• Az arcmaszkok viselése továbbra is a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) fő javaslata önmagunk és mások védelmének érdekében a COVID-19 ellen.
  • A műanyag pajzsok ugyanakkor nem szolgálnak a szövetmaszkok alternatívájaként, hiszen nem nyújtanak ugyanakkora védelmet.
  • A pajzs és maszkok együttes viselése nyújtja a legnagyobb védelmet.

A CDC továbbra is a maszkok használatát javasolja a SARS-CoV-2 átadásának megakadályozására, amely vírus a COVID-19-et okozza, ennek ellenére néhányan a műanyag pajzsokhoz fordulnak, mivel azokat kényelmesebbnek tartják.

Azonban a szakértők szerint önmagában nem nyújt elég védelmet a COVID-19 ellen.

Ehelyett azt javasolják, hogy a maszkok kiegészítéseként alkalmazzuk, ne pedig helyettük.

A pajzsok segíthetnek a COVID-19 terjedésének megakadályozásban

Dr. Michael B. Edmond (University of Iowa Health Care) szerint a műanyag pajzsok segíthetnek a vírus terjedésének lecsökkentésében.

„A vírus átadásának elsődleges módja úgy tűnik, hogy a cseppecskéken keresztül megy végbe” – mondja.

„A pajzsok tökéletesek annak megakadályozásban, hogy ezek a cseppecskék bejussanak az orrunkba, szánkba vagy szemünkbe, azaz azokra a részeire a testünknek, ahol a vírus bejut, és fertőzést okoz.” – teszi hozzá.

Az igaz, hogy ezek a pajzsok egy plusz védelmi réteget képeznek, azonban a közeli cseppecskéket továbbra is be tudjuk lélegezni, azokról a részekről, ahova a pajzs már nem ér el.

Ez az oka annak, hogy Dr. Joy Henningsen (University of Alabama at Birmingham School of Medicine) a következőt mondta a pajzsokkal kapcsolatban: „Akkor védik meg a legjobban azt, aki viseli, ha alkalmaz mellé maszkot is”.

Mennyire eredményesek a műanyag pajzsok a COVID-19 terjedésének lecsökkentésében?

Az AIP Publishing egy új tanulmánya egy illusztráló videót is közölt arról, hogy hatásosak-e a műanyag pajzsok a vírus terjesztésének lecsökkentésében.

Arra jöttek rá, hogy a pajzsok felfogták az egyenesen kilélegzett cseppecskéket a szimulált köhögésből vagy tüsszentésből, de amelyek meg tudták kerülni a pajzsokat, azok egész nagy területre tudtak szétszéledni.

Henningson egy másik tanulmányt nevezett meg, ami a svájci koronavírus-kitörést vizsgálta. Ebből az derült ki, hogy azok közül, akik hordtak maszkot, senki nem fertőződött meg. Ugyanakkor számos ember, aki csak műanyag pajzsot viselt, megfertőződött.

Ezért mondja azt, hogy a maszkok kiegészítőjeként jól működnek, helyettük annál kevésbé.

„Nincs olyan a koronavírus kapcsán, hogy túlzott védekezés” – mondja. „Minél több, annál jobb.”

„Az arc eltakarása, a rendszeres kézmosás, a távolságtartás és a legnagyobb mértékbeni otthonmaradás jó védelmet nyújtanak. Ha ezek mellé valaki még műanyag pajzsot is használ akkor a jóból nagyszerű lesz.” – teszi hozzá.

A műanyag pajzsok legjobb felhasználása

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb védelmet kinyerjük a pajzsokból, Edmond és Henningsen a következő 3 dolgot javasolja:

  1. A pajzsot mindig maszkkal együtt hordjuk

Henningsen kifejtette, hogy a pajzsok akkor nyújtják a maximális védelmet, ha maszkkal együtt hordjuk őket.

„A szövetből készült arcot eltakaró alkalmatosságok megvédik a többi embert” -mondja. „Az önzetlenség, amit ezzel mutatsz, hogy viselsz egyet, egy kedves gesztus mások fele. Ezt a gesztust pedig te is megkapod, amikor más is maszkot visel érted. Ez a legfontosabb, hogy mindenkin legyen maszk. Az én maszkom megvéd téged, és a tied megvéd engem.”

„Az már csak hab a tortán, hogyha valaki a maszk mellett még műanyag pajzsot is visel, ami így plusz védelmet nyújt a viselőjének.”

 2. Bizonyosodj meg arról, hogy jó méretű a pajzs

 „A pajzs elől legalább az állig kell érjen.” -mondja Edmond.

Továbbá azt is hozzátette, hogy oldalt a füleket majdnem el kell érje és „nem lehet rés a homlok és a pajzs teteje között, vagy ha van, akkor valami el kell takarja azt, különben a cseppecskék minden probléma nélkül be tudnak ott esni, és így elérni az arcot.”

  1. Takarítsd- és fertőtlenítsd le a pajzsot minden használat után

A CDC a gyártói útmutatás alkalmazását javasolja, ha az rendelkezésre áll.

Amennyiben nincsen használati útmutatónk, azt javasolják, hogy alkalmazzunk valamilyen mosószert, majd folyó, meleg vízzel öblítsük le a pajzsot.

Ezután valamilyen, elsősorban klór alapú, készítmény alkalmazását javasolják a pajzs fertőtlenítésére. Az alkohol meg tudja rongálni a műanyagot, illetve egy idő után ragadni fog. Ezentúl az is előfordulhat, hogy a bepárásodás vagy csillogás elleni réteget is megrongálhatja.

Tiszta vízzel öblítsük le újra, és távolítsunk el bármilyen látható maradványt.

Simán hagyjuk megszáradni, vagy tiszta papír törlőkendővel töröljük meg.

Jobbak-e a műanyag pajzsok bizonyos embereknek, mint a maszkok?

Elsőre úgy tűnhet, hogy a pajzs jobb megoldás lehet egyeseknek, különösen azoknak, akik szájról olvasással kommunikálnak, vagy valamilyen légzési nehézségük van.

Azonban Henningsen azt mondja, hogy a kutatások kimutatják, hogy a műanyag pajzsok csak a maszkok kiegészítőjeként működnek jól.

Nem szabad a maszkok helyett használni – és az embereknek sem szabad azt gondolniuk, hogy ugyanolyan védelmet nyújtanak.

„Fantasztikus lesz, amikor olyan maszkok állnak majd rendelkezésünkre, amik segítenek a szájról olvasásban, illetve segítenek az emberi érzelmek teljeskörű kifejezésében.” -mondja.

Hol vegyünk műanyag pajzsot?

Ha pajzsot szeretnél venni, akkor ezt sok helyen megteheted, mert sok helyen árulják őket.

Bár Henningsen az irodai kellékes boltokat javasolja annak a helynek, ahol először érdemes ezeket keresni.

A Mi véleményünk szerint elég itt a FalcoHigi webáruházunkban beírni az „arcvédő pajzs” kulcsszavakat.