A következőkben arról olvashatsz, hogy hogyan tudod eltávolítani a viasz lerakódásokat a fa bútoraidról és hogyan varázsolhatod őket újra tisztává.

Hogyha előfordult veled is, hogy a karod már-már hozzáragadt az étkezőasztalhoz, akkor valószínűleg te is elgondolkodtál már azon, hogy hogyan is tehetnéd tisztává azt. A ragacsossággal nem csak az a baj, hogy kellemetlen, amikor hozzáérünk, hanem az is, hogy simán szappannal és vízzel nem lehet letakarítani. De miért is lett ilyen egyáltalán? Az ok nem más, mint a lakkból származó viasz lerakódás.

Miért lesznek ragadósak a fa bútorok

Ki ne szeretné azt a látványt, amikor a fa bútorai úgy néznek ki, mintha frissen csiszoltak lennének? Sajnos azonban ugyanazok a sprék, amiktől gyönyörűen csillognak a bútorok, ragadós nyomot hagynak a felületeken. De ez miért van? A válasz az, hogy a sima bolti sprék többsége szilikont tartalmaz, ami egy olyan anyag, ami egy sima, fényvisszaverő felületet képez.

Az idő múlásával azonban a szilikon rétegek egyszerűen maguk közé zárják a nedvességet, ami ugyan megakadályozza, hogy a rétegek egymáshoz tapadjanak és megkeményedjenek, de ragadós lerakódásokat hagynak maguk után. Emiatt lesz az asztalnak és egyéb bútoroknak olyan kinézete, mintha piszkosak lennének, hiába takarítod őket.

Hogyha meg akarsz szabadulni a ragadósságtól, először is el kell távolítsd a viasz lerakódásokat. Az emberek többsége már nem a régi bútorviaszt használja, hanem a ma használatos bútorlakkokat, amik ugyan lehet, hogy vonzzák a port, valamint ragadóssá és felhős kinézetűvé teszik a bútorokat, de könnyű eltávolítani őket.

Így tisztítsd a ragacsos fabútoraidat

Tippek a viasz lerakódások eltávolításához

Először portalaníts mielőtt megkezded a viasz eltávolítását. A portalanításhoz használj egy nedves rongyot vagy egy megfelelő törlőkendőt.

A rések kitakarításához használj egy puha fogkefét, amit márts a tisztítószerbe, majd a sikálás és öblítés után egyből töröld szárazra a felületet.

Hogyha szükséges, ismételd meg a folyamatot, de először mindenképp hagyd, hogy megszáradjon a bútor. Akkor győződhetsz meg arról, hogy ténylegesen eltávolítottad a viasz lerakódást, hogyha a kezedet végigsimítva a felületen nem a viaszt érzed, hanem a fa szemcséit.

Hogyan tudod eltávolítani a viaszt a bútorokról

Íme 2 módja annak, hogy hogyan tudod gyorsan és olcsón megtisztítani a viaszos lerakódásokat a fa bútoraidról. Minden esetben legyél óvatos, és egy nem túl feltűnő helyen próbáld ki először az oldatot. Az antik darabok tisztításához jobb, ha szakembert hívsz.

Tisztítószer a világos fákhoz

Hozzávalók:

 • fél pohár meleg, desztillált ecet
 • fél pohár meleg víz
 • 1-2 csepp folyékony mosogatószer

Útmutató:

 1. Öntsd a hozzávalókat egy üvegbe, és enyhén rázd össze.
 2. Egy keveset fújj a takarítandó felületre, majd egy puha ruha segítségével a fa szálak irányával megegyező irányban töröld le. Mindig forgasd a ruhát, hogy tisztán dolgozhass.
 3. Egy másik, tiszta ruhaanyaggal nedvesítsd be még egyszer a felületet, majd töröld szárazra.

Így tisztítsd a ragacsos fabútoraidat

  Tisztítószer sötét fákhoz

  Az előbbi módszer ugyan itt is működőképes, de az alábbi használatával jobban meg tudod őrizni a fa színét.

  Hozzávalók:

  • 3 fekete teafilter
  • 1 pohár forró víz

  Útmutató:

  1. Tedd a teafiltereket10 percre forró vízbe, majd vedd ki őket, és hagyd lehűlni az egész elegyet.
  2. Használj egy tiszta, szöszmentes rongyot, amivel a fa szálakkal megegyező irányban áttörlöd a felületet. Majd egy másik ruhát márts a teába, és ezzel is töröld át a fát.
  3. Végül egy nedves ruhával is töröld át a felületet, majd töröld szárazra az egészet.

  Ha még mindig érzed a ragadós viaszt...

  Lehet, hogy csak arra van szükség, hogy többször megismételd a fenti folyamatot, ami akkor lehet indokolt, hogyha a bútor nedvesebb környezetben van vagy több réteg viasz található rajta.

  Hogyha még ezek után is viaszosnak érzed a felületet, próbálj meg lakkbenzint alkalmazni, amit önts egy puha rongyra, és úgy töröld át a bútort. Ezután egy nedves, majd egy száraz ruhával is menj át a letisztítandó részen. Arra viszont figyelj, hogy a lakkbenzin egy oldószer, ezért csak festetlen bútorokon és szabad levegőn használd!