Amikor új bútor vásárlására kerül sor, gyakran előfordul, hogy a vásárlás előtti utolsó pillanatban elbizonytalanodunk, hogy vajon tényleg a lehető legjobb döntést hozzuk-e meg. Mivel rengeteg kárpitból választhatunk, sokszor nehéz előre megmondani, hogy melyik lesz számunkra a legmegfelelőbb a takaríthatóság, az élettartam vagy épp az otthonunkba való beleillés szempontjából. Ha valamilyen bőrbútor vásárlásán gondolkodsz, jó ha tudod, hogy számos érv szól mellette, azonban néhány egyedi takarítási módszert kell megtanulj ahhoz, hogy a lehető legjobb formában tudd tartani.

Ez az útmutató bemutatja, hogyan kell takarítani a bőrbútorokat, így legközelebb már teljesen nyugodtan vásárolhatsz bőrbútort az otthonodba. Azt is megmutatjuk, hogy hogyan érdemes a többi bőrből készült tárgyad tisztítani; például a bőrkabátodat és cipődet.

A bőrbútorok előnyei

Sok olyan érv szól a bőrárucikkek mellett, amik népszerűvé teszik a bútorok, ruházati termékek és a cipők körében. Az anyag természetessége miatti luxus-érzet éveken át megmaradhat, ha vigyázol rá.

Miért is lehet jó választás számodra a bőr:

Hosszú élettartam: A bőrbútorok vásárlása gyakran egy életre szól. Mivel egy természetes anyagról beszélünk, az idő múlásával összhangban lesz egyre patinásabb, ami így egyre szebbé teszi a bútort. Mivel sok évig élvezhetjük választott bútorunkat, ezért egy ilyen bőr alkalmatosság beszerzése kifejezetten jó beruházásnak mondható. Ha volt már tapasztalatod bőr és szövet bútorokkal is, akkor megállapíthatod saját magad is, hogy a bőrbútorok jóval tartósabbak, mint azok szövettel burkolt változatai.

Kevésbé kényes: A bőrbútorokat nem nehéz karbantartani. Ahhoz, hogy tisztán tartsd őket, 6-12 havonta használj valamilyen kondicionálót, és egy tiszta ronggyal törölj le minden cseppet róla. A hétköznapi tisztítókat viszont érdemes elkerülnöd, így pl. a szappanokat, mosó- és oldószereket felejtsd el.

Tartósság: A bőrbútorod egészen addig biztonságban van otthonodban, amíg a macskád nem körömélesítőként, a kutyád pedig nem a legújabb rágós játékaként tekint rá. A saját nyugalmad érdekében javasoljuk, hogy cserzett bőrt válassz, amit a gyerekeid vagy kisállataid is nyugodtan használhatnak.

Állandó hőmérséklet: Egy bőrüléses autóban a székek képesek nyáron felforrósodni, télen pedig lehűlni, ami sokszor kellemetlenné teszi őket. Ha benti bőrbútorokról beszélünk, akkor azt fogod tapasztalni, hogy télen kellemesen felmelegít, míg nyáron lehűt, hiszen természetes, lélegző anyagról beszélünk. Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelned az az, hogy a nap minél kevésbé érje, már csak azért is, mert ha folyamatos napsütés éri bútorodat az a színét is kikezdheti.

Általános bőrtisztítási tanácsok

Ma a bőrbútorok és bőrcikkek többsége már cserzett, így neked még egyszerűbb őket tisztán tartani. Ha nem tudod, hogy a Te bútorod cserzett-e vagy sem, egyszerűen csak keresd meg a legkevésbé látható részét, és a körmödet kicsit húzd végig rajta. Ha nyomot hagy, akkor érdemes egy bőrszakértőt felkeresned, aki segít a tisztántartásban. Ha viszont nem hagy nyomot a körmöd, akkor nyugodtan követheted ezeket a tippeket.

