Azt, hogy mennyire kényes munka a portörölgetés, senkinek nem kell bemutatni. Látod lerakódni, feltakarítod, de ezután újra megjelenik a por. Sokkal egyszerűbb lenne egyszerűen abbahagyni és nem foglalkozni vele, de biztosíthatunk róla, hogy ez az utolsó dolog, amit szeretnél.

A por sok mindenből tevődik össze, például bőrdarabkákból, a saját és kisállataid szőrzetéből, hajból, pollenből, és egyéb apró részekből. Ezeket pedig senki nem szeretné az otthonában.

A kérdés pedig, ami mindenkit foglalkoztat: van-e olyan portörlési módszer, ami örökké távol tartja a port? A választ itt találod, illetve azt is, hogy miért érdemes rendszeresen port törölnöd.

Miért is fontos a portörlés?

A por részecskéinek összetevői eltérnek. Ahogy az előbb írtuk, a leggyakoribb összetevők az elhalt bőrdarabok, illetve embertől vagy állattól származó szőrzet. Ennél sokkal súlyosabb, hogy a poron megélhetnek apró bogarak is.

Ahogy egyre több por ül le az adott felületre, annál több károsabb részecske is megjelenik. Ezen lerakódásokból lesznek azok a nagy, összefüggő részek, amiket pornyuszinak is szoktak hívni.

Azért fontos port törölni, mivel így csökkenteni tudod a betegség és allergiák kockázatát. Ugyan a legtöbb típusú por nem okoz komolyabb problémákat, olyan könnyebb tüneteket okozhat, mint a köhögés, tüsszögés vagy szemirritáció.

Ezeken felül vizuálisan is problémát okoz; egy egyébként csodálatos bútordarab, amin megült a por, mindennek fog tűnni, csak nem szépnek és tisztának.

A portörlés megfelelő módja

Most, hogy már tudod, hogy nem érdemes halasztani a dolgot, lássuk hogyan is érdemes port törölni. Sokféle javaslatot olvashattál már, de van egy, ami az összes többi felett áll. Íme:

Először is távolíts el mindent

Minden bútoron érdemes egyesével végig menned. Kezdd azzal a folyamatot, hogy mindent eltávolítasz róluk.

Rosszabbul jársz, ha úgy próbálsz haladni, hogy mindent felveszel, ami szembe jön, és azok alatt takarítasz, amikor odaérsz. Ha például a kanapéról előre leveszel minden párnát, sokkal gyorsabban végzel majd, mint hogyha egyesével minden párnát felemelnél.

Mindent porolj le

Az előbbi példánál maradva, ügyelj arra, hogy ne csak a kanapét, hanem magukat a párnákat is letöröld!

Használj porrongyot

Ahhoz, hogy megfelelően tudd letörölni a port, egy ahhoz alkalmas porrongyra van szükséged. A jó porrongyok speciális mikroszálakból állnak, amelyek kifejezetten arra vannak, hogy vonzzák a por részecskéit, a többi, nem megfelelő ronggyal ellentétben, amik a port csak felverik maguk után.

A bútor környezetét is takarítsd le

Ez azért fontos, mert a por kicsit felverődhetett és a bútor környezetére is leszállhatott. Ehhez használj egy seprűt vagy porszívót (attól függően, hogy van-e szőnyeged vagy sem) és alaposan takarítsd fel ezt a részt.

Az is sokat segíthet, hogyha egy másik porronggyal a bútor elejét, illetve oldalait takarítod le.

Egyéb portörlési tippek, információk

Rendszeres portörlés vs. nagytakarítás

Íme a nagy kérdés: kell-e rendszeresen port törölni, vagy elég csak akkor, amikor már észrevehető a por?

Ideális esetben rendszeresen kellene port törölni. Ha hetente nem is, de kéthetente több, mint ajánlott. Azonban van különbség a rendszeres portörlés között, és aközött, amit a nagytakarítás részeként csinálunk.

A kevésbé látható részek, így az ajtófélfák, bútor mögötti részek vagy az ablakpárkányok, azon részek, amelyeket inkább a nagytakarítás alkalmával törölsz le.

Viszont vannak részei az otthonodnak, amiket rendszeresen kell(ene) takarítanod, mert azokon a helyeken hamarabb összegyűlik a por. Ide tartozik a nappali, a fürdőszoba, a hálószoba, az étkező és a konyha.

Arra is érdemes odafigyelned, hogy melyek azok a helyek, ahol a családod és a vendégek is időt töltenek. Ilyenek az asztal felületek és az ágyak fejtámlái.

Hogyan előzheted meg a port

Sok munkát, időt és energiát megspórolhatsz magadnak azzal, hogyha tudod, hogy hogy kell megelőzni a porosodást.

Ugyan a legtöbb por a bőrből és a szőrből keletkezik, a külső forrásaitól (például a pollen) meg tudsz szabadulni vagy legalábbis minimalizálni tudod őket. Győződj meg róla, hogy az ablakaid, ajtóid és légkondicionálód megfelelően szigeteltek.

Fektess le egy szőrős lábtörlőt az ajtód elé, hogy ezzel a plusz piszkot ne hord be a lakásba. Soha ne cipőben legyél az otthonodban, hagyd őket a bejárati ajtónál.

A plusz porhoz, ami keletkezik, használj légszűrőt, ami elfogja a por részeit. Ha vannak kisállataid, őket is rendszeresen fésüld meg, mert azzal nem a levegőbe kerülnek a szőrszálaik.

Az is fontos, hogy a lehető legkisebb rendetlenség legyen az otthonodban, mert a por gyakorlatilag bárhol meg tud ülni. Minél kevesebb a felület, annál kevesebb munkád lesz!

Miért nem érdemes porolót használnod

A fentiekben már kiemeltük, hogy miért érdemes porrongyot használnod.

A porolók megfelelők lehetnek a por eltávolításában, de annak megelőzésében annál kevésbé.

A por egy része ugyan rátapad a porolóra, de a jelentősebb része tovább lebeg majd a levegőben és máshova ül le. Néhány poroló egyáltalán nem távolít el semennyi port. A portörlés másik kedvelt módja valamilyen spré alkalmazása.

Sok spray ugyan a por jelentős részét eltávolítja és még friss illatot is hagy maga után, de ezek általában valamilyen foltot vagy egyéb nem látható lerakódást hagynak maguk után. Ez egyes bútortípusoknál problémás lehet, különösen a fából készültek esetén.

Porérzékenység

Ha azért hanyagolod a portörlést, mert rosszat tesz az allergiádnak, akkor sajnos az a rossz hírünk van, hogy az eltolás csak még rosszabbá teszi majd a helyzetet. Ha emiatt nem törölted le a port eddig, akkor azt ajánljuk, hogy viselj valamilyen védőfelszerelést.

Ha akkor érzel kellemetlenséget, amikor beszívod a port, viselj valamilyen maszkot. Hogyha bevörösödik a szemed vagy elkezd viszketni, használj valamilyen védő szemüveget. Kesztyűt pedig azért érdemes viselned portörlés alatt, mert így megakadályozod azt, hogy a kezeden megtapadva valahova máshova kerüljön az odatapadt por.

Tudjuk, hogy a portörlés a házimunkák között is az egyik legrosszabb, de annak érdekében, hogy ne legyen a lerakódásból még nagyobb baj, sajnos muszáj megcsinálni. Fontos tudnod, hogy hogyan érdemes port törölni és hogyan lehet megelőzni azt.