Veled is előfordult már az, hogy amint a reggeli kávédat kortyolgattad, annak egy része valahogy a szőnyegre került? Vagy esetleg az, hogy egy jó hangulatú esti iszogatás alkalmával a bor is ugyanígy végezte? Ne aggódj, mint mindenre, erre is van megoldásunk! Persze nem javasoljuk, hogy csak azért önts ki valamit a szőnyegedre, hogy kipróbálhasd ezeket a trükköket, de ha valami miatt ilyen helyzetbe kerültél, akkor a legjobb helyen jársz ahhoz, hogy megtudd hogyan szabadulhatsz meg a foltoktól a legegyszerűbben.

Kávéfoltok

Ugyanúgy, ahogy a legtöbb makacs szennyeződés esetében, a kávéfoltok eltávolítására is megvannak a megfelelő módszerek. Sőt, akár még a legrégebbi elszíneződéseket is el tudod tüntetni!

Itasd fel a foltot

Akkor van a legtöbb esélyed arra, hogy megszabadulj a folttól, ha minél gyorsabban cselekszel. Ehhez szükséged lesz egy fehér színű rongyra; kezdd el felitatni a foltot úgy, hogy kívülről befelé haladsz. Azonban figyelj arra, hogy ne súrold a szőnyeget, mert úgy beleivódhat az anyagba, és sokkal nehezebb dolgod lesz, hogyha onnan akarod kitakarítani. Amikor már a folt nagy részét sikeresen eltávolítottad, önts hideg vizet a maradékra, majd kezdd el felitatni a folt megmaradt részeit. Ez azért szükséges, mert így felhígítod a hátramaradt részeket, amik így könnyebben eltüntethetőek.

Használj valamilyen textil folttisztítót

Tulajdonképp bármilyen szőnyegtisztító szer megfelel erre, de akár saját oldatot is készíthetsz. Keverj össze egy evőkanálnyi folyékony mosogatószert egy evőkanál fehér ecettel és két pohár meleg vízzel. Egy tiszta rongy segítségével töröld át a foltot az oldattal, épp úgy, ahogy az előbb is: kívülről befelé haladva. Ha ezzel végeztél, akkor egy tiszta ronggyal itasd fel egészen addig, amíg el nem tűnik a folt.

Öblítsd le hideg vízzel, és így semlegesíts

Önts hideg vizet a területre, és itasd fel a folt maradékát, de figyelj arra, hogy eközben ne dörzsöld bele még jobban a folyadékot. Ezután hagyd megszáradni a szőnyeget.

Régi kávéfoltok

Annak ellenére, hogy a legjobb mindig megpróbálni egyből megszabadulni az ilyen szennyeződésektől, lehet, hogy néhány csepp felett átszaladt a tekinteted. Ahhoz, hogy ezektől megszabadulj, egyszerűen csak meleg víz használatával hígítsd fel a megszáradt kávéfoltot. Ezután kövesd ugyanazokat a lépéseket, mint amiket új szennyeződések esetén követnél: itasd fel, amit csak tudsz, és alkalmazz valamilyen tisztítót. Ha ezek egyike sem működik, akkor még mindig kihívhatod a csapatunk szakembereit a Fal-Co7 Takarítószolgálatot ;).

Egy plusz javaslatként megemlítenénk a sütőport is, mint alternatívát. Ez nem csak a kávéfoltok eltávolításánál hasznos, de akár a vörösbor által okozott foltoktól is segíthet megszabadulni. Ha szeretnél sütőport használni, akkor csupán ennyi a dolgod: a fent leírt harmadik lépés után szórd rá a foltra, és így hagyd megszáradni a szőnyeget. Ha megszáradt, akkor csak annyi maradt hátra, hogy felporszívózd a maradék sütőport.

Bor által okozott foltok

Ha még javában tart a parti, és nem akarsz nagy felhajtást rendezni egy kis kiömlött bor miatt, akkor tedd a következőt: papírszalvétával itass fel annyit, amennyit csak tudsz belőle, majd a maradékra szórj egy kis sót, és már vissza is térhetsz a vendégekhez. A só fel fogja szívni a fel nem itatott bor egy részét, amit a parti végén egyszerűen csak fel kell porszívóznod.

Ha csak másnap veszed észre a kiömlést, és már megszáradt, akkor nehezebb lesz az eltávolítása. Ebben az esetben önts meleg vizet a foltra, hogy feloldja, majd használj valamilyen folteltávolító szert. Ezután alkalmazz bármilyen oxigén alapú tisztítót kettőtől tíz óráig terjedő időtartamban.

Egyből itasd fel a foltot

Használj egy fehér rongyot, hogy minél nagyobb részét fel tudd itatni a foltnak. Ügyelj arra, hogy mindig a rongy még egy tisztább részével itatod fel a folt maradék részeit.

Önts vizet a szennyeződésre

Önts egy kevés hideg vizet a foltra, ami felhígítja a bort, így könnyebben fel tudod itatni azt. Figyelj arra, hogy egyszerre ne önts sok vizet, és mindig száraz rongyot használj a felitatásra. Ezt egészen addig folytasd, amíg el nem távolítottad a foltot a szőnyegről.

Alkalmazz sütőport

Készíts egy 3 az 1-hez arányú sütőpor-víz keveréket. Ezután a pasztát juttasd a foltra, és várd meg amíg teljesen megszárad, mielőtt felporszívóznád.

Használj valamilyen folteltávolítót

Ha bármilyen folt megmarad az előbbi lépések után, alkalmazz a felületen valamilyen folteltávolító szert a gyártói utasítások szerint. Általában ez egy olyan jellegű folyamat, mint amilyen az előző lépés is; várd meg, amíg megszárad a szer, majd porszívózd fel.

Borfolt eltávolítása fehér szőnyegről

Mivel a fehér szőnyegek nem tartalmaznak semmilyen színezéket, megpróbálkozhatsz egy hidrogén-peroxidos keverékkel. Fontos, hogy ezt tényleg csak fehér szőnyegen próbáld ki, mivel könnyen előfordulhat, hogy kiszívja a szőnyeg színét. Ha mégis kipróbálnád, akkor teszteld le egy kevésbé látható helyén a szőnyegnek, hogy mi történik.

TIPP: Ha bármilyen új folteltávolító módszert szeretnél kipróbálni, azt mindenképp teszteld le előbb a szőnyeged egy kevésbé látható részén.

Készíts felhasználásra kész tisztító oldatot

Keverj össze egy egység tiszta mosogatószert két egység hidrogén-peroxiddal.

Alkalmazd, majd távolítsd el az oldatot

Egy szivaccsal juttasd az elegyet a foltra, hagyd pár percet állni, majd egy tiszta ronggyal kezdd el felitatni. Egy másik tiszta rongyot pedig itass át vízzel, hogy azzal megszabadulj a folt környékén bármilyen habos maradéktól.

Ha ezen módszerek egyike sem segített, akkor itt az ideje szakértőket hívni, akik a profi felszerelésüknek hála vissza tudják állítani a szőnyeget eredeti állapotát.