Legyen szó arról, hogy egy utolsó pillanatban jelentkezett vendég érkezik vagy egyszerűen csak nem bírod a rendetlenséget, a következő néhány trükkel sok időt meg tudsz takarítani. Te is biztos jártál már úgy, hogy ki akartad takarítani az otthonodat, de egyszerűen semmi időd vagy energiád nem volt rá. Épp ez az a pont, ahol a következő trükkök jól jönnek. Igaz, hogy nem ugyanolyan hatásosak, mint egy nagytakarítás, cserébe sokkal kevesebb időt vesznek igénybe.

Minimális erőfeszítéssel is látható eredmény?

Valószínűleg te is voltál már abban a helyzetben, hogy egy hosszú hétnyi munka után a szombatodat nem a nagytakarítással szeretted volna tölteni, de azt azért szeretted volna, hogy rend legyen s jól nézzen ki minden. Akár az is megtörténhetett már veled, hogy épp a barátaidat vártad vendégségbe, akiket ugyan nem zavart volna, hogyha nem minden csilivili, de ugyanakkor nem szeretted volna a rendetlenség érzetét kelteni bennük. Ha voltál már hasonló helyzetben, kövesd a következő lépéseket, ezek a tippek Neked is sok időt megspórolhatnak.

 1. Szellőztess ki
  A kellemetlen szagok a koszosság érzetét keltik az emberekben. A másik irányból ez szintén igaz; hogyha mindenhol frissen kiszellőztettél, tisztábbnak fog érződni minden, mint amilyen valójában. Szóval első lépésként, mielőtt bármi mást csinálnál, szellőztess ki, ha csak néhány percre is.
 2. Vidd ki a szemetet
  Szabadulj meg minden csomagolástól, zsebkendőhalomtól és a felesleges levelek tömkelegétől, amik csak úgy szétszórva vannak. Mindenképp vidd ki a szemetet is, mert ezek nemcsak rosszul néznek ki, de iszonyatosan rossz szagokat is áraszthatnak magukból. Hogyha nem csak magad miatt takarítasz, hanem mondjuk vendégeket vársz, akkor gondold végig, hogy melyik szobákban járhatnak majd, és takarítsd ki azokat is.
 3. Tisztítsd le az asztalokat
  Minden asztalon kell helynek lennie arra az esetre, hogyha a vendégek kávéznának egyet, legyen szó a konyhaasztalról, étkezőasztalról vagy épp magáról a kávézó asztalról. Hogyha gyorsan kell végezned a takarítással, mielőtt odaérnek hozzád, akkor ezeket a helyeket mindenképpen tisztítsd le. Egy olyan trükkel is érdemes megpróbálkoznod, hogy minden szobában legalább egy felületet szabadon hagysz, így is csökkentve a rendetlenség érzetét.
 4. Rendezd el a párnákat

  Bárhova is lépsz be, a kanapék, fotelek és ágyak mindig magukhoz vonzzák a tekintetet. Ezért soha nem szabad a bútor egyik oldalán egy kupacban tartani őket vagy rosszabb esetben a földön. Hogyha szépen elrendezed őket, akkor már mindenképp sokkal rendezettebb hangulata lesz a helyiségnek.
 5. Ne felejtsd el a fürdőszobákat se
  Az összes tipp közül talán ez a legfontosabb, hogy elvégezd, ezért erre kell a legtöbb időt és energiát szánnod. Senki nem akar egy piszkos fürdőszobát használni, sem pedig a vendégei használatára bocsátani. Fertőtlenítsd le a vécét, és törölgesd át a mosdókagylót és egyéb felületeket is. A csapot se felejtsd el letisztítani, és a tükörről is próbáld meg eltüntetni a foltokat, végül pedig helyezz ki friss kéztörlőket is.
 6. Rázd ki a lábtörlőket is
  Arról nyilván nem kell sokat írjunk, hogy miért érdemes egyáltalán lábtörlőket használnod, hiszen mindenki tudja, hogy jelentősen lecsökkenti a behordott piszok mértékét. Az sem egy rossz gondolat, hogy ha bent megtiltod a cipőviseletet, mert úgy sokkal tisztábbak maradnak a szőnyegeid. Azonban, ha már a lábtörlőd is tele van piszokkal, akkor abból bentre is fog kerülni, amikor valaki bemegy hozzád. Ezért vagy rázd, vagy porszívózd ki őket, és így a vendégeid sem fogják bánni, hogy le kell venniük a cipőiket a bejáratnál.
 7. Porszívózd ki a főbb útvonalakat
  Ha arra nincs időd, hogy az egész lakást az elejétől a végéig kiporszívózd, akkor legalább tedd meg minden szoba főbb útvonalán. Azon szobákban, ahol le lehet ülni, mindenképp idetartoznak az ülőfelületek és asztalok környékei, illetve azok alatt is, hogyha láthatóak. A többi helyiségben, takarítsd le azon járatokat, ahol a legvalószínűbb, hogy a vendégek közlekedni fognak, de a kevésbé látható felületekre ilyenkor nem baj, ha nem nagyon jut időd.
 8. Takaríts fel a bejárat környékén is
  Hogyha bent már elkészültél, akkor itt az ideje, hogy az ajtókon kívül is kicsit rendet tegyél; minden esetben kezdd azzal, hogy felsöpröd a bejárat környékét. Takaríts el minden pókhálót, falevelet vagy bármi olyat, ami nem oda tartozik. Ha már az otthonodon kívül egy pozitív első benyomást tudsz kelteni a vendégekben, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz a benti dolgok kapcsán is.
 9. Használj illatosítót
  Miután minden tiszta és rendezett, már csak az maradt hátra, hogy kellemes illata legyen az otthonodnak. Hogyha nincs időd végigmenni a lakásban mindenféle illatosítókkal, akkor egyszerűen csak használj valamilyen illatgyertyát, párologtass citrushéjat, hogy mindenhol frissebb illatok fogadjanak téged és a vendégeidet is.


  Ezek a trükkök arra jók, hogy kialakítsd a megfelelő kényelmet otthonodban saját magad és vendégeid számára akkor is, hogyha épp nincs sok időd a takarításra. Azonban, ha a vendégeid extrán kