Még mosogatás után is kellemetlen szagúak a poharaid? Esetleg olyan bűzt árasztanak magukból, ami halra vagy egy ázott kutyára emlékeztet? Épp elég, hogy te megérzed ezeket a szagokat, amikor szomjas vagy, de amikor a vendégek veszik észre, az kifejezetten kellemetlen.

Valószínűleg azt is észrevetted, hogy nem csak egy pohárnak van ilyen problémája. Minden bizonnyal már azt is megpróbáltad, hogy még egyszer elmosogatod őket, ami ugyan néhány nap erejéig működhet, de utána megint visszatér az az áporodott szag vagy rosszabb esetben már a következő mosogatás után megjelenik. Ez azért van, mert nem a bűz okát iktattad ki.

Az ok, hogy miért kellemetlen szagúak a poharaid


Egy néhány éve létező szabály szerint a gyártóknak tilos foszfátokat tartalmazó mosogatószereket forgalmazniuk. Azóta sokunknál jelentkezett már a fenti probléma, hogy még mosogatás után is iszonyú szaguk van a poharaknak. A foszfátok a víz meglágyítását szolgálták, ami azt jelenti, hogy a tisztítószer többi alkotóeleme hatásosabb tudott lenni, ugyanakkor a vízvezetékekben algásodást eredményeztek, ami miatt végül ki kellett őket hagyni az összetevőkből.

Egyes mosószerektől is lehet kellemetlen szaga a poharaknak

Ha az nem lenne elég, hogy a poharaknak kellemetlen a szaguk, még az is előfordulhat, hogy nem tűnnek tisztának. Ehelyett afféle felhős-ködös lerakódás van rajtuk, ami szintén a foszfátok eltávolításával függ össze, főleg akkor, ha úgy nevezett „kemény vízű” helyen élsz.

Ahogy halad az idő ez a lerakódás egyre nagyobb és makacsabb lesz, amitől az egyszer kristálytiszta poharaid teljesen piszkosnak tűnnek. Hogyha nem kezdesz semmit a problémával, akkor akár maradandó is lehet ez az elfelhősödés. Már akkor, hogyha látni ugyan semmit nem látsz a poharaidon, de a kellemetlen szagokat érzed, biztos lehetsz benne, hogy valamilyen lerakódás vette kezdetét, ami elég a baktériumoknak, hogy megtapadjanak rajta. És ahol baktériumok vannak, ott lesznek rossz szagok is.

Néha az öblítőszerek is lehetnek a hunyók

Úgy tűnik, hogy azon embereknek van a legtöbb problémájuk, akik olyan mosogatószereket használnak, amikben beépített szárítószerek vannak. Ennek is megvan az oka. Ezek a szárítószerek és mosogatógép öblítők egy vékony réteget hagynak a poharaidon, edényeiden és evőeszközeiden. Ez a réteg a beviaszozott autóknál ugyan segít abban, hogy az esőcseppek lefolyjanak róluk, ugyanakkor ez a réteg a felelős azért, hogy a baktériumok megtapadnak a poharak felületén. Ahogy már írtuk, ahol baktériumok vannak, ott kellemetlen szagok is.

Miért van az edényeknek rosszabb szaguk párás időben

Azt már tudod, hogy a baktériumok könnyen megülnek a poharak és a lerakódás között. Könnyen előfordulhat, hogy párás időben vagy nyitott ablaknál a szag, amit terjesztenek még sokkal rosszabb, mint azelőtt. Ez azért van, mert a melegebb, párás levegőben könnyen elterjednek a baktériumok, amik a szagokat okozzák. Gondold el, hogy a mosogatógépből áradó pára már milyen kedvező a baktériumoknak, és akkor nem is beszéltünk a kintről bejövő levegőről. Szerencsére azonban nem kell megvárnod, amíg megérkezik a hűvösebb időjárás, hogy megszabadulj a kellemetlen szagoktól.

Hogyan orvosold a problémát

Szerencsére van néhány módja annak, hogy megszabadulj a szagoktól, attól függően, hogy kézzel mosogatsz vagy a mosogatógépet használod. Sajnos az nem egy működőképes ötlet, hogy ezentúl nem használsz olyan szereket, amikben például a fent említett szárítószerek vannak, mert a gyártók nem tüntetnek fel minden alkotóelemet a csomagoláson.

Azonban lehet minimalizálni ezeket a szagokat azzal, hogy először megszabadulsz a lerakódásoktól, aztán pedig megakadályozod, hogy azok újra elterjedjenek.

Ha kézzel mosogatsz:

 1. Béleld ki a mosogatót egy vastag törölközővel, majd helyezd rá a poharakat.
 2. Önts rájuk 2 pohár desztillált ecetet, majd annyi forró vizet, hogy az a poharakat teljesen elfedje.
 3. Hagyd így 20-30 percig, hogy az ecet fel tudja oldani a lerakódásokat, majd alaposan mosd el a poharakat, és alaposan töröld őket szárazra.

Ha mosogatógépet használsz:

 1. Önts 2 pohár desztillált ecetet a gépbe.
 2. Indítsd el, és hagyd járni a mosogatógépedet 1-2 percig, majd állítsd meg, és engedd, hogy az ecet feloldja a lerakódásokat, az előző ponthoz hasonlóan, itt is 20-30 percig.
 3. Ha letelt az idő, zárd be az ajtaját, és hagyd, hogy befejeződjön a kiválasztott program.


  Tippek, hogy hogyan tartsd távol a kellemetlen szagokat

  Ne töltsd túl a mosogatógép szappanadagolóját.

  Válts inkább a tablettás tisztítószerekre, így karban tudod tartani a mennyiséget. Egyébként pedig nagyon ügyelj arra, hogy a megfelelő jelig töltsd a folyékony szappant.

  Cseréld ecetre az öblítőszeredet.

  Annak érdekében, hogy a jövőben is megakadályozd a poharak befelhősödését, töltsd fel a mosogatógéped öblítőszer-tartályát ecettel, ami ugyanolyan jól működik, mint bármi más.

  Tartsd karban a mosogatógéped.

  Havonta érdemes kitakarítanod a mosogatógéped annak érdekében, hogy megakadályozz bármilyen baktérium elszaporodását. A szűrőt pedig legalább hetente tisztítsd ki.

  Használj valamilyen mosogatószer-tisztító terméket.

  Az ilyen szereket az üres mosogatógépbe kell beleraknod, és úgy elindítanod, hogy az a gépet belülről ki tudja takarítani.

  Néha áztasd a poharaidat ecetbe

  Mosd el a poharaidat rendesen, ahogy szoktad valamilyen mosogatószerrel, majd áztasd be őket 1-2 pohár ecet hozzáadásával. Ezzel meg tudsz szabadulni minden baktérium-lerakódástól, befelhősödéstől és a rossz szagoktól.