A tűzhely nagyon sok részből tevődik össze és az idő múlásával mindegyik be tud piszkolódni. A legegyszerűbb módja annak, hogy tisztántartsd a főzőlapot az az, hogyha nem használod. Nyilván sokunknak ez egy nagyon csábító lehetőség, de valószínűleg egyáltalán nem kivitelezhető. Hogyha azt gondolod, hogy a családod nem bánná, hogy ha továbbra is főznél nekik, olvass tovább, hogy megtudd, hogyan tisztíthatod le a tűzhelyedet úgy, hogy úgy nézzen ki, mintha új volna.

A takarítás megfelelő módja

Mielőtt belevágsz, íme néhány biztonsági tipp, amivel jó, ha tisztában vagy:

  • Győződj meg arról, hogy a tűzhely lehűlt és kikapcsolt állapotban van.
  • Ne nedvesítsd meg a kábeleket, kapcsolókat és egyéb gyújtókat.
  • Kerüld a csiszolókat és súrolólapokat, amelyek maradandó károsodást okozhatnak.
  • Hacsak a használati útmutató nem javasolja, ne használj borotvapengét vagy fém kaparót az odaégett ételmaradékok eltávolításához, inkább próbálkozz egy műanyag spatulával vagy egy régi, nem használt bankkártyával.

Az elektromos tűzhely megtisztításának lépései


  1. Távolítsd el a vasmagos vagy tekercses főzőlapokat
  2. Győződj meg róla, hogy a tűzhely teljesen lehűlt és hogy ki van kapcsolva, mielőtt neki kezdesz a takarításnak. Ezután óvatosan emeld fel mindegyiket és lágyan vedd ki őket a helyükről. Ha nem jönnek ki könnyen, akkor NE erőltesd őket, hanem inkább ott helyben tisztítsd le, amennyire tudod.

  3. Tisztítsd le a sütőtálcákat
  4. Csúsztasd ki őket a helyükről, majd áztasd be őket forró, szappanos vízbe 15-20 percig, majd öblítsd le és szárítsd meg őket. Ha még ezután is találsz rajtuk ételmaradékot, akkor egy szivacs és egy házi készítésű tisztító segítségével szabadulj meg tőlük végleg.

    Házi készítésű tisztító:

    Keverj össze ¼ pohár sütőport, 2 evőkanál folyékony mosogatószert és 2 evőkanál melegvizet, ami egy sűrű pasztát kell eredményezzen. Igény szerint adj még vizet a sütőporhoz. Egy mikroszálas ronggyal kend fel a pasztát, és körkörös mozgással kezdd el letisztítani a szennyeződést. Ezután egy tiszta, nedves ronggyal töröld le a szert, majd szárítsd meg a felületet.

  5. Takarítsd le a főzőlapot
  6. Egy szivacs vagy egy mikroszálas rongy segítségével töröld át a főzőlapot meleg, szappanos vízzel, majd egy tiszta ronggyal szárítsd meg. Ha fel tudod emelni a főzőlapod, akkor az alját is ugyanígy letisztíthatod, mielőtt óvatosan a helyére raknád.

  7. Távolítsd el a foltokat a főzőlapról
  8. Az előbbi házi készítésű tisztító segítségével tisztítsd meg főzőlapod az étel-, és egyéb maradékoktól, amik a főzőlapra kerültek.

  9. Szereld össze a tűzhelyet
  10. Miután minden részét letakarítottad a tűzhelyednek, győződj meg róla, hogy minden alkatrésze megszáradt, mielőtt összeszerelnéd. Úgy tudod egyszerűen tisztántartani, hogy naponta letörlöd meleg, szappanos vízzel a részeit.

Hogyan tisztítsd le a gáztűzhelyed

A gáztűzhelyek kicsit több figyelmet igényelnek az elektromosoknál, de egyszerűbb is őket takarítani. Győződj meg arról, hogy a gáz ki van kapcsolva, és vigyázz nehogy véletlen bekapcsold takarítás közben. Hogyha olyan tűzhelyed van, ami egyszerre működik villannyal és gázzal is, akkor igyekezz nem benedvesíteni a kábeleket, kapcsolókat és gyújtókat.

  • Távolítsd el az égőrózsákat és gáztűzhely főzőrácsát
  • Áztasd be őket a mosogatóban meleg, szappanos vízben 15 percig, hogy a lerakódások feloldódjanak, aztán szárítsd meg őket. Hogyha makacsabb szennyeződésekkel találod magadat szemben, akkor használd a házi készítésű tisztítónkat.

  • Tisztítsd ki a gázkimeneteket
  • A kimenetek környékét tisztítsd le egy forró, szappanos ruhával, majd töröld le egy száraz ruhával is. Hogyha ezek a kimenetek el vannak tömődve, akkor használj egy tűt, hogy kitúrd az elzáródást okozó ételmaradékokat.

  • Takarítsd le a főzőlapot
  • Ahogy eddig is, használj egy meleg, szappanos vizes ruhát, majd egy száraz ronggyal töröld szárazra a felületet. A makacsabb szennyeződésekhez használd a házi készítésű tisztítónkat.

Hogy tartsd tisztán az üveg főzőlapokat


Ha már ráégett étel maradványokkal van borítva a főzőlapod, akkor kicsit több figyelemre lesz szüksége, de a végeredmény tetszeni fog.

  • Mosd le meleg, szappanos vízzel
  • Gyakran a szivacs és meleg, szappanos víz kombinációja elég az üdvösséghez, de a problémásabb részekhez is megfelelő lehet a házi készítésű tisztítónk.

  • Szabadulj meg a ráégett étel maradványoktól
  • A problémás helyekre szórj egy vékony réteg sütőport, majd takard le az egészet egy papír törlővel, amit ecetbe mártottál. Várj 5 percet, hogy a habzó folyamat végbemenjen, ez feloldja a piszkot, majd takarítsd le az egész felületet egy tiszta, nedves ruhával.

  • Szárítsd meg
  • Amint tiszta a főzőlap, itasd fel a vizet egy tiszta ronggyal.

Tippek, hogy hogyan tartsd tisztán a főzőlapodat

  • Előzd meg a kiömléseket
  • Használj fedőket az edényekhez, hogy megakadályozd a kifröccsenéseket. Arról is győződj meg, hogy kellően nagy edényekben főzöl, és így semmi nem fut ki közben.

  • Ne hagyd megszáradni a kiömléseket
  • A kifröcsögések elkerülhetetlenek főzés közben. Ha hagyod őket megszáradni, akkor nehezebb dolgod lesz az eltakarításukban. Ezért, hogy minél tovább tudd tisztántartani a főzőlapod, fontos, hogy mindig egyből feltörölj minden kifröcsögést.

  • Tisztítsd le naponta
  • Minden nap tisztítsd le a főzőlapodat meleg szappanos vízzel.