Szinte minden háztartásban megtalálható egy TV, ami a család fő szórakozásának forrása lehet. Legyen szó arról, hogy a gyermek kedvenc meséjét kell nézni rajta ezredjére is, vagy csak unalomból kapcsolgatunk, esetleg egy hosszú nap után leheveredünk elé párunkkal és megnézzük a kedvenc sorozatunk legújabb részét. Akármikor és akármeddig is használjuk a TV-t fontos, hogy felülete tiszta legyen, ezzel is biztosítva a tévénézés legjobb élményét. A következőkben a különböző típusú tévékészülékek tisztántartására adunk pár tippet.

Hogyan takarítsuk a lapos képernyős, LED, LCD és OLED készülékeket?

Az érzékenyebb lapos képernyős televíziók esetében nem a hagyományos vizes tisztítás javasolt. Így hát, hogy a legjobb minőségben tudjuk élvezni a tévénézést, a következő metódus a javallott.


Mire lesz szükséged?: mikroszálas kendő vagy portalanító pamacs, előre megnedvesített törlőkendő

Hogyan takaríts?: Töröld le a port a száraz mikroszálas kendő vagy portalanító pamacs segítségével. A makacs foltokat (mint például ujjlenyomat) töröld át egy nedves törlőkendővel, ami direkt elektronikus szerek takarítására is alkalmas. A mikroszálas kendőddel vagy portalanító pamacsoddal menj végig a különböző gombokon, illetve a tévékészülék hátulján is, ezzel kitakarítva a nyílásokba telepedet port.

Tipp: Plazma TV-k esetében is javasolt ez a fajta eljárás, hiszen a tükröződésgátló-bevonatuk könnyen tönkre mehet a hétköznapi takarítószerek hatására, így a legjobb a fentebb említett száraz megoldás.

Hogyan takarítsuk le a TV-t úgy, hogy ne maradjanak csíkok?

Ahhoz, hogy csíkmentes legyen a letakarított tévéképernyőnk a legjobb, ha elkerüljük az impregnált törlőkendők használatát, mivel ezek olajos végekkel rendelkeznek, amíg kiválóak a fabútorok portalanításához, ám a TV képernyőjét könnyen megrongálhatják.

Mire lesz szükséged?: egy tiszta mikroszálas törlőkendő vagy portalanító

Hogyan takaríts?: Töröld le a képernyőt egy irányba (vízszintesen vagy függőlegesen), aztán töröld át a másik irányba is, hogy alaposan le legyen tisztítva a képernyő és eltüntethess róla minden egyes kicsi foltot. Többször is fordítsd meg a rongyot törölgetés közben, mivel hamar összeszedi a port, s hogy tiszta résszel történjen a takarítás.

Tipp: Kikapcsolt állapotban takarítsd a TV-t, hiszen így könnyebben látható a por a képernyő felületén.

Hogyan takarítsuk a távirányítókat?


Igaz a távirányítód tisztasága nem befolyásolja a tévénézés élményét, de azért mégis érdemes tisztán tartani, főleg, hogy ez a leggyakrabban megérintett eszköz a lakásban, így temérdek baktérium melegágya lehet.

Mire lesz szükséged?: fertőtlenítő kendők

Hogyan takaríts?: Először vedd ki az elemeket, majd tedd vissza az elemtartóra a tetejét. Óvatosan üsd egy asztalszéléhez gombokkal lefelé, hogy minden egyes gombok közé ragadt morzsát vagy apró törmeléket eltüntess belőlük. Ragadj meg egy fertőtlenítő kendő (csak gondolj bele abba, hogy mennyi zsíros ujjat láthatott!), majd alaposan töröld át vele a távirányító mindkét oldalát. Különösen ügyelj a gombokra és a szűk helyekre a gombok között. Hagyd, hogy megszáradjon a távirányító, majd helyezd vissza az elemeket.

Tipp: Hogy biztosan elérd az apró, gombokhoz ragadt koszdarabokat használj egy használaton kívüli fogkefét, s sikáld át vele a távirányító gombjait.

Tippek, a tévékészülék tisztántartására


Hetenként takarítsd a TV-det, így nem gyülemlik fel rajta a por, illetve ujjlenyomat maradvány, amiket később nehezebb is lenne eltávolítani róla. A legjobb megoldás az, ha ahogy meglátod, hogy porosodik a tévéképernyő gyorsan áttörlőd egy ronggyal vagy egy portalanító pamaccsal.

Soha ne fújj semmit egyenesen a televízióképernyőjére, akármilyen fajta TV-d is legyen. A permet könnyen bejuthat a TV belsejébe, ezzel megrongálva a gépezetet.

Soha ne hagyd figyelmen kívül a TV leírását! Ha a leírásban az szerepel, hogy ne használj egy adott anyagot a TV-d takarításához, akkor azt mindenképpen tartsd be.

Ne használj olyan termékeket, amik szalmiákszeszt, alkoholt vagy acetont tartalmaznak, hiszen ezen anyagok könnyen a tévéképernyő károsodását okozhatják.