Nehéz lenne olyan embert találni, aki szereti a fürdőszoba-takarítást (különösen a WC-ét), de az egész folyamatot még rosszabbá teszi, hogy erős tisztítószereket kell használjunk ehhez.

A szag önmagában is túl sok lehet egyeseknek, de számos ember szédülést, vagy légzési problémákat is tapasztal, amikor a WC takarításához szükséges szerekkel dolgozik, de akár allergiás tüneteket is okozhat, hogyha hasonló szerekkel érintkezik.

Hogy mi erre a legjobb megoldás? Válts a fürdőszoba zöld takarítására!

Jobb a környezetnek, jobb az egészségednek, és jobb a pénztárcádnak. A következőkben néhány tippet olvashatsz azzal kapcsolatban, hogy hogyan takarítsd ki a fürdőszobádat zöld módszerekkel.

WC tisztítás

Nem kell feltétlenül a fehérítőért nyúlnod, hogyha szikrázóan fehér WC-t szeretnél. A házi készítésű, nem mérgező fürdőszobai tisztítószerek ugyanúgy képesek a szennyeződések eltávolítására. A makulátlan WC-hez keverj össze fél csésze ecetet és egy kanál szódabikarbónát. Öntsd az elegyet a WC-csészébe, és hagyd így körülbelül 30 percig, mielőtt lesúrolod. Ezt heti egyszer végezd el.

Egy még egyszerűbb folyamatot is ajánlunk, amihez még fehérítőt sem kell használnod: ha tejsavat öntesz a WC-be, akkor az eltávolítja a barna kalcium felhalmozódásokat a WC-csésze falán.

Fürdőkád és zuhanyzó tisztítás

A szódabikarbóna és valamilyen természetes anyagokat tartalmazó mosogatószappan összekeverésével olyan habosodó pasztát készíthetsz, amely bármely bolti fürdőszobai tisztítószerrel vetekszik. A paszta kitűnően el tudja távolítani a szappanmaradékokat a zuhanyajtókon, valamint a rozsdafoltokat a kerámia csempén. A pasztát szivaccsal vagy valamilyen ruhaanyaggal dörzsöld a felületbe egészen addig, amíg a foltok el nem múlnak, ezután mosd át a felületet tiszta, langyos vízzel. A csempék közötti habarcson lévő foltok eltávolításához használd ugyanezt a pasztát, valamint a dörzsöléshez keress egy fogkefét. A paszta túlságosan durva, dörzsölő hatású lehet, ezért óvatosan használd kényes felületeken.

A zuhanyzód sarkaiban megjelenhet bármilyen felhalmozódás vagy penész. Ezek eltávolításához permetezd be a piszkos felületeket ecettel, és hagyd száradni körülbelül 10 percig. Ezután permetezd be újra majd töröld le az egészet. Az ecet az enyhe savtartalma miatt fel tudja lazítani a részecskéket és ezáltal el tudja pusztítani a baktériumokat. Sokkal könnyebb megelőzni a penészt, mint attól megszabadulni, ezért célszerű minden használat után egy vizes-ecetes keverékkel lefújni a zuhanyt, hogy ezzel megakadályozd a penész megtelepedését.

A piszkos műanyag vagy vinyl zuhanyfüggöny sokféle módon tisztítható. Ha nem túl piszkos, egyszerűen öntsd le egy ecetes-vizes oldattal, majd töröld le. Akár egy nedves szivaccsal és szódabikarbónával is letörölheted a függönyt. A súlyosabb felhalmozódások vagy penész eltávolításához akaszd le a függönyt a horgokról, és terítsd ki egy sima felületre, hogy tisztára tudd súrolni, de akár a mosógépbe is berakhatod, ha szeretnéd. A szokásos mosószer helyett használj körülbelül fél csésze szódabikarbónát és néhány evőkanál ecetet. Ne felejts el pár törülközőt is berakni a gépbe annak érdekében, hogy azok ledörzsöljék a piszkot a függönyről.

Lefolyó tisztítás

Az eltömődött lefolyók egyik leggyakoribb oka a haj, de az összeállt hajcsomók kihúzásának már a gondolata is sokakat undorral tölthet el. A legtöbb lefolyótisztító mérgező anyagokat tartalmaz. Ilyen például a nátrium-hidroxid és nátrium-hipoklorit, amelyek a szemmel és bőrrel való érintkezéskor maradandó károsodást okozhatnak, egyéb gőzök pedig akár a tüdőben is kárt tehetnek. Tartalmazhatnak még dimetil-benzil-ammónium-kloridot, amely rendkívül szem- és bőrirritáló hatású, valamint diklór-difluor-metánt, amely szemirritáló hatású.

Tehát ahelyett, hogy mérgeket öntenél a lefolyóba (amelyek akár a környezetbe is szivároghatnak), hozz létre egy saját, nem mérgező lefolyótisztítót szódabikarbónából és ecetből. Először távolíts el minden szemmel látható szennyeződést. Ezután önts körülbelül 3/4 csésze száraz szódabikarbónát a lefolyóba, majd arra egy fél csésze ecetet. A lefolyót zárd el egy dugóval vagy egy ronggyal, és hagyd így. A szódabikarbóna és az ecet reakciója leszedi az összes káros szennyeződést. Körülbelül 30 perccel később önts forró vizet a lefolyóba, és már kész is vagy!

