Mivel a fürdőszobád felel a tisztaságodért, ezért túlzás azt mondani, hogy ez kell legyen a legtisztább szoba a házadban. A vízben, párában meglehetősen könnyen terjedhetnek a baktériumok, gombák és rossz szagok. Carolyn Forte, a „Good Housekeeping Institute Cleaning Lab” igazgatója elmondta, hogyan kell teljeskörűen kitisztítani a fürdőszobát.

Forte azt javasolja, hogy a penész és más felhalmozódások megelőzése érdekében a legjobb, ha legalább egy-két hetente kitisztítod a fürdőszobád, attól függően, hogy milyen gyakran törlöd le a zuhanyt, söpröd fel a padlót vagy fertőtleníted a csapokat. Ezzel szemben a WC-ket, mosdókagylókat és más gyakran használt területeket hetente érdemes takarítani. Annak érdekében, hogy segíts egy kicsit magadon (elvégre mosnod és bevásárolnod is kell), naponta megtehetsz néhány apróságot a tisztább fürdőszoba érdekében: töröld le a tükörről az esetleges fröccsenéseket, a mosdókagylót és környékét tartsd szárazon, valamint két-három naponta töröld le a WC-ülőkét és a csapokat.

Viszont, ha eljön a nagy fürdőszoba-tisztítás ideje, akkor kövesd a következő tippeket annak érdekében, hogy minél hatékonyabban hajthasd ezt végre.

Csempe tisztítás

Ha csempével rakott fürdőkádad van, győződj meg róla, hogy körülbelül hetente alaposan tisztítsd meg azt annak érdekében, hogy a csempék közötti fuga ne legyen kopott és sárga. Ha ezek bármelyikét tapasztalod, kövesd a következő, letesztelt lépéseket:

 • Keverj össze háromnegyed kupaknyi klór tartalmú tisztítószert (pl. Well Done Fertix fertőtlenítőszer) 3,5-4 liter vízzel.
 • Gumikesztyűt viselve használj egy merev kefét, mellyel adagold apró területenként az oldatot. Vigyázz arra, hogy se rád, se a környező felületekre ne fröccsenjen.
 • Hagyd így pár percig, majd dörzsöld át, és végül öblítsd le a felületet.

Mosdókagyló tisztítás

A mosdókagyló nemcsak az első helyek egyike, ahol szennyeződések mutatkozhatnak (például hajszálak és fogkrém maradékok), de rengeteg baktériumot is tartalmaz. Itt a legjobb módszer, amellyel kitisztíthatod a mosdókagylód:

 • Fújj fürdőszobai fertőtlenítőt (például Well Done fürdőszobai fertőtlenítő hatású tisztítószer, Well Done WellClean fürdőszobai fertőtlenítő) a mosdókagyló egész felületére, majd töröld át egy szivaccsal.
 • Fújj a csapra is a spréből, vagy töröld át egy fertőtlenítővel átitatott anyaggal. Ne töröld le egyből, hagyd, hogy a felület nedves maradjon egy ideig, ezzel elősegítve azt, hogy a baktériumok nagy részét el tudja pusztítani a szer.

WC tisztítása

Nemcsak az a cél, hogy a WC-csésze szikrázóan fehér legyen, hanem az is, hogy az ülőkét és a WC lehúzó gombja is baktérium mentes legyen. Tisztítsd le az összes felületet ezzel a néhány könnyű lépéssel:

 • Alkalmazz valamilyen WC-csésze tisztító szert, amit hagyj a felületen körülbelül 5 percig, mielőtt lesúrolnád egy merev sörtéjű kefével. Ezután húzd le a WC-t.
 • Töröld át a WC ülőkét és a lehúzó gombot valamilyen fertőtlenítővel.
 • Ne feledkezz meg arról sem, hogy a WC-keféket is le kell tisztítani. Használat után hagyd megszáradni a tartójában, majd fújd le fertőtlenítővel.

Fürdőszobai padló tisztítása

Ne várj addig, amíg piszkot látsz a padlón. Mivel a padlózat csillogása egyszerűen elmúlhat, azt javasoljuk, hogy kevéssé habzó tisztítószert alkalmazzunk annak érdekében, hogy ne hagyjunk hátra semmilyen lerakódást, ami megakadályozná a csillogást.

 • Győződj meg arról, hogy a padlódnak megfelelő tisztítószert alkalmazol. Ha zavarnak a tisztítószerekből származó szagok, nyisd ki az ablak(oka)t és az ajtó, ezzel is felgyorsítva a száradás folyamatát.
 • Ha a piszkos habarcsok nem javulnak ettől, alkalmazz valamilyen klór tartalmú tisztítószert (pl. Well Done Fertix fertőtlenítőszer), és egy kefével súrold át ezeket a felületeket. Ezután öblítsd le, majd töröld tisztára.
 • Ha nem szeretnél tisztítószereket használni és kézzel súrolni, akkor használj gőztisztítót.

Fürdőkád tisztítása

A penésznek sehol nincs helye - különösen azon a helyen, ahol a tisztaság a célod. Előzd meg szennyeződéseket, azzal, hogy rendszeresen tisztítod a kádadat ezzel a néhány egyszerű lépéssel:

 • Fújd be pl. Flóraszept fürdőszobai tisztítószerrel a kádat. Ha van, akkor kapcsold be a szellőztető rendszert, és nyisd ki az ajtót és ablak(oka)t, hogy a szagok kevésbé legyenek zavaróak.
 • A kemény súroláshoz használj olyan szert, amely mikrodörzsölőket és habosodó összetevőket tartalmaz (pl. Cif folyékony súrolószer), melyek feloldódnak, és csak töröld le ezzel a szappan maradékokat. Csak vizezd be a szivacsot, nyomd össze, hogy meghabosodjon, és így tisztítsd le a felületet.

Fürdőszobai ventilátor tisztítása

Ne felejts el felnézni: Porszívóval szívd össze a ventilátor nyílásaiból a port, a többi részét pedig tisztítsd meg szappanos és vizes oldattal, ügyelve arra, hogy a belső részeket ne érje a keverék. Ha a nyílásokat tartalmazó rész levehető, áztasd be habos vízben a tisztításhoz, majd öblítsd le és szárítsd meg.