A legegyszerűbb módja annak, hogy rávedd a csemetéket a takarításra az az, hogyha játékossá teszed. Nyilván jobb lenne, hogyha maguktól segítenének be itt-ott a takarításba, de lássuk be, erre kisgyerekkorban kicsi az esély.

Hogyan tudod bevonni őket mégis

Hogyha játékossá teszed a takarítást, akkor sokkal szívesebben vesznek majd részt benne. Eközben ráadásul még ügyesebbek is lesznek, jobban fogják tudni megtervezni az idejüket és a takarítás sorrendjét. Felnőttként az ilyen fajta tudás jól fog majd nekik jönni mind az otthonukban, mind a munkahelyükön.

Játékos takarítás gyerekeknek

Válassz egy szobát és egy játékmenetet és csak nézd, hogy a gyerekeid segítenek. Nem csak, hogy megtanulnak takarítani, de még jól is fogják érezni magukat közben.

1. „Itt a küldetésed”

Ez a játék a logikus sorrendre tanítja meg a gyerekeket. Ahhoz, hogy játszani lehessen, ki kell találj valami jutalmat arra, amikor megcsinálják az összes küldetésüket. Nem kell semmi különlegesre gondolnod, elég egy jégkrém, plusz képernyő idő vagy valami apróság a százforintos boltból.

A feladatokat egyszerűen csak írd le egy papírra nekik. Ilyen lehet például, hogy „cseréld ki a papír kéztörlőt, „ágyazz meg” és ehhez hasonló apróságok. Egy jó ötlet lehet az, hogyha az életkorhoz kötöd a feladatok számát: egy 5 éves 5 feladatot kap, egy 9 éves kilencet. Egyszerre mindig csak egy feladatot adj ki nekik, és úgy kaphatják meg a következőt, hogyha az előző feladat kártyáját visszaadták neked, persze miután el is végezték azt. Amint kész vannak minden feladatukkal, meg is kaphatják az érte járó jutalmat!

2. Kincskereső portörlés

Ez a játék az alaposságra tanítja meg a gyerekeket. Ahhoz, hogy ezt tudjátok játszani, szükség lesz matricákra vagy valamilyen apró tárgyakra, amiket elrejtesz. Idősebb gyerekeknél pénzérméket is használhatsz. Menj körbe otthonodban és oda rejtsd el ezeket a tárgyakat, ahol port kell törölgetni. Kisebb gyerekeknél semmiképp se olyan helyre rejts el dolgokat, amihez fel kéne mászniuk valahova. Ehelyett elrejthetsz nekik dolgokat valamik alá. Hogyha még nagyobb kihívást szeretnétek, akkor még időzítőt is beállíthattok ehhez a feladathoz. Az egyetlen dolog amire ügyelj az az, hogy jegyezd meg, hogy mennyi tárgyat rejtettél el nekik.

3. Jóéjt játékok!

Ez a játék azt tanítja meg a gyerekeknek, hogy a napközbeni játék után este elpakoljanak maguk után. Fontos, hogy valami aprósággal itt is megjutalmazd őket, például egy extra esti mesével. Ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan kész legyen ez a feladat, segíts a gyerekeknek azzal, hogy irányítod őket. Kisgyerekeknél egészen konkrét utasításokat is adhatsz; „Köszönj el a kék nyuszitól”, amíg nagyobbaknak már általánosíthatsz is: „Köszönj el mára az autóidtól”.

4. Mit látok a szemeimmel…

Ez a játék leginkább a színekkel, formákkal és számokkal kapcsolatban segít. A feladványok már önmagukban elegek ahhoz, hogy motiválják a gyerekeket, de egy mese a kedvenc könyvükből mindig megnöveli az indíttatásukat.

Ahhoz, hogy ezt játsszátok, csak azt kell mondd, hogy „Látok…” és mondd el nekik, hogy milyen dolgot rakjanak el. A kicsiknek megint mondhatsz konkrét dolgokat, például „Látok egy fél pár zoknit”, amíg a nagyobbaknak olyat is mondhatsz, hogy „Látok két kék dolgot”.

5. Kérek egy mosolyt!

Ez a játék megint csak az alaposságot fogja a megtanítani a gyerekeknek. Hogyha a gyermeked szereti illegetni magát a kamerának, akkor ezt a játékot nektek találták ki.

Csak nyisd meg a kamerát a telefonodon, és mondd azt nekik, hogy ők egy takarítási reklám főszereplői, és mindent teljesen tisztára kell törölniük. Ahhoz, hogy még jobban beleéljék magukat mondhatod azt is nekik, hogy „ajjaj, ott kimaradt egy folt”. Meglepően gyorsan felveszik a szerepet, és jól érzik magukat a játék közben.

6. Győzd le Anyut és Aput!

Ennél a feladatnál a gyerekeknek pontosan kell csinálniuk a feladatukat. Aközben, hogy ők is takarítanak (játékosan), te is tudsz haladni a te dolgaiddal. Fontos, hogy már előre kitaláld, hogy milyen jutalmakat kapnak, hogyha mindent jól csinálnak.

Írj le 4-5 feladatot magadnak és gyermekednek is, majd egy stopperóra elindítása után el is kezdődhet a takarítás. Hogyha te végzel előbb, keress magadnak még valamilyen feladatot. Amint lejár az idő, nézd meg hány dologgal végeztek, és minden jól elvégzett feladatért adj nekik egy pontot. Engedd, hogy ők is leellenőrizzenek téged. Miután mindennel végeztetek, megkaphatja a kiérdemelt jutalmát.

Megfelelő eszközök gyerekeknek

Nem egyszerű megtalálni a jó eszközöket, főleg nem az ő méretükben. Az előbbi játékok egyike se igényel semmilyen különleges eszközt, szóval nyugodtan játszhatjátok. Azonban, ha szeretnél nekik is megfelelő felszerelést adni, akkor egyes boltokban találhatsz gyerekekre méretezett porszívót, seprűt, portörlőt és egyéb eszközöket.

A takarítás nem könnyű dolog, de nem csak a ház lesz tisztább tőle; ha együtt csináljátok, mindenki boldogabb lesz, hogy segített a másiknak.