Akár lehet gázos vagy faszenes a sütögető, a tiszta grill minden esetben elengedhetetlen ahhoz, hogy az ételek jó ízűek legyenek. A grillszezon a nyárral együtt újból megérkezett, amihez elengedhetetlen a sütögető tisztántartása, főleg, ha az idei első használat előtt még maradtak rajta tavalyról származó ételmaradékok. A következő lépéseket követve alapos tisztításnak vetheted alá a grilledet a szezon elején, de a legideálisabb az, ha szezon közepén is, illetve a nyári utolsó használat utána is elvégzed a takarítási rutint. Ha pedig időszűkében vagy, akkor is legalább a leginkább igénybe vett részeket érdemes folyamatosan tisztítani.

Kövesd ezt a három egyszerű lépést:

1. Takarítsd le a grillrácsokat


A sütögető ezen részei vannak a leginkább igénybe véve, plusz, mivel közvetlenül érintkeznek az ételekkel is, így fontos a rendszeres tisztításuk. Először is vedd le a már kihűlt rácsokat a grillről, majd töröld vagy keféld le a nagyobb darab, megülő ételmaradékokat egy fémsúroló vagy mosogató szivacs segítségével.

Egy csapban, nagy vödörben vagy lavórban keverj össze jól habzó zsíroldó tisztítószert meleg vízzel, majd merítsd el benne teljesen a rácsokat (ha nem férnek be egyben, akkor csak a felét áztasd be, majd kis idő után emeld ki, fordítsd meg és a másik oldalt helyezd el a vödörben/lavórban).

Miután 15-30 percig ázni hagytad a rácsokat vegyél fel egy pár gumikesztyűt és sikáld a rácsokat tisztára egy fémsúroló vagy mosogató szivacs segítségével. Ha nem tiszta acélból készült grillrácsaid vannak, akkor óvatosabban tisztítsd, mivel azok könnyebben megsérülhetnek. Amennyiben a rácsok nagyon koszosak lennének, újból áztasd be őket, ezzel segítve a koszdarabok fellazítását. Végezetül pedig rázd le jól a rácsokat, majd hagyd őket megszáradni a szabad levegőn.

2. Takarítsd ki a grillsütőd belsejét


Még ne helyezd vissza a grillrácsokat, hanem keféld ki a sütögetőd belsejét és (ha van) fedelét, hogy megszabadulj az összes koszdarabkától amit a grill belseje a sütögetések alkalmával összegyűjtött. Egy grillkefe segítségével kapard le a nagyobb hámló szénpelyheket és zsiradékokat, illetve, ha faszenes sütögetőd van, akkor ürítsd ki a hamugyűjtő tálcát is. Ne felejtsd el megtisztítani a cseppfogót is, mégpedig meleg, szappanos vízzel mosd át, majd béleld ki alufóliával, így a legközelebbi alkalommal könnyebb lesz a tisztítása. Nem szükséges, hogy túlságosan is aprólékos tisztítást végezzünk a grill belsejében, hiszen úgyis a legközelebbi sütögetés alkalmával koszossá válik, a lényeg, hogy a nagyobb koszdarabokat távolítsuk el, így biztosítva azt, hogy nem kapnak később lángra

Általában nem szükséges gyakran szétszerelni és megtisztítani a gázgrill égőit, mivel a zsír leég róluk, de ha észrevennéd, hogy a zsír keményréteget alkot vagy eltömődött lyukak egyenletlen sütéshez vezetnek, akkor kövesd a grillsütő gyártójának a javaslatát arról, hogy hogyan távolítsd el, majd tisztítsd őket, vagy ha szükséges, akkor hogyan tudod kicserélni őket.

3. Takarítsd le a grillsütőd külsejét

Keverj össze még egy adagnyi jól habzó mosogatószert meleg vízzel, aztán töröld le a grillsütő külső részét, a fogantyúkat, oldaltálcákat és bármilyen alsó ajtókat egy szivacs vagy törlőkendő segítségével, ezt követően öblítsd le a grill külsejét és töröld szárazra.

Végezetül, gyújtsd be a grillt, hogy le ellenőrizd, nem tömődött-e el valamelyik égőnyílás, illetve hogy az összes gázvezeték és csövek jól kapcsolódnak egymáshoz és jó állapotban vannak.