Mosdókagyló és környékének tisztítása

A kád tisztításához említett módszerek közül számos alkalmazható a mosdókagyló kitakarítására is, de mivel gyakran kevésbé piszkos, ezért nem olyan kell erős súrolót használnod, mint a kádhoz. Ehelyett készíthetsz egy spray-t, két csésze szódabikarbónából, fél csésze természetes mosogatószerből, egy csésze vízből és fél csésze ecetből. Ez a keverék a legtöbb felületen leválasztja a szappanmaradékokat és a szennyeződéseket. A csapot fényesítsd ki egy ugyanannyi ecetet és szódabikarbónát tartalmazó keverék használatával, majd öblítsd le. Emellett a fogkrém is csodákat tud tenni a króm részeken.

Ahhoz, hogy csíkmentes tükröd legyen, csak használj egy tiszta, szöszmentes ruhát és meleg vizet. Ha a fogkrém fröccsenéseinek ezzel még nem jönnek le, akkor keverj össze egyenlő mennyiségű vizet és a fehér ecetet, majd spricceld rá az elegyet az egész tükörre. Ez a keverék bármilyen üvegfelületen alkalmazható.

Padló tisztítás

A fürdőszobai kilépőszőnyegek nagyon hamar nagyon piszkosak tudnak lenni. Soha ne hagyd a nedves kilépőt a földön; minden zuhany után lógasd a zuhanyrúdra, hogy megszáradhasson. Ahhoz, hogy a szőnyeg friss maradhasson, szórd be szódabikarbónával. Hagyd úgy körülbelül 30 percig (vagy annyi ideig, amíg a fürdőszoba többi részét is ki tudod takarítani), majd porszívóval szívd fel a port. Ez segít megszabadulni a szagoktól, és lehetővé teszi azt, hogy a kilépőt ritkábban kell kimosnod a mosógépben.

Hogyha csempézett padlód van, annak a tisztításához keverj fél csésze szódabikarbónát egy vödör melegvízbe, és ezzel mosd fel a padlót, ahogy egyébként szoktad. Hozzáadhatsz egy kis citromlevet a friss illat érdekében. Ha kicsi a fürdőszobapadlód, egyszerűen töröld le ugyanazzal a sprével, amit a mosdókagylóhoz használtál – így nem kell felmosnod.

Egy gondolat a vízzel kapcsolatban

A környezetbarát tisztítószerek használata minden bizonnyal egy lépés a jobb fürdőszoba felé, de bármilyen zöld erőfeszítésed teljesen kárba vész, ha egyébként vizet pazarolsz. Azzal, hogy a világ népessége folyamatosan növekszik, a vízhiány egyre égetőbb problémává válik. A legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy mennyi vizet használunk, és úgy tekintünk rá, mint ami mindig rendelkezésünkre áll. A fogmosás alatt a csap nyitva hagyásától kezdve a hosszú, forró zuhany alatt történő relaxálásig sok vizet pazarolunk el a fürdőszobában. Ha átváltasz alacsony áramlású készülékekre, akkor akár több ezer liter vizet is megspórolhatsz. Ha egy átlagos négytagú család a szokásos zuhanyfejet egy alacsony áramlásúra cserélné, akkor évente több mint 20 000 liter vizet spórolhatna meg. Ráadásul, ha vízmegtakarító technológiába fektetnének be, az még tovább csökkentené a számlákat. Egy valóban zöld fürdőszobához előtérbe kell helyeznünk a környezetvédelmet.

További javaslatok

Légfrissítők

Gyakran nem jó illatú a fürdőszobánk, de a bolti légfrissítők nagyon erős anyagokat tartalmazhatnak. Íme néhány nem mérgező alternatíva:

  • olajmécsesek használata
  • helyezz kiszáradt virágokat a fürdőszobába
  • a házi növényék használata elősegíti a frissességet
  • csöppents néhány csepp illóolajat egy vízzel teli üvegbe, majd használd ezt, mint fürdőszobai spray

Mindenhez megfelelő spray

Bármilyen felülethez megfelelő egy lime levének, egy citrom levének, valamint egy csésze ecetnek és ugyanennyi víznek a keveréke. Ha makacsabb szennyeződésnél akarod használni, akkor 5-10 percig áztasd be a felületet ezzel az eleggyel, majd dörzsöld át.

Gőztisztító

Ha valóban elszánt vagy, hogy környezettudatosan vezesd a háztartásodat, akkor érdemes beszerezned egy kézi gőztisztítót. A gőztisztító egy olyan vegyszermentes módszer a felhalmozódások eltávolítására, mely nem használ nehezen lebomló termékeket.

Forró ecet

Ha penésztől vagy egyéb lerakódástól sújtott felületet látsz, márts egy szivacsot forró ecetbe, majd áraszd el az egész területet az eleggyel. A forró ecet minden lerakódást felold, így egyszerűen le tudod törölni utána a felhalmozódást.

Újrahasznosítható, környezetbarát takarítóeszközök

Győződj meg arról, hogy környezetbarát ruhákat használsz a takarításhoz, amik természetes anyagokból vannak és újrahasznosíthatóak. Emellett beruházhatsz fenntartható súrolókefékbe és gumibetétekbe, amelyek kopásállóak, és többször használatosak, így megóvják a környezetet a felesleges hulladékoktól.