Minden nyilvános wc-t igénybe vevő személy a legjobban azt szeretné, hogyha mindig csillogó padló, tiszta tükrök és friss illatok várnák őket az illemhelyeken. Azonban a legtisztábbnak tűnő mosdók is nagyon sok baktériumot rejthetnek egy figyelmen kívül hagyott szokás miatt. Ez nemmás, mint a kézszárítók használata.

A legtöbb nyilvános mosdó három különböző kézszárítási lehetőséget kínál: papír kéztörlőket, kézszárítót vagy légpengés(kézbedugós) kézszárító. Amikor csak valamelyik kézszárító eszköz áll rendelkezésre, a fenntartási költségek lehet, hogy lecsökkennek, de az igénybe vevők gyakran még vizes vagy nyirkos kézzel kell, hogy távozzanak. Ahol rendelkezésre áll papír kéztörlő is, ott ugyan probléma lehet annak a túlzott használata, de a felhasználók teljesen tiszta, száraz kézzel tudnak távozni.

Melyiket érdemes választani? A menedzsereknek észben kell tartaniuk azt, hogy a különböző kéztisztítási módok különböző fokú tisztaságot és egészséget vonnak maguk után. Végülis, a fő cél a megfelelő tisztaság szolgáltatása kell, hogy legyen a felhasználók számára, ami megvédheti őket a fertőzésektől, de a cég hírnevét is megőrzi.

Miért elkerülhetetlen a kéz szárazsága a megfelelő kézhigiénia érdekében

Az Amerikai Egyesült Államokban a fertőzések 80%-a érintés útján terjed. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kéz megfelelő, teljes megszárítása nélkülözhetetlen a megfelelő kézhigiéniához, hiszen a kártékony baktériumok még akár kézmosás után is a kéz felületén tudnak maradni. A CDC (Centers for Disease Control) szerint a kéz szárazsága a következők miatt fontos még:

  • A kézmosás folyamata nem megfelelő. Sajnálatos módon nem mindenki mossa meg megfelelően a kezét. Egy friss tanulmány szerint az emberek 95%-a nem mossa meg megfelelően vagy megfelelően sokáig a kezét, és ezzel a fertőző baktériumok jelentős része megmarad a kéz felületén.
  • Néhány vírus akár napokig is elél. Néhány veszélyes vírus napokig meg tud élni olyan felületeken is, mint a csap vagy szappan adagoló, hogyha azok nincsenek megfelelően letisztítva és lefertőtlenítve. Ahogy a felhasználók megérintik ezen felületeket, a vírusok terjedését segíthetik.
  • A baktériumok könnyebben terjednek vizes felületeken. Mivel az emberek nagy része nem megfelelően mos kezet, ezért előfordulhat, hogy a baktériumok megmaradnak a kézfelületükön. Az ugyan megmosott, de vizes kézről még könnyebben terjednek a fertőzések, akár ember és ember között, akár emberről tárgyakra. Azért fontos megfelelően megszárítani a kezünket, mert úgy sokkal kisebb eséllyel terjednek, vagy élnek túl a baktériumok.
  • A fertőzések terjedésének megelőzése az egyik legfontosabb dolog az egészségügyben, az oktatásban, és az ételt szolgáltató helyeken. A kézmosás és kézszárítás segít korlátozni az, estekben akár halálos, kórházi fertőzéseket ugyanúgy, mint az ételmérgezéseket az éttermekben, vagy épp a nátha kitörését az iskolákban.

Meleg levegő

Nemrégiben a londoni Westminsteri Egyetem által készített tanulmány keretében leteszteltek három kézszárítási módszert (papírkéztörlőt, kézszárítót és légpengés (kézbedugós) kézszárítót) annak érdekében, hogy eldöntsék a megfelelő kézszárításról szóló vitát. A résztvevőknek a kesztyűs kezeiket egy vírust tartalmazó folyadékba kellett mártaniuk, és letesztelniük a három lehetőséget. Az eredményeket összehasonlításával meg akarták állapítani, hogy van-e olyan módszer, ami kevesebb baktériumot terjeszt a többinél.