  • 1. Előszőr mindig próbáld a kevésbé feltűnő helyeket takarítani, így láthatod, milyen hatása lesz egyes szereknek.
  • 2. Minden kisebb kiömlés esetén egyből igyekezz azokat feltörölni bármilyen tiszta ronggyal vagy szivaccsal. Ha szükséges, használj egy kicsit átitatott rongyot a bútor letörléséhez, majd hagyd megszáradni. Ha vizet használsz, takarítsd le az egész folt körüli területet.
  • 3. Ne használj mosószereket, bútorlakkot, olajat, ammóniás vizet és csiszoló hatású tisztítókat.
  • 4. Ha vaj, olaj vagy zsír kerül rá, akkor először töröld le egy tiszta ronggyal, majd hagyd így. Egy kevés idő után a bőr be kell szívja, ami rajtamaradt. A sütőport is kipróbálhatod vagy a kukoricakeményítőt. Hagyd állni egy éjszakán át, majd töröld le a maradékot, vagy porszívózd fel. Ha ezek nem működnek, próbálkozz meg a tiszta alkohollal. A folt eltávolítása után érdemes valamilyen kondicionálót alkalmaznod.
  • 5. Ha még ezek után is látható marad a szennyeződés, hívj professzionális segítséget, hogy elkerüld a plusz sérüléseket.
  • 6. Kisebb karcolásokhoz egyszerűen használd az ujjaidat, hogy óvatosan megpuhítsd azt. Ha szükséges, egy kevés desztillált vizet is alkalmazhatsz a karcolásokhoz.

Bőrcikkek takarítása

Az előbb felsorolt tisztítási tippek a legtöbb bőrcikk tisztítására alkalmasak, de néhány esetben szükséges lehet más módszer alkalmazása, például a bőrkanapé és a bőrcsizma tisztítási folyamata eltér egymástól. Használd a következő ajánlót, hogy a lehető legjobban járj el!

Bőrfotel, bőrkanapé

Normál esetben tökéletesen elég, ha letörlöd róluk a port, és a mélyedéseiket kiporszívózod. A portörléshez használj egy kicsit nedves mikroszálas rongyot. A párnákat egy merev sörtéjű kefével tisztítsd le, a nehezen elérhető részekhez pedig használd a porszívót. 6-12 havonta alkalmazz a felületre valamilyen bőr ápolót, így megakadályozhatod a megtöréseket, és sokkal több ideig fog eredeti vagy ahhoz közeli állapotban pompázni. Ahhoz, hogy megőrizd a kanapéd épségét, tartsd távol minden direkt fénytől. Mint bármely másik kárpitanyag, sajnos a bőr is ki tud fakulni.

Bőrkabát

Mielőtt nekilátsz a bőrkabátod tisztításának, olvasd el a rajta lévő tisztítási tájékoztatót. Ha nem találsz ilyet, akkor kövesd a következő lépéseket. Tegyél egy vödör meleg vízbe két teáskanál mosogatószert, majd keverd össze. Márts bele egy tiszta rongyot, de mielőtt óvatosan végigmosnád vele a bőrkabátod, rázd ki a rongyot, hogy a felesleges víztől megszabadulhass. Azután, hogy használtad ezt a szappanos tisztítót, egy másik száraz ronggyal újból töröld át a kabátot.

Bőrcipő

Sokan hordunk fekete bőrcipőt, hiszen kifejezetten divatos. Íme néhány tipp, hogy hogy tartsd őket olyan állapotban, mint amikor megvetted őket. Mint minden más bőrcikk esetében, itt is fontos, hogy amit tudsz, egyből tisztíts le róla. Rendszeres tisztításhoz használd ugyanazt a vizes-szappanos keveréket, mint a bőrkabáthoz. A bőrcipők takarításához használhatsz akár nedves törlőkendőt is. Rendkívül kíméletesen, sőt a méretük miatt igen egyszerűen magaddal viheted őket, például egy utazásra.