet a lambériákra is. Moppal alaposan mossuk fel a padlót.

Ablakok és ablaktokok


Az ablakok takarítása sokszor ignorálásra kerül a tél során, főleg az ablaktokok tisztítása, amit szinte soha nem takarítunk, pedig nagyon könnyen meg tud ülni benne a kosz. Ha kinyitod az ablakodat, hogy szellőztess egy kicsit, akkor a friss levegővel együtt kis kosz is fog érkezni, ami végül az ablaktokban ül meg. A legkönnyebben úgy takarítható ez a rész, ha először egy fogkefével végig seprünk benne, ezzel kiszedve a megült por-, illetve koszréteget. Ezután a legjobb, ha porszívócsővel is megpróbálunk minél jobban bele porszívózni, felszívva a még makacsan ott maradt port. Végezetül pedig egy általános tisztítószer segítségével áttöröljük. Magát az ablakot pedig a következőképpen tisztítsuk: első lépésként töröljük át az üveget tiszta, meleg vízbe mártott szivaccsal vagy ronggyal, ezzel megszabadulva a kosztól. Következő lépésként jöhet az ablaktisztító, a szórófejes ablakpucolót használva vigyük fel a tisztítószert az üvegre, ezután pedig egy törlőkendő segítségével távolítsuk el az ablakon megülő foltokat. Utolsó mozzanatként pedig töröljük foltmentesre egy tiszta ronggyal az ablakot.

Megbújó vízszintes felületek

Minden lakásban vannak kis pontok, amiket egyszerűen nem takarítunk a hétköznapokban, ámde a tavaszi nagytakarítás tökéletes alkalom arra, hogy ezek takarítását is megejtsük. Ilyen pontok lehetnek a falra kiakasztott képek keretének teteje, a mikró alatti rész, az ajtókeret teteje, biztosak lehetünk benne, hogy ezen és hasonló pontok bőségesen összegyűjtötték az elmúlt hónapok során a port és a koszt. Takarításuk nagyon egyszerű, tegyük elérhetővé a teret (pl. tegyük arrébb a mikrót, álljunk fel egy létrára, hogy elérjük az ajtókeret tetejét stb.), majd univerzális tisztítószerrel vagy mikroszálas törlőkendővel egyszerűen töröljük át a felületet.

Falak


Természetesen nem kell a lakás összes falát aprólékosan megtisztítani, de vannak olyan falak, amikre ráfér egy kis takarítás a tavaszi nagytakarítás részeként. Például a konyha könnyen összekoszolódik, tehát ezekre érdemes figyelmet fordítani (és persze a többi olyan falra is, ahol koszcsíkot láthatunk). Kezdésként jelöljük ki a falnak egy tisztításra szoruló pontját, majd fújjunk rá egy kis univerzális tisztítószert, ezután pedig töröljük át a felületet. Ha makacsabb folttal van dolgunk, akkor tegyünk egy kis szódabikarbónát a kendőnkre, s ennek segítségével töröljük át a falat. Abban az esetben, ha a fal egészét szeretnénk takarítani, akkor vegyünk egy felmosó mop tartót moppal, fújjuk be egy univerzális tisztítószerrel, majd kezdjük el a takarítást felülről, W alakba tartva.

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg a puha felületekről sem, mint például díszpárnák, pokrócok, illetve a függönyökről se. A tavaszi nagytakarítás nagyszerű alkalmat biztosít arra, hogy az egyébként nap, mint nap használt eszközöket, amik így könnyen magukba szívják a port, is megtisztítsuk. Legkönnyebben ezt úgy tehetjük meg, ha megnézzük a szövet címkét és az ott található információk alapján kimossuk őket. A frissen mosott párnahuzatokkal, függönyökkel stb. pedig jó illatot is csempészhetünk lakásunkban, így szó szerint érezhetővé válik tavaszi nagytakarításunk.