Általános ajánlások

Mindegy milyen parkettád van, érdemes gyakran tisztítanod, hogy megszabadulhass a portól a falapok közötti résekben. Kerüld a vizes felmosók használatát, mert az megrongálhatja a lakkozást. Ehelyett ajánljuk portörlő, vagy olyan porszívó használatát, amely parkettákhoz megfelelő kiegészítőkkel van felszerelve.

Minden padlóra került szennyeződést próbálj egyből feltörölni, egy sima felületű, kicsit nedves ronggyal, a folt külsejétől a közepe felé haladva. Ha hagyod, hogy pl. a kiömlött folyadék túl sokáig maradjon a parkettán, az egy idő után már nem csak a lakkozást, de magát a fát is elkezdheti megrongálni.

Próbálj minél kevesebbszer magassarkúban vagy bármilyen éles talpú cipőben járkálni rajta, hiszen ezekben megkarcolhatod a lakkozást, vagy legrosszabb esetben az ilyen lábbelik bemélyeszthetik a padlót is. Az is sokat tud segíteni a padlódon, hogyha csúszásgátló párnácskákat helyezel a bútorok lábaira, ezáltal kevésbé lesz karcos a fa lakkozása.

Ahhoz, hogy még több karctól megszabadulj, helyezz minden bejárathoz lábtörlőt, ígx  a behordott portól és apró kavicsoktól is megszabadulhatsz. Az sem mindegy, hogy milyen lábtörlőt választasz, hiszen például a gumi aljúak esetében előfordulhat, hogy a helyükön elszíneződik a parketta. Ha a legmegfelelőbb lábtörlőt szeretnéd választani, akkor érdemes felkeresned egy parketta áruházat.

Padló védelem

Fontos, hogy tudd, hogy milyen lakkozás fedi a parkettád. A különböző lakkozások különböző tisztítási módszereket igényelnek, így jó, ha tisztában vagy a neked megfelelő módszerekkel. Ha bizonytalan vagy, akkor nyugodtan keress fel egy szakértőt, hogy ismertesse a legjobb módszert a számodra.

3 féle főbb lakkozási fajta parketta védő megoldás létezik; a lakkozás, a viasz és az impregnált akril. A megfelelő anyagok használata meghosszabbítja a padlók élettartamát.

Lakkozás

A lakkozás az egyik legnépszerűbb fajtája a padló védelemnek. A lakkozás afféle extra védő rétegként marad a parketta tetején, ami vízálló, és alig kell vele valamit foglalkozni.

A lakkozás tisztításához olyan termékeket és anyagokat használj, amiket a profik ajánlanak. Ha a padlód lakkozását egyedi megrendelés alapján egy szakember végezte el, érdemes hozzá fordulnod a későbbiek során is, egyéb esetben használj nyugodtan egy  általános padló tisztítót.

SOHA ne használj viasz- vagy petróleum-alapú tisztítókat lakkozott padlóra, mivel azok súlyosan megrongálhatják azt.

Viaszozás

A viasszal bevont parkettek esetében a viasz beleköt a fába, így egy védőréteget képezve a padlód felületén. Ha szükséges, lehet utólag is adagolni a viaszt, így fenntartva ezt a védőréteget. Lehetőleg csak valamilyen oldószer alapú viaszt használj, vagy olyan folyékony tisztítószert, ami kifejezetten a viasszal bevont parkettek tisztításához készült.

Ezek a kifejezetten viaszos padlókhoz készült tisztítószerek legtöbbje megtalálható bármilyen parkett áruházban. Ahhoz, hogy tudd, hogy melyik tisztító mennyi ideig lehet a viaszos felületen, kövesd pontosan az adott tisztítószer leírását. Ha már tiszta a padló, akkor vond be újra viasszal a felületét, hogy az így visszakaphassa az eredeti ragyogását.

Impregnált akril

Az ilyen típusú szereket magába a fába fecskendezik bele, a kezelést követően egy extra kemény és rendkívül strapabíró padlóval fogunk rendelkezni. Az ilyen típusú padlóborításokat általában a sűrűn látogatott helyeken, így például éttermekben, bevásárló központokban alkalmazzák.

Az impregnált padlók tisztítása a borítás típusától függ. Az uretán-alapú borítások esetén kövesd a lakkozott padlóknál javasolt tippeket. Ha ettől eltérő alapú borítású a parketted, használj magasnyomású tisztítót.

Hosszútávon rendkívül kifizetődő lehet, ha tisztában vagy azzal, hogy mit igényel a saját padlód. A megfelelően karbantartott parkettának meghosszabbodik az élettartama, akár több generációnyi időre is.