Sokáig, amikor a személyes tisztaságról volt szó, csak egy alternatíva jöhetett szóba: a pipereszappan (vagy tömbszappan). Sokféle alakban megtalálható - négyzet alakú- és lekerekített rudakban, illatos- és illatmentes, tiszta- és átlátszatlan formákban -, de alapvető megjelenése és funkciója évszázadokon keresztül ugyanaz volt. Ezután más tisztítószerek is- mind szappan, mind nem szappan készítmények– elkezdtek megjelenni. A tömbszappanok mellett ezek folyékony változatai is megjelentek, amelyeket elsősorban kézmosásra használtak. A piacot végül elárasztották a tusfürdők, amelyek hamar a szappanok népszerű alternatíváivá váltak.

Ha már töltöttél időt bármilyen áruház bőrápolási termékeinél, akkor tudhatod, hogy nagyon időigényes feladat lehet, hogy melyik termékeket válaszd, beleértve a szappanos és nem szappanos tisztítószereket is. Szóval melyik a jobb – a pipereszappan vagy a folyékony szappan? Egyszerűbb lehet a döntés, ha tudod, hogy alapvetően nincs különbség a kettő között. A valódi szappanok összes típusa ugyanazokból az alap összetevőkből áll - zsírsavak alkáli sói és tisztító részecskék. A szappanban található tisztítószer, amelyet „felületaktív anyag” -nak hívnak, lehetővé teszi az olaj és a szennyeződések keveredését, majd vízzel történő lemosását.

Mint ahogy sok egészségügyi és szépségápolási termék esetében, itt is vannak előnyei és hátrányai mind a tömb-, mind a folyékony szappannak. Az egyik fő panasz a pipereszappanok esetében az, hogy nem csak a szennyeződéseket mossa le. A durvább felületű szappanok kiszáríthatják a bőrt. A folyékony szappanok viszont gyakran tartalmaznak hidratáló hatású alkotóelemeket, de arra is nagyobb az esély, hogy illatanyagokkal és egyéb adalékokkal legyenek dúsítva, amelyek az érzékeny bőrök esetében akár viszketést is előidézhetnek.

Ha az ár az első szempont, ami alapján választasz, akkor előfordulhat, hogy a pipereszappanokat fogod választani. Azonban, hogyha nem szereted a nyálkás, ragacsos állagot, ami a tömbszappanok használata esetén kialakulhat körülöttük, akkor lehet, hogy megéri számodra a folyékony szappanok magasabb ára.

Az elmúlt években egyre hevesebb vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy melyiket érdemesebb választani. Olvass tovább ahhoz, hogy megtudd ezek előnyeit és hátrányait.

A tömbszappanok előnyei és hátrányai

A pipereszappanok régebb óta vannak jelen, mint a folyékony változataik, de gyakran ez utóbbiakat részesítik előnyben.

A tömbszappanokkal szemben felrótt állítások egyike a baktériumtényező. Mivel az emberek néha ugyanazt a szappant használják, a baktériumok átadásával kapcsolatban néhány aggodalom jelent meg. Néhány tanulmány azonban kimutatta, hogy bár a használt szappanok baktériumszintje valamivel magasabb, mint a fel nem használt szappanoké, de az előbbiek használata után sem maradt kimutatható mennyiségű baktérium a bőrön. A tömbszappanokat használók, akik továbbra is aggódnak a baktériumok terjesztése miatt, megtehetik akár azt is, hogy minden háztartásbéli személy saját szappannal rendelkezik.

A tömbszappanok egy másik hátránya, hogy ezek közül soknak magasabb a pH-értéke, mint a folyékony szappanoké. Emiatt egyes pipereszappanoktól jobban kiszáradhat a bőrünk. A kiszáradt bőr nemcsak kellemetlen, hanem egy esetleges sérülés esetén lassabban is gyógyul. Amit viszont a folyékony szappan iránt rajongók többsége nem vesz figyelembe, az az, hogy sokféle különböző szappan található meg a piacon, melyeknek alacsony vagy semleges pH-értékei is lehetnek, amik így kevésbé szárítják ki a bőrt.

A tömbszappanok rajongói mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a legtöbb ilyen szappan tartalmaz glicerint, ami jó az olyan dermatológiai problémákkal küszködő ember számára, mint amilyen az ekcéma is, sőt még akár azoknak is segíthet, akiknek csak száraz a bőrük. Az illatosítókra allergiás emberek számára is a tömbszappan lehet a jobb választás, hiszen számtalan olyan pipereszappan található a piacon, amelyek nem tartalmaznak illatanyagot. Az illatanyagmentes folyékony szappanokat viszont valamivel nehezebb megtalálni.

Ha úgy érzed, hogy innentől kezdve a tömbszappanokat választod, akkor olvass tovább, mert a következőkben a folyékony szappanokról lesz szó, ami lehet, hogy ismét megváltoztatja a véleményed.

