A téli időszak tele van különböző megbetegedések lehetőségével, legfőképpen gyermekeink számára, akik bölcsődébe, óvodába, iskolába járnak, és napi szinten találkozhatnak különböző fertőzésekkel. A következőkben arra adunk tippeket, hogy hogyan takarítsunk, ha egyik gyermekünk megbetegszik, ezzel is meggátolva azt, hogy a betegség tovább terjedjen például a testvérek között.

Szellőztessünk!


Akkor is, ha csak 15 percre tudjuk kinyitni az ablakot, fontos, hogy szellőztessünk és friss levegőt engedjünk be a lakásba. Amíg a gyermekünk másik helyiségben tartózkodik, addig nyissuk ki a szobában az ablakot, így mikor visszatér a helyiségbe friss levegő fogadja.

Cseréljük a kéztörlőket!

Ha megbetegedés van a családban, fontos, hogy naponta cseréljük a kéztörlőket, ezzel is meggátolva a betegség tovább terjedését.

Mossunk kezet, mossunk kezet, mossunk kezet...


Emlékeztessük gyermekünket a kézmosás fontosságára, illetve arra, hogy hogyan is kell helyesen kezet mosni (30 másodpercig, meleg vízzel, miközben kedvenc dalának refrénjét énekeli, így biztosítva, hogy meglegyen a kellő idő a kézmosásból, ne csak tartsa a kezét a víz alá stb.). Mutassunk példát azzal, hogy mi is rendszeresen, alaposan kezet mosunk.

Gyűjtsük egy helyre a zsebkendőket

Adjunk a gyermekünknek egy kis papírzacskót, vagy műanyagzacskót (biztonsági okokból műanyagot inkább 4 év feletti lurkónak adjunk) a zsebkendők gyűjtésére. Tartsuk a fotelnél, vagy az ágynál, ahol a gyermek pihen, s vegyük biztosra, hogy mindig oda dobja a használt zsebkendőt, így nem találkozunk használt zsebkendőhalmokkal a lakás különböző pontjain.

Takarítsd ki a fürdőszobát

Ha van pár perced, akkor többször is töröld át, tisztítsd le a csapokat, illetve a toalettet, akár fertőtlenítő kendővel is.

Töröld át a leginkább használt felületeket


Egy törlőkendő vagy esetleg egy rongy és egy fertőtlenítő szer segítségével töröld át a beteg gyermek által leginkább fogdosott területeket. Ilyenek például a távirányítók, játékkontrollerek, kilincsek, villanykapcsolók és a hűtő fogantyúja.

Mosd ki az ágyneműket rendszeresen

Rendszeresen cseréljük a gyermek ágyneműjét, s mindenképpen cseréjünk újból ágyneműt, ha a gyermek meggyógyult. Gyógyulás után ne felejtsük el átmosni a párnákat, pokrócokat és takarókat, amiket a betegség közben használt a gyermekünk.