Ahhoz, hogy úgy csillogjon a főzőlapod, mintha új lenne, elég, ha természetes anyagokat használsz, hiszen azok is megfelelően el tudják távolítani a szennyeződéseket.

A villanytűzhelyek mostanában rendkívül felkapottak a modern és letisztult kinézetük miatt. A méretes felülete miatt sok mással ellentétben ezt nyilván nem lehet mosogatógépben tisztítani, de nincs is rá szükség, hiszen egyszerűen takarítható és még attól sem kell félned, hogy az esetleg odaégett ételdarabok maradandó nyomokat hagynak rajta.

Szerencsére nincs szükséged sok takarítószerre ahhoz, hogy úgy nézzen ki a főzőlapod mintha új lenne; ebben a cikkben olvashatsz arról, hogy mivel és hogyan érdemes tisztítani a legjobb eredmények elérésének érdekében.

Üveg vagy kerámia főzőlapok tisztítása

Ugyan a sima főzőlapokat üvegből készülteknek mondjuk, ezek valójában üveg és kerámia keverékei, melyek arra lettek tervezve, hogy kibírják a hőmérsékletváltozásokat. Amíg az üveg főzőlapokat kevés dolog karcolja csak meg, ez nem mondható el a kerámiából készültekről, ezért is fontos ezeket a sima felületű főzőlapokat megfelelően letisztítani, mert különben nem csak egy csúnya, de drága problémával is szembe találhatod magad.

Házi készítésű tisztítószer

A napi tisztításhoz elég összekeverned ugyanannyi ecetet és vizet spré palackban, amihez rakj még pár csöpp folyékony mosogatószert. Miután ezt a keveréket ráfújtad a hideg főzőlapra, keress egy rongyot, nedvesítsd be, majd töröld le a felületet.

A villanytűzhely tisztításának legjobb módja

Így szabadulhatsz meg a főzőlapra odaégett ételmaradékoktól

A következő lépésekben olyan takarítási módszerekről olvashatsz, amikhez saját, házi készítésű tisztítószereket ajánlunk. Hogyha bolti termékekre hagyatkozol, akkor győződj meg arról, hogy azokat valóban az üveg főzőlapokra tervezték.

  • 1. Egy tálban keverj össze fél pohár sütőport 2 evőkanál vízzel, amiből egy pasztát tudsz kikeverni. Ezt pedig egy szivacs vagy rongy segítségével kend rá az egész főzőlapra.
  • 2. Tölts meg egy spré palackot ecettel, majd fújj az egész felületre belőle, aminek eredményeképp egy habzó reakciót kell látnod. Ez azért jó, mert a főzőlapra kötött ételmaradékoktól így könnyebben meg tudsz szabadulni.
  • 3. Amint vége a habzásnak, elkezdheted letörölni a főzőlapot egy mikroszálas ronggyal körkörös irányban. A felület széleinek letakarításához használj egy régi fogkefét, a makacsabb szennyeződésekhez pedig egy műanyag spatulát. Hogyha még mindig nem oldódott fel eléggé a főzőlapra kötött ételmaradék, akkor egy 10-15 percre takard le az egész felületet nedves, meleg törölközőkkel, majd próbálkozz újra.
  • 4. Törölj le minden maradékot, amit még látsz, majd még egyszer menj át az egész felületen egy nedves, mikroszálas ruhával. Ezután egy száraz ruhával is töröld le a főzőlapot, hogy úgy nézzen ki, mintha új lenne.

Gyakori kérdések az üveg főzőlapok tisztításával kapcsolatban

Mivel rendkívül drága cserélni ezeket a főzőlapokat, ezért nagyon fontos olyan módszerekkel és szerekkel takarítani, amik nem tesznek benne kárt, mert némelyik akár maradandó is lehet. Ami azonban még fontosabb; kerüld azokat a szereket, amik akár a te egészségedre is károsak lehetnek.

Használhatok-e ablaktisztítót?


Akármennyire is úgy tűnhet, hogy ezek a szerek működhetnek, nem a főzőlapok tisztítására készítették őket. Néhány szer ammónia-alapú, ami a főzőlap szélében tehet kárt, némelyik pedig maradandó elszíneződést is okozhat.

Használhatok az odaégett ételmaradékok felszedéséhez borotvapengét?

Ha hiszed, ha nem, sajnos ez az egyik legnépszerűbb módja az odaégett maradékok felszedésének, akármennyire nem javasolt a gyártók többsége által.

A borotvapengék ugyan a tiszta üveget nem fogják megkarcolni, de mivel a főzőlapról már elmondtuk, hogy üveg és kerámia keverékéből készül, ezért ez egy másik helyzet; ezeken karcolások fognak keletkezni. Sokkal jobb alternatíva, ha egy műanyag spatulát vagy régi bankkártyákat használsz.

Tisztán tartja-e az autókhoz használt viasz a főzőlapot?

Az autóviaszok kitűnőek arra, hogy a fém felületeket tisztán és csillogósan tartsák, de az üveg főzőlapokhoz inkább ne használd, mert veszélyes lehet. Mivel nem arra van tervezve, hogy ilyen mértékű hőmérsékletváltozásokat kibírjon, ezért maradandóan elszínezheti a főzőlapot. Emellett nem is jön le teljesen – pont emiatt marad fényes az autód – és a lerakódás, ami így rajta marad a főzőlapon nyomot fog hagyni, amint elkezded felmelegíteni.

Hogyan tarthatod tisztán az üvegfőzőlapot


Ahhoz, hogy minél tovább tisztán tudd tartani a főzőlapod, használj a főzéshez fedőket, és minden fröccsenést próbálj egyből feltakarítani. Emellett használd bátran a fenti szereket és módszereket, hogy minél tovább tudd szinte új állapotban tartani a főzőlapod.