• A CDC (Center for Disease Control and Prevention) továbbra is erősen javasolja a maszkhasználatot a COVID-19 terjedésének megakadályozása végett.
  • A maszkok fizikai akadályt alkotnak azon cseppeknek, melyek kilélegzéssel kerülnek a levegőbe.
  • Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a hatékonyságukkal kapcsolatban.
  • Annak ellenére, hogy Amerikában sokan még mindig a maszkhasználat ellen vannak, a szakértők véleménye szerint ezzel kapcsolatos félelmeik megalapozatlanok.

A CDC (Center for Disease Control and Prevention) továbbra is erősen javasolja a maszkhasználatot a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megakadályozása végett, ami a COVID-19-et okozza. 2020 július 14-én Dr. Robert Redfield, a CDC igazgatója, a következőt nyilatkozta:

„az egyik legerősebb fegyverünk a vírus lelassítása és megállítása céljából – főleg, ha egy közösség minden tagja használja”

Annak ellenére, hogy ezen javaslatok megosztották a nyilvánosságot, tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy a maszkok igenis hatásosak. Az, hogy miért, a szakértők szerint igen egyszerű.

Miért működnek az arcmaszkok

A koronavírus átadása, jelenlegi tudás szerint, a beszéddel vagy épp tüsszentéssel a levegőbe került kis kilélegzett cseppek útján zajlik, mondja Dr. MeiLan Han, a Michigani Egyetem professzora.

Ha ezek a kis cseppek a közeli emberek orra vagy szája környékén landolnak, és belélegződnek a tüdőbe, az egyén elkaphatja a vírust.

A maszkok egy fizikai akadályt képeznek, amik felfogják ezen részecskéket, és lecsökkentik azok terjedésének mértékét.

Han professzor azt mondja, hogy a maszkok még fontosabbá váltak, hiszen a COVID-19-cel fertőzött emberek jelentős része nem is mutat tüneteket, vagy azok később jelentkeznek.

Nem egy kutatás hívja fel azonban a figyelmünket arra, hogy ezek az emberek meg tudják fertőzni a körülöttük levőket, attól függetlenül, hogy ők maguk mutatnak-e tüneteket. Az adatok pedig azt mutatják, hogyha eltakarjuk valamivel az arcunkat, akkor mind a tünetmentes, mind a tüneteket mutató fertőzöttek általi terjesztés lecsökkenthető.

Egyre több minden támasztja alá a maszkok eredményességét

2020 július 14-én a JAMA (Journal of the American Medical Association) kiadott egy nyilatkozatot, ami azt mondta, hogy itt az ideje az univerzális maszkhasználatnak.

Hogy ezen véleményüket alátámasszák, két, aznap megjelent tanulmányra hivatkoznak.

Az első megmutatja, hogy az átfogó maszkhasználat a bostoni kórházi rendszerben kimutathatóan lecsökkentette a SARS-CoV-2 átadását.

Az előtt viszont egyértelműen az látszott, hogy az egészségügyben dolgozók megbetegedéséinek száma exponenciálisan nőtt.

A szabály hatályba lépte után viszont az mutatkozott, hogy az egészségügyi dolgozók megbetegedéseinek száma határozottan csökkenni kezdett.

A másik a CDC egy heti jelentése (MMWR) volt, ami kimutatta, hogy a maszkhasználatnak köszönhetően két missouri-állambeli fodrász nem adta tovább a vírust a vendégeknek.

Mindketten még napokig dolgoztak azután is, hogy elkezdtek tüneteket mutatni, de a helyi szabályozások szerint viseltek maszkot. A vendégek 98%-a szintén viselt valamilyen maszkot.

A 139 vendég közül egyik se mutatott COVID-19-re utaló tüneteket a következő időszakban, illetve ezen vendégek további kontaktjai sem. Ezen felül a 139-ből 67 vendég belegyezett abba, hogy leteszteljék, és egy pozitív esetet sem találtak.

Válasz a szkeptikusoknak

Annak ellenére, hogy sok bizonyíték szól a maszkhasználat mellett, Amerikában még mindig sokan szólalnak fel ez ellen.

Dr. Vinisha Amin, a Marylandi Egyetem doktora megválaszolt néhány gyakori aggodalmat és tévhitet a vírussal kapcsolatban.

1. A maszkok nem működnek

„A maszkok igenis eredményesek sajt magunk és szeretteink védelmére.” -mondja. „Nagyon sok adat és kutatás áll rendelkezésünkre, hogy ezt alá tudjuk támasztani.”
„Meg kell bíznunk az orvosainkban és a tudományos világban, amikor ilyen javaslatokat tesznek, hiszen mégiscsak rólunk és a szeretteinkről van szó.”-teszi hozzá.

2. Kényelmetlen viselni

„Ez azt jelenti, hogy egyszer megpróbálkoztál egyféle maszkkal, ami kényelmetlen, majd egyből feladtad, ahelyett, hogy kerestél volna egy jól működőt.”-mondja. „Előfordulhat, hogy bepárásodnak, de ebben az esetben a pamut maszkok jól alkalmazhatók, hiszen azok jobban szellőznek, mint a műanyagok.”-javasolja.

„Az is előfordulhat, hogy megnyomja a füleidet. Ilyen esetre olyan maszkot keress, aminek a rugalmas pántja szövetből van, vagy puhább, ami nem irritálja a bőrödet.” „Sőt, még a szemüveget is bepárásítják, ezzel még én is találkozom.”-teszi hozzá.

„Ebben a helyzetben tedd a szemüveget a maszkra az orrnyergeden, így a maszk is helyben marad, és a párásodást és csökkenteni tudod.”

3. Aggódom a megnőtt mennyiségű szén-dioxid miatt

„Semmi nem támasztja alá azt, hogy megnövekedett mennyiségű szén-dioxid keletkezne a maszkok miatt.”

„Az egészségügyben dolgozók, így az orvosok vagy műtők, évtizedek óta szűkebb és kevésbé átjárható maszkokat használnak, de még mindig tudunk bennük lélegezni.” -mondja.

„A maszkok pont annyira engedik be az oxigént, mint amennyire kiengedik a keletkező szén-dioxidot.”

4. Én nem vagyok kitéve a veszélynek

Amin elismeri, hogy a leginkább veszélyben lévők azok, akiknek van valami alapbetegsége, vagy legyengült az immunrendszerük.

Azonban felhívja a figyelmet, hogy „akármennyire egészségesnek érzed magad, elkaphattad a vírust és könnyen terjesztheted azt otthon, a szeretteid környezetében.” „Mindannyiunk egészsége egymástól függ” -magyarázza.

Összefoglalva

Egyre több és több bizonyíték szól a maszkok hatásossága mellett a COVID-19 elleni védekezésben.

Nagyon egyszerűen működnek; akadályt képeznek a beszéddel, tüsszentéssel, köhögéssel együtt levegőbe jutott vírusos cseppek előtt. Azonban akármennyire is egyszerű a működésük, fontos szerepük van a vírus terjedésének visszatartásában.

A szakértők azt mondják, úgy működik a legjobban, ha mindannyian viseljük őket.