Az idő elteltével egyre több és több szennyeződés rakódik az ablakodra, ez nem csak higiéniailag és esztétikailag problémás, de a napsugarak útjába is állnak. Lehet-e ennél is rosszabb a helyzet? Sajnos a válaszunk igen, foltos és tisztítási nyomokkal rendelkező ablakokkal nem oldottuk meg az eredeti problémát, ráadásul időt és energiát is pazaroltunk :(

 A csíkmentes ragyogást nem csak Te, hanem a szobanövényeid is értékelni fogják, ennek eléréshez szeretnék adni néhány tippet számodra!

1. "Minden az időzítésen múlik" - Válassz egy megfelelő napot!

A fenti mondást sokszor hallhatjuk hétköznapjaink során, s bár az ablaktisztítás kapcsán talán furcsállod ezt a tanácsot, hidd el, a jó időzítés ezúttal is fontos! Azt talán említenünk sem kell, hogy esőben és fagyban ne álljunk neki az ablakpucolásnak, de ha tehetjük, kerüljük a tűző napsütést is! Közvetlen napsütés esetén a tisztítószer rászáradhat az ablakra, kellemetlen plusz munkát adva számunkra. Ráadásul az erős napsütés máshogyan is megnehezíti a dolgod; a tisztító víz gyors párolgási ideje miatt könnyen csíkos maradhat a tisztítandó felület.

2. Először távolítsd el a port és piszkot

Mielőtt felviszed a tisztítószert, egy söprűvel söpörd le a piszkot és a port az ablakodról vagy a porszívód sörtés végű kiegészítőjét alkalmazva porszívózd fel, amit csak tudsz. Érdemes rászánnod az időt, mert egy piszokkal összekeveredett tisztítóval takarítani közel sem nevezhető ideális megoldásnak.. :)

Amennyiben a kosz és a por nagyobb méreteket ölt és nem csak egy "szokásos" ablaktisztítással állsz szemben, vedd ki a keretéből (ha tudod), és forró, habzó vizet alkalmazva töröld le egy puha végű seprűvel, majd öblítsd le, és várd meg, hogy megszáradjon, mielőtt visszateszed. Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban leporolhasd a redőnyeidet, azt ajánljunk, hogy egy mikroszálas porolóval töröld át mindkét oldalát vagy minden lécet törölj át előbb egy nedves ronggyal, majd egy szárazzal.

3. A megfelelő tisztítószert használd – és ne spórolj vele

Amikor rászáradt, makacs szennyeződésekkel nézel szembe, azaz egyszerűen szólva a tisztítandó felület "nagyon koszos", akkor bizony nem érdemes spórolnod a tisztítószerekkel.  Szóval kérlek hidd el, hogy a fenti tanácsot nem azért adjuk, mert sok-sok tisztítószer vásárlására szeretnénk rábeszélni :) Sőt, bár a mi áruházunkban is több fajta, kifejezetten ablaktisztításra ajánlott tisztítószer áll rendelkezésedre (akár gazdaságos, utántöltős kivitelben is) bátran ajánljuk az alábbi házilag is elkészíthető recepturát, hiszen ezzel is remek eredményeket érhetsz el.

Ecetes tisztítószer, ablaktisztításhoz

  • 2 pohár víz
  • fél pohár almaecet vagy fehér ecet
  • ¼ pohár alkohol (70%-os)

Keverd össze ezeket az elemeket, és öntsd bele egy olyan üvegbe, amiből rá tudod fújni az ablakra. Elővigyázatosságból minden esetben érdemes lehet figyelmeztető jelöléssel ellátni, és/vagy kiírni az üvegre az összetevőket.

4. Használj egy mikroszálas törlőkendőt/rongyot

Népszerű megoldás újságpapírral letörölni az ablaktábláinkat, de szerintünk sok időt és energiát spórolhatsz, ha egy mikroszálas törlőkendővel végzed ezt a feladatot. A mikroszálas törlőkendők mellett rengeteg érv szól, csak hogy néhányat említsünk ezek közül: remek nedvszívóképességgel rendelkeznek, ezáltal gyors száradási időt garantálnak, nem karcolnak és nem hagynak maguk után nyomot,  nem szakadnak, nem szöszölnek, végül de nem utolsó sorban a gazdaságos felhasználás is garantált, hiszen akár több 100 alkalommal is kimoshatjuk őket.              .

Ha mégis papírtörlőt használnál, rengeteg bosszúságtól kíméled meg magad, ha olyat választasz, amely nem szakad könnyen.

5. Ablaklehúzó - csak okosan

A profi ablaktisztítók ugyan előszeretettel használják, de a megfelelő használathoz érteni is kell. Ha használod, és lefelé irányba törölsz, akkor (nem meglepő módon) az összes víz a padlódra fog kerülni. Gyakorlat teszi a mestert, így nem gond ha még nem vagy az ablaklehúzók feketeöves mestere, használj egy erre rendszeresített törülközőt/rongyot a padlóra kerülő víz felfogásához

6. Csíkmentes ragyogás

Sajnos, ahogyan a bevezetőben is írtuk, minden erőfeszítésünket romba tudja dönteni, ha  végeredményként egy csíkos, foltos ablakot kapunk. Ennek elkerülésére az ablakod egyik oldalát vízszintes, a másik oldalát pedig függőleges irányú mozdulatokkal töröld le. Ez azért jó megoldás, mert pontosan látni fogod, hogy hol kell korrigálnod az esetleges foltok és csíkok miatt.