A legtöbben valószínűleg nem is tudjuk, hogy valójában mennyire piszkos a kávégépünk. Néhány tanulmány szerint annyira, hogy a kávégépek víztartályai az otthonaink legpiszkosabb részei közé tartoznak.

Miért fontos kitakarítanod a kávégéped

Akármennyire is a reggelek hősei a kávégépek, nekik is jár a törődés, főleg mivel meleget és párát termelnek maguk körül. Ezt pedig tudod mi szereti? Minden, amit mi nem, ami miatt piszkos lesz a kávégépünk.

Emellett rendkívül könnyen felhalmozódnak bennük a különböző ásványi anyagok, így a kalcium, magnézium vagy a nátrium. Ugyan ezek nekünk nem tesznek rosszat, a kávégépeinknek már annál inkább, ami előbb-utóbb a kávé ízére is hatással lesz.

Jelek, hogy itt az ideje kitakarítanod a kávégéped


Ha az alábbi jelek bármelyikét is tapasztalod, akkor eljött az ideje annak, hogy kitakarítsd a géped.

 • Furcsa ízű a kávéd.
 • A szokásosnál tovább tart, amíg a gép lefőzi a kávét.
 • A gép hangot ugyan kiad, de kávét nem.
 • A gép a szokásosnál hangosabb.
 • Mindenhova köp a kávé.

Hogy takarítsd ki a gépet ecettel

 1. Önts ki minden maradék kávét a tartóból, majd helyezd vissza a helyére.
 2. Töltsd fel a víztartályt meleg vízzel és ecettel 1:1 arányban! Ez az elegy a vízkő feloldásáért és eltávolításáért felel, ami már korábban lerakódott a gépedben.
 3. Vedd használatba a készüléket úgy, ahogy azt kávéfőzés közben is tennéd. Amint vége a folyamatnak, öntsd bele még egy adag vizes-ecetes keveréket a víztartályba, és indíts egy újabb kört.
 4. Amikor ennek is vége van, távolítsd el a víztartályt és mosd ki meleg, szappanos vízzel.
 5. A tartót is mosd el ugyanilyen szappanos vízben. Ahhoz, hogy még jobb eredményt érj el, akár egy már nem használt fogkefét is használatba vehetsz, ami a makacsabb szennyeződéseket is képes lesz eltávolítani
 6. Töltsd meg a víztartályt hideg vízzel és indíts egy újabb kávéfőzést szimuláló kört. Ezt még legalább kétszer végezd el annak érdekében, hogy biztos minden ecetet kimoss a gépből. Ha szeretnéd, az utolsó próbakör előtt rakhatsz egy kevés szódabikarbónát a kancsóba. Ez megmutatja, hogy maradt-e még ecet a gépben, mivel a szódabikarbóna pezsegni kezd, ha ecettel érintkezik.
 7. Ezután törölj le minden nedves, vizes foltot a gép külsejéről egy tiszta ruhával. Bármilyen szemmel látható szennyeződést úgy tudsz eltávolítani a gép külső részéről, hogy előbb ecetes, majd vizes ronggyal törlöd át a megfelelő részt.
 8. Mind a víztartályt, mind a kancsót mosd el még egyszer meleg vízben, majd mielőtt visszaszerelnéd őket, hagyd megszáradni az alkatrészeket.

Hogy takarítsd ki a gépet ecet nélkül


A következő néhány tipp tökéletes lehet számodra, hogyha épp elfogyott otthonról az eceted, vagy egyszerűen csak nem szívesen takarítanál vele.

 • Citromlé: Az előbbi részben olvasható 2. lépésben szereplő fél adag ecet helyett használj ugyanennyi citromlevet a meleg víz mellé, majd folytasd a takarítást a 3. lépéstől kezdődő rész szerint.
 • Szódabikarbóna: A kávégéped víztartályának negyedét töltsd meg szódabikarbónával, majd a maradék helyre önts meleg vizet. A takarítás befejezéséhez kövesd a lépéseket a 3.-tól kezdve.
 • Bórax: Szinte minden boltban megtalálhatod a bóraxot, de ha ott nem, akkor online egész biztosan. A porított változat feloldja a gépben lerakódott kalciumot és így kitisztítja a készüléket. Töltsd meg a kávéfőző víztartályát 2 evőkanál bórax-szal, majd a maradék helyet töltsd ki meleg vízzel, és köved a lépéseket a 3.-tól kezdve.
 • Hidrogén-peroxid: A sima 3%-os hidrogén-peroxid, amit minden boltban megtalálsz, szintén jó alternatívája az ecetnek. Önts belőle 1 pohárral a víztartályba, a maradék helyre önts meleg vizet, és kövesd a lépéseket a 3.-tól kezdve.

Milyen gyakran érdemes kitakarítani a készüléket

Ha sokáig újszerű állapotban szeretnéd tudni a kávéfőződ, amitől ugyanolyan minőségű kávét kapsz nap mint nap, akkor érdemes bevenni a rendszeres takarításba a készüléket.

Naponta: Minden használat után mosd el a kiszerelhető alkatrészeket. Ahhoz, hogy a kávélerakódásoktól is megszabadulhass, érdemes meleg, szappanos vizet használnod. Hogyha ez nem elég, akkor szórj az alkatrészekbe sót vagy szódabikarbónát, vagy egyszerűen rakd be őket a mosogatógépbe.

Havonta: Ahhoz, hogy sokáig a legjobb állapotában maradjon a kávéfőződ, javasoljuk, hogy a fenti takarítási módszerek egyikével havonta tisztítsd ki a készüléked. Néhány gépen erre külön figyelmeztető fény is van, de a legjobb, ha te magad is észben tartod, hiszen mint tudjuk, ami el tud romlani, az el is fog.

Hogy tisztíts ki egy piszkos kávéskannát

Hogyha a kannán már szemmel is észrevehető lerakódások vannak, akkor sincs baj, mert nem nehéz őket eltüntetni.

Só + citrom: Töltsd meg a kannát vízzel, majd öntsd ki. Ezután szórj annyi sót a kanna aljára, hogy az éppen elfedje az egész lerakódást. Vágj félbe egy citromot, majd a belsejével töröld végig a kanna belsejét, majd mosd ki az egészet meleg, szappanos vízzel.

Mosótabletta: Hogyha szeretnél egy kevésbé kényes megoldást, akkor egyszerűen csak dobj a forró vízzel teli kannába egy mosótablettát, majd öntsd ki egy óra elteltével. Ezután addig öblítsd le az egészet, amíg el nem tűnik minden lerakódás.


Azzal, hogy kitakarítod a kávéfőződ, nem csak a jobb működést segíted elő, hanem finomabb kávét is fogsz kapni. Egészségedre!