Napjaink egyik legnagyobb kihívása a környezetszennyezés elleni harc, amit elősegítenek a különböző zöld takarítószerek is. Ezen takarítószerek nemcsak, hogy védik a környezetet, de kíméletesebbek a bőrhöz és a tüdőhöz és hiányzik belőle az az éles illat, amit a különböző kemikáliák okoznak a tradicionálisabb takarítószerekben. Ugyanakkor, néha úgy tűnhet, mintha ezek a zöld takarítószerek kevésbé lennének működőképesek. Főleg, ha a fürdőszobatakarításra kerül a sor, akkor biztosra szeretnénk menni, hogy minden eszköz, tárgy kellően lelegyen takarítva, fertőtlenítve. A következőkben ehhez szeretnénk tippeket adni, hogy hogyan vitelezhető ki a fürdőszoba zöld takarítása, ami számunkra is egészségesebb, illetve alapos tisztítást végezhetünk velük. A legtöbb tipphez pedig elég három, minden hétköznapi háztartásban előforduló dolog, vagyis ecet, szódabikarbóna, mosogatószer.

Megelőző, karbantartó zöld takarítása a csapnak és a zuhanylefolyóknak


A karbantartó takarítás egyébként is az ember legjobb barátja, de ez különösen igaz, amikor környezettudatos fürdőszobatakarításról van szó. Egyszer egy héten önts fél csésze szódabikarbonát a lefolyóba, majd egy csésze ecetet. Ezután hagyd állni 20 percig, majd öblítsd le a lefolyót meleg (lehetőleg majdnem forrásban levő) vízzel.

Környezetkímélő eljárás a kád, illetve a zuhanyzó falának takarításához

Egyszerűen fújjuk le az egész kádat/zuhanyzó felületet ecettel, majd hagyjuk állni egy kicsit. Ez segít fellazítani a makacs foltokat, leragadt szappanhabot és szennyeződéseket. Ezután a zuhanyzó vagy kád anyagától függően takarítsunk tovább:

Üvegszálas zuhanytálca: Szivacs segítségével töröljük át a kabint egy mosogatószerből és szódabikarbónából készített pasztával

Porcelán kád és zuhanytálca: A foltok környezetkímélő eltüntetéséhez fújjuk le a szennyeződéseket citromlével majd hintsük be timsóporral. Dolgozzuk be az így kapott elegyet a foltba, majd hagyjuk állni egy éjszakára. Másnap reggel adjunk hozzá még egy kis citromlevet, majd sikáljuk le a foltokat.

Csúszásmentes csíkok és rátétek: Adj szódabikarbonát a nedves vagy nyirkos csúszásmentes csíkokra, ezután hagyd állni 15-20 percig. A 15-20 perc elteltével dörzsöld, majd öblítsd le.


Márvány/kő zuhanytálca: Az ilyen fajta zuhanytálcák tisztítása előtt nagyon fontos megnézni, hogy mit ír a gyártó a tisztításukról, mivel bizonyos savas vagy lúgos vegyületek– akár még a teljesen természetesek is – könnyen megmarhatják vagy foltokat okozhatnak az ilyenfajta zuhanytálcákon. Ebből az okból kifolyólag az a legbiztosabb, ha enyhe, környezetbarát mosogatószert használunk ezen felületek tisztításához, mivel ezek kíméletesek és pH semlegesek.

Bonusz tipp: ha sok fürdőt veszel, akkor ajánlatos 2 evőkanálnyi szódabikarbonát tenned a fürdővizedbe, mivel az megelőzheti a lefolyó körüli gyűrű-folt kialakulását.

Zöld takarítási megoldások a fúga tisztításához

A szódabikarbóna ismételten a megoldás ahhoz, hogy felfrissítsd a kopott fürdőszobai fúgákat. Készíts pasztát a szódabikarbónából és mosogatószerből, majd dörzsöld be a fúgába (könnyebbség, ha fogkefét használsz a bedörzsöléshez). Ezután már csak annyit kell tenned, hogy leöblíted.

Heti takarítási folyamat a toalettekhez


Önts fél csészényi ecetet a toalettbe, majd hagyd állni fél órán keresztül. A 30 perc elteltével szórj szódabikarbonát a WC-kefére, majd dörzsöld át vele a toalettet, ezután készen is vagy.

Ha pedig ezeknél is egyszerűbb környezetbarát takarítási módokra vágysz, akkor ajánljuk figyelmedbe a webshopunkban is megtalálható zöld tisztítószereket.