A nyári szünet alatt gyermekünk nagy eséllyel több időt tölt otthon, mint az év más részében, így a játékait is többször használja. A játékok esetében pedig, mint ahogy minden más gyakran használt tárgy esetében, fontos a rendszeres takarítás. Az alábbiakban a különböző típusú játékok tisztítására adunk néhány tippet.

Hogyan takarítsuk a fürdés közben használt játékokat?


A vízi játékokban könnyen megjelenhet a penész, aminek tisztítása nehéz, ezért fontos a megelőzés. Az apró lyukakat vízálló szilikonnal tömd be, így meggátolva, hogy a játék belsejébe víz kerüljön, s kialakuljon a penész. Mielőtt azonban visszaadnád a gyermekeknek a játékokat, hagyd, hogy a szilikon teljesen úgymond bele száradjon, tehát hagyd egy éjszakát állni és csak utána add vissza a gyermekeknek. A penész megelőzését szolgálja az is, ha egy háló segítségével minden egyes fürdés után, mikor a gyermekek használták a játékokat, rázzunk ki minél több vizet a játékszerekből, majd egy például vödörbe téve hagyjuk, amíg teljesen meg nem száradnak és csak utána pakoljuk el őket.

Ha pedig már bekerült a penész a játékba, akkor egy vödörbe eresszünk meleg, szappanos vizet és fürdessük meg ebben a vízben a játékokat. Következő lépésként pedig tegyük át a játékokat egy másik vödörben, amiben friss víz van, a vízhez öntsünk 3 csésze fehér ecetet. Áztasd be jól a játékok az ecetes vízben, hagyd benne egy éjszakára, majd másnap reggel rázd le jól a játékokat és utolsó lépésként öblítsd le őket tiszta vízzel. Fontos, hogy ne fehérítővel próbálj meg küzdeni a penész ellen, hiszen a fehérítő könnyen a játékon maradhat, amit lehet a gyermek aztán a szájába vesz.

A vízi játékok egyszerű tisztítása pedig gyerekjáték! Mosd át őket meleg vízzel és szappannal, hagyd megszáradni a játékokat és máris készen is vannak.

Hogyan takarítsunk műanyag játékokat, Legot és építő kockákat? (Olyan játékokat, amik egy része sem elektromos)


Az egyik leggyorsabb és legkönnyebb módja az ilyenfajta játékok takarításának, az, ha berakjuk őket egy párnahuzatba, a huzatot összekötjük befőttes gumival (nehogy tisztítás közben kiessenek a játékok a huzatból), majd bedobod a játékokkal teli párnahuzatot a mosógépben és végig viszel a gépen egy mosást. A mosási program után pakold ki a játékokat egy törülközőre és hagyd megszáradni őket. Ez a takarítási mód különösen jó a lego darabkák tömeges tisztítására.

Egy másik nagyon jó módja a műanyag játékok takarításának az, ha egyszerűen berakjuk őket a mosogatógépbe, s hagyjuk, hogy a gép elvégezze a munkát. Töltsd meg játékokkal a gépet, adagolj pár csepp eukaliptusz olajat a mosogatógépbe (az eukaliptusz olaj eltávolítja a ragadós szennyeződéseket) és mosd át a játékokat melegvizes beállításon. A mosás után a játékok pont olyan újnak fognak tűnni, mint mikor a gyermek megkapta őket, plusz fertőtlenítve és ragyogóan tiszták lesznek.

Hogyan takarítsuk a plüssöket?


A legtöbb plüssjáték szerencsére tisztítható mosógépben. A rajtuk lévő cédulán nézd meg, milyen programon moshatóak, de a legtöbb esetben kímélő mosáson tudod kimosni őket. Persze az se jó, ha folyamatosan mosás alá veted őket, hiszen könnyen elrongyolódhatnak a gyermekek számára olyan kedves plüssök, így csak akkor mosd ki őket, ha láthatóan koszosak, vagy már régen lettek kimosva.

A nagyon nagy plüssöket pedig úgy lehet kimosni, ha először a plüss belsejében levő tömést eltávolítjuk (persze csak, ha van rá mód), majd kímélő mosáson a plüss huzatját kimossuk, aztán pedig miután megszáradt újból visszarakjuk a tömést. Elsőre időigényesnek és bonyolultnak tűnik, de ez a legjobb módja a tisztításuknak, s sokkal jobb, ha tiszta plüsst ölelgeti a gyermekünk.

Hogyan takarítsunk más, nem mosható játékokat?

Néhány játék egész egyszerűen nem tisztítható vízzel, esetükben az a legjobb megoldás, ha szimplán fertőtlenítő kendővel töröljük át őket.

Ilyenek a következő játékok: puha játékok és babák, amiket nem lehet mosógépben mosni; elemmel működtetett játékok, amik mozognak is; elektromos beszélő vagy zenélő játékok, amikből nem lehet eltávolítani az elektromos modulokat; bármilyen fémből készült játék; babák, amiknek mozgatható szemük vagy szempillájuk van; plüssállatok vagy babák, amiknek egyes része papírból van (például a mancsukon van papír). Jó alaposan töröld át őket, minden egyes lehetséges részüket megtisztítva.