A portörlésnek a szokásos házimunkák egyik feladatának kéne lennie, mivel megvédi a családot és a különböző felületeket, hiszen a por lehámlott emberi bőrsejtekből, szövetszálakból, háziállatunk szőréből, poratka exkrementumból, továbbá kosz- és törmelékdarabkákból áll össze. Nemcsak hogy a porréteg miatt koszosabbnak tűnik lakásunk, hanem karcokat és sérüléseket okozhatnak a felületeken, arról nem is beszélve, hogy néhány embernél allergiát vagy légzési gondokat is kiválthat. Az alábbi cikkünkben ezen porréteg könnyed és alapos takarítására nyújtunk segítséget.


Mikroszálas kendőt javaslunk a portörlésre, hiszen ez pontosan erre a feladatra lett tervezve.

Ezen típusú kendők ahelyett, hogy ide-oda tologatnák a port, mint ahogy azt egy egyszerű rongy tenné, felveszik, összegyűjtik a port. Ámde, nem elég csak a megfelelő kendő használata, a technika is fontos portörléskor. Fentről lefelé, illetve balról jobbra porolj, pont úgy, ahogy a többi takarítási feladat során is ideális a feladat elvégzése. A leghatékonyabb az, ha hátulról kezdesz és úgy jössz előre, így biztosra véve, hogy a felületek minden részét letörölted. Nem ajánlatos bútorfényezőt mikroszálas kendővel használni, igaz néhány helyen a portörlés megköveteli a fényező használatát is. Először használjuk a fényezőt, aminek használata közben figyeljünk a mértékre, a használata esetében igaz az a mondás, hogy a kevesebb, néha több. Majd a bútorfényező után végezzük el a portörlést.


Az elektromos eszközök és bútorok portörlését hetente végezzük el. Viszont az ajtókereteket, mennyezeti ventilátorokat, lambériákat és hasonlókat elég kéthetente leporolnunk. A mindennap nem használt tárgyak esetében pedig élhet az a szabály, hogy csak akkor következzen el a portörlés, mikor már enyhe allergiás reakciókat okoz a porréteg. Még egy apró tipp a különböző dísztárgyak és „mütyürök” tisztításához a porcica használata, amivel sokkal könnyebben leporolhatjuk őket, mint ha a mikroszálas kendőt használnánk.

Ahhoz, hogy eltüntessük a pókhálókat a falakról, sarkokból, illetve lámpabúrákból teleszkópos porcicát ajánlunk, hiszen azzal a magasan fekvő helyekre is könnyen elérhetünk.

Egy másik megoldás a pókhálókra pedig a pókhálózó kefe, szintén teleszkópos nyéllel.