A takarítási világnap 1989 óta létezik, s egy ausztrálnak, Ian Kiernannak köszönhetjük a napot. Kiernan-t a nap létrehozására a tengerek nagy mértékű szennyeződésének látványa inspirálta. Azzal a céllal hozta létre az emléknapot, hogy a Földön minél több ember tegyen bolygónk tisztaságáért, hiszen ez mindenkinek érdeke. Célja, hogy legalább ezen a napon felhívja a figyelmet a környezetvédelemre, amivel akár már az otthoni takarítással is segíthetünk. Törekvése hamar világhírűvé vált, olyannyira, hogy Magyarországon már 1993-ban megrendezésre került a Magyar Cserkészszövetség jóvoltából. A takarítási világnap azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Minden évben változik a dátuma, általában szeptember második hetének szombatján kerül megrendezésre, így idén ez a nap szeptember 17-re esik. No de hogyan is ünnepeljük meg ezt a fontos napot? Íme néhány ötlet:

1. Ültess egy fát!


A fa ültetésével egyfelől tisztítod a levegőt, másfelől egy fa mindig tökéletes és jó kiegészítése egy kertnek, parknak stb.

2. Szervezz szemétszedő akciót!


Nem kell nagy eseményre gondolni, az is elég, ha a családod körében szervezel aznapra egy pár órás szemétszedő akciót a lakóhelyetek környékére. Ezáltal a környezet is jól jár, a környék is szebb lesz, sőt, még a gyermekeknek is átadhatod a megfelelő szemétkezelés fontosságát. Húzzatok fel egy-egy kesztyűt, lehetőleg cérnakesztyűt, ami mosható, így később újra fel lehet használni, ragadjatok meg egy zsákot és irány a program. Akár még versenyt is rendezhettek, hogy ki szedett össze több szemetet, így játékosabbá téve a gyermekek számára is ezt a roppant fontos programot.

3. Selejtezz!

Nézd át a szekrényeket és selejtezz le minden olyan ruhadarabot, használati tárgyat, amiket évek óta csak őrizgetsz, de nem használsz. Ha összegyűjtötted őket, akkor add le például egy szeretetszolgálatnál, így a rászorulóknak is segítesz, plusz, nem a szemétbe, hanem jó célra, újra felhasználásra kerülnek az adott ruhadarabok, könyvek, játékok stb.

4. Takarítsd ki a lakást, de csakis környezetkímélő szereket használva!


Szerencsére egyre több és több környezetkímélő tisztítószer kerül a piacra. Ezen szerekkel nem csak, hogy tisztává varázsolhatod az otthonodat, hanem minden ember otthonát, a Földet is véded ezzel. Ünnepeld meg az idei takarítási világnapot azzal, hogy takarítószereidet környezetkímélőre cseréled, s használod is azokat mostantól kezdve. Webshopunkban széles kínálatát találod a zöld tisztítószereknek, válogass bátran!

5. Gyűjts szelektíven!


Talán a legelterjedtebb cselekvés, amit a környezetért végezhetünk, ezzel együtt mégis talán az egyik legfontosabb. Használj több szemetest, amelyekben külön tudod gyűjteni legalább a papír-, műanyag-, illetve a kommunálishulladékot. Különböztesd meg a szemeteseket színekkel, rájuk festett jelekkel, betűkkel vagy bármivel, ami a háztartás számára a legkönnyebb. Emellett pedig azzal is óvni tudod a környezetet, ha nem használsz a szemetesekbe szemeteszsákot.