A folyékony szappanok előnyei és hátrányai

A pipereszappanokhoz hasonlóan a folyékony szappanok használatának is vannak előnyei és hátrányai. A folyékony szappanok elleni egyik érv a pazarlás. A tömbszappanokkal könnyű felismerni, ha már elegendő mennyiséget használtunk fel belőle. Mivel a folyékony szappanokhoz általában valamilyen adagolón keresztül jutunk hozzá, gyakori a felesleges túlhasználat. Ha ezek árát is figyelembe veszed, akkor a pipereszappanokhoz képest jelentős pazarlást tapasztalhatsz, hiszen a tömbszappanok általában olcsóbbak.

Ha tusfürdő rajongó vagy, ne aggódj, mert a folyékony szappanok használatának is vannak előnyei. A tömbszappanokat egész könnyű elveszteni a lefolyóban, azonban kevésbé valószínű, hogy egy üveg folyékony szappant el tudsz veszíteni ugyanitt. Ezenkívül a folyékony szappannak általában nagyobb habzó hatása van, amit sokan jobban szeretnek, mint azt kisebb habréteget, amit a pipereszappanok hoznak létre.

Az durvább szappanok, különösen azok, amelyeket dezodorként is lehet használni, néhány ember számára túl kemények lehetnek, valamint kiszáríthatják, és irritálhatják a bőrt. Számos folyékony szappan hidratálószereket, és ezek általában kellemesebbek, puhábbak, mint a tömbszappanok. A nők nyerhetnek a legtöbbet az ilyen hidratáló krémeket tartalmazó folyékony szappanok használatával, hiszen az ő bőrük jellemzően érzékenyebb, mint a férfiaké, illetve a dezodoráló szappanok használata esetenként akár kiszáradt foltokat is hagyhat maga után, sőt viszketést okozhat.

Összefoglalva, személyes választás az, hogy a folyékony-, vagy pipereszappant használod. A legfontosabb az, hogy tisztában legyél azzal, hogy hogyan reagál a bőröd bizonyos adalékokra, például illatanyagokra és hidratálókra.

BÓNUSZ: A habszappanokról röviden

Néhány tanulmány kimutatta, hogy amikor az emberek habszappannal mosnak kezet, mosásonként 16 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint a folyékony szappant használók. Hasonlóképpen a vízfogyasztás akár 45 százalékkal is csökkenthető, ha a kezek nem nedvesek a habzás előtt, mivel a habszappanok plusz víz alkalmazása nélkül teszik lehetővé a habzást.

A nagy forgalmú mellékhelyiségekben, például repülőtereken, szórakozóhelyeken, látványosságoknál vagy nagy irodaházakban évente több millió kézmosás történik. Ezen kézmosásokból származó vízhasználat 10 százalékos csökkenése jelentős hatással van az üzemeltető pénztárcájára. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy minden egymillió kézmosás után a folyékony szappant használók 56 000 literrel több vizet fogyasztanak, mint a habszappant használók.

Környezetbarát

A gazdasági előnyein kívül a környezetre nézve is vannak pozitív hatásai a többi szappanhoz képest. A habszappanok gyorsabban bomlanak le a többinél, részben a természetes habzást okozó levegő miatt. Ennek eredményeként kevesebb szappan jut a lefolyóba, ami jobb a környezetünk számára.

A víz megőrzésének is vannak olyan környezetbarát hatásai is, amelyek első ránézésre nem feltétlenül nyilvánvalóak, amikor a habszappanokról beszélünk. A habadagolókat általában ritkábban töltik fel, mint a folyékony szappant adagolókat, valamint a habszappanok esetében gyártók képesek kevesebb szappant előállítani minden eladáskor, ami így kevesebb kibocsátást jelent a csomagolásból és szállításból adódóan. Ezek, főleg azt is figyelembe véve, hogy kézmosásonként kevesebb vizet és szappant használunk fel, jelentősen hozzájárulnak a pozitív gazdasági és környezeti hatásokhoz.

Mennyire hatásos?

Laboratóriumi körülmények között a jelek szerint a habszappannak semmilyen előnye nincs a folyékony szappannal szemben, szóval úgy tűnik, hogy a habszappan előnyei kimerülnek a társadalmi és pszichológiai előnyökben. Észak-Amerikában, valamint egyre több helyen világszerte, a habszappanokat fényűzőbbnek tartják, és a folyékony szappanokkal szemben jellemzően előnyösebbnek mondják a szappan gazdag, vastag állaga miatt. Logikus, hogy minél többen preferálják a habszappant, annál nagyobb valószínűséggel használják is – ezzel elméletileg növelve a kézhigiéniát. További tanulmányokra van szükség ebben a témában, de előfordulhat, hogy emiatt a habszappanok higiéniai előnyökkel bírhatnak a többi, hagyományos szappantermékkel szemben.