A forró levegős szárítók párologtatással és lefele irányuló légáramlással távolították el a vizet. Ezzel szemben a légpengés (kézbedugós) kézszárító szárítók ellentétes irányú légáramoltatásokon keresztül távolítják el a vizet, amit akár 600 km/h-s sebességgel képesek előállítani. A tanulmány szerint a légpengés szárítók, sebességük és felépítésük miatt, átlagosan 60-szor több vírust terjesztettek a tesztelés során, mint a kézszárítók, és 1300-szor többet, mint a papír kéztörlő. Noha a vizsgálatban szereplő vírus nem volt veszélyes, a valóságban a kezeken lévő baktériumok gyakran tartalmaznak székletanyagot, ami kellemetlen és potenciálisan veszélyes betegségeket eredményezhet, például a „norovírust” vagy az E. colit, ha a szennyezett kezek érintkeznek az orral vagy a szájjal.

A légpengés kézszárítók esetében a tanulmány kimutatta továbbá, hogy a vírus 70%-a különböző magasságokba terjedt szét, illetve a fertőzések akár 15 percig voltak a szárítóhoz közeli levegőben. A leginkább fertőzött magasság egy átlagos kisgyerek arcmagasságánál volt.

Ezen kívül a Branfordi Egyetem által végzett tanulmány megállapította, hogy a kezek összedörzsölése - a kézszárítás kézszárítóval történő felgyorsításának általános módja - a bőrön élő baktériumok emelkedését okozza, a tiszta kezeket pedig piszkossá változtatja. A kézszárítók ugyan tűnhetnek költséghatékony megoldásnak, de a valóságban több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot szerezhetnek.

A papír kéztörlő előnyei

A Westminster-tanulmány kimutatta, hogy a papír kéztörlők terjesztik a legkevesebb fertőzést a környezetükbe. Az eldobható papír kéztörlők szintén rendkívül eredményesen távolítanak bármilyen maradék baktériumot a kezekről a kézmosás után. A papír kéztörlőket azonban nem csak a kéz megszárítására lehet alkalmazni, hanem például az ajtó kinyitására, vagy épp a csap elzárására.

Arról nem is beszélve, hogy a papír kéztörlő a legnépszerűbb választás a felhasználók között. Ha megvan a választás lehetősége, az emberek 75%-a papír kéztörlőt preferálja a kézszárítóval szemben. Amennyiben a menedzserek amellett döntenek, hogy megadják a felhasználóknak az általuk preferált módját a kézszárításnak, cserébe egy tisztább, egészségesebb helyet kapnak vissza.

Bár csak egy mítosznak tűnhet, a papír kéztörlő egy fenntartható és költségbarát kézszárítási módszer lehet. Az automatikus papírtörlő adagolók, melyek a személyek kezeit érzékelik, elegendő papírt biztosítanak a vendégek számára, hogy minden alkalommal teljesen szárazra töröljék a kezüket. Ezek az adagolók segítenek a hulladék mennyiségének lecsökkentésében és a megtakarításban is.

Néhány eldobható papír kéztörlő- és zsebkendő márka innovatív stratégiát alkalmaz annak biztosítására, hogy a termékek környezetbarát módon készüljenek, így például az erdőgazdálkodás megőrzésével, a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásával és a megfelelő újrahasznosítási előírások alkalmazásával. Míg a szárítók az energiapazarlást növelik, a nem megfelelő papír kéztörlőket a hulladéklerakókba lehet vinni - ezért fontos olyan papírtermékeket fejleszteni, melyek biológiailag lebonthatóak.

Vége a vitának

A kérdés, hogy melyiket érdemesebb alkalmazni; a papír kéztörlőt vagy a kézszárítót, már nem egy kétoldalú vita, hiszen több kutatás is kimutatta, hogy a papír kéztörlő sokkal jobb választás higiéniai szempontból. Ha ezt a higiéniailag megfelelő választási módszert a felhasználók számára bocsájtják, akkor az nem csak a vendégeknek jelent valamilyen többletet; sokkal jobb lesz a márka imázsa, valamint segít fenntartani az egészséget és biztonságot. Lehet szó egy nyilvános mosdóról, kórházi kézmosó-állomásról, étteremről, iskoláról vagy bármilyen nagy forgalmú helyről, a legjobb választás kézhigiéniai szempontból a papír kéztörlő.