A gáztűzhelyeknek vannak bizonyos előnyei az elektromos főzőlapokkal szemben, amikor ételkészítésről van szó. Tapasztalt szakácsok kedvelik a gáztűzhelyek által kínált pontos irányítás lehetőségét, sőt néhányan nem is hajlandók mással főzni. De ha a gázégők eltömődnek, előfordulhat, hogy a gáztűzhely veszít az eredményességéből, hiszen ezek az eltömődések zavarják a gázáramlást. Ilyen esetekben csak gyenge, vagy bizonyos esetekben semmilyen lángot nem tud kibocsátani, mivel annyira szennyezett. Szerencsénkre elég egyszerű megtisztítani a gázégőket.

Hogy működnek a gázégők

A gáztűzhelyen lévő égők egy égőszerelvényből állnak, ami egy kis gázbevezető szelephez van rögzítve, amely a fő gázvezetékhez csatlakozik. Az égő vezérlőgombjának elcsavarásával megnyílik a szívószelep, ami az úgy nevezett „Venturi cső” -ben (széles, középen keskenyedő cső) lehetővé teszi a gáz áramlását. A gáz az egyik széles nyíláson jut be ebbe a csőbe, és megnövekszik annak nyomása, amint a keskeny részbe ér. Amint a gáz visszatér a cső második széles szakaszába, a nyomás csökken, és a cső alján egy kis lyukon keresztül levegőt szív be. A levegő összekeveredik a gázzal, majd az égőbe áramlik.

Maga az égőfej csak egy üreges fémtárcsa, amelyen kívül lyukak vagy rések vannak. Sok égőt egy fém vagy kerámia sapkával terveztek, mely az égő tetején helyezkedik el. Ez az égőfejből kilépő lángok szétterjedését és az égők felé való irányítását szolgálja. Az égő egyik oldalán egy jelzőfény vagy elektromos szikrajelző található, ami egy kis lángot vagy szikrát küld, hogy az meggyújtja a levegő-gáz keveréket, amikor átfolyik az égő lyukain. A vezérlőgomb beállítása szabályozza a levegő-gáz keverék térfogatát, így szabályozva a láng erősségét.

Milyen gyakran takarítsd az gázégőket

A rendszer viszonylag egyszerű és problémamentes. Nehézségek akkor léphetnek fel, amikor a gáz útját valami akadályozza, amit leggyakrabban valamilyen odaesett étel maradvány okozhat. Ha sokáig ott hagyod, jelentősen nehezebb lesz kitakarítani. A legjobb jele annak, hogy ki kell takarítani a gázégőket az például az, hogy rendellenes lesz a láng vagy ha sárgás színű lesz. Ezek mellett nem rossz ötlet, ha minden hónapban kitakarítod az égőket.

Mire lesz szükséged

Gyártótól függően eltérhet a javasolt módja a takarításnak, de a következő tárgyakra valószínűleg szükséged lesz:

mosogatószer

nem karcoló szivacs

régi, nem használt fogkefe

sütőpor

gémkapocs

Hogyan tisztítsd le a tűzhelyed?

1. Olvasd el a gyártói utasításokat

A legjobban akkor jársz, ha utánajársz, hogy melyik a legjobb módja annak, illetve mik a kellő eszközök ahhoz, hogy a lehető legtovább megóvd a tűzhelyedet. A használati útmutató, amit a tűzhelyhez adtak, segítségedre lesz. Ebben megtalálod, hogy mi a legjobb módja a tisztításnak, sőt sok esetben még a megfelelő tisztítószereket is leírják az útmutatóban, vagy épp azt, hogy milyen szereket kerülj. Ha azonban már nincs meg a használati útmutató, esélyes, hogy a gyártó weboldaláról le tudod tölteni azt

2. Távolítsd el az égőfejek tetejét

Ha régebbi főzőlapod van, ami állandó jelzőlámpával rendelkezik, a takarítás megkezdése előtt le kell zárnod a gázszelepet. Sok gázégőnek kivehető kerámia korongja van, amely az égő tetején helyezkedik el és a lángok eloszlatására szolgál. Ha ilyened van, csak emeld le ezt a lemezt az égőről (ezelőtt győződj meg arról, hogy az égők teljesen kihűltek-e).

3. Távolítsd el az égőfejeket

A tetők alatt a Venturi-csövön találod az égőfejet. Távolítsd el úgy, hogy egyszerűen csak felemeled őket. Győződj meg arról, hogy nem döntöd meg, vagy ártasz a gyújtóelektródáknak, hogyha ilyen kialakítású tűzhelyed van.

4. Áztasd be a részeket

Áztasd be a különböző leemelt részeket meleg, szappanos vízben körülbelül 20-30 percig. Ez segít a lerakódott üledéket fellazítani.

5. Dörzsöld le az égőfejeket és a tetőket

Használj nem karcoló szivacsot és egy nem használt fogkefét, majd dörzsölj le bármilyen ételmaradékot a felszínekről, ami letapadhatott. Ha a nyílásokban van bármilyen lerakódás, akkor használj egy kiegyenesített gémkapcsot, de győződj meg arról, hogy nem teszel kárt a fémben körülötte. Ne próbáld meg túl mélyre se ledugni, hiszen csak az a cél, hogy megszabadulj az eltömődéstől. Soha ne használj ehhez fogpiszkálót, mert előfordulhat, hogy a fából egy kis rész letörik és az ragad be.

Makacs szennyeződésekhez készíts 1 az 1-hez arányú elegyet vízből és sütőporból. Miután ebbe beáztatod a kellő részeket, dörzsöld át őket fogkefével, vagy a szivaccsal. Lehet, hogy ezt többször meg kell csináld, de ez legtöbb esetben egyből kifejti a hatását.

6. Öblítsd le a részeket

Minden részt teljesen öblíts le folyó víz alatt, majd rázd le róluk a maradék vizet, és töröld el őket. Hagyj mindent megszáradni, mielőtt visszaszerelnéd őket. Amíg ez a folyamat tart, letisztíthatod a tűzhely többi részét, amihez szintén használhatod a beáztatás-dörzsölés folyamatot.

7. Szereld össze az égőket

Amikor minden teljesen megszáradt, szereld össze a részeket. Ha elektromos tűzhelyeden van, győződj meg arról, hogy nem hajlítod meg vagy nem ártasz a gyújtóelektródáknak, amikor visszarakod az égőfejeket.

8. Gyújtsd meg a jelzőfényeket

Állandó jelzőfénnyel rendelkező sütők újra működtetéséhez kövesd a használati utasítást. Próbáld ki az égőket, hogy meggyőződj arról, hogy jól működnek. A rendellenes lángszín, vagy forma azt jelenti, hogy nem száradt meg minden teljesen, vagy pedig az égőfejek tetői nincsenek a helyükön.

Ezzel kész is vagy, és neki is láthatsz a következő fogás elkészítéséhez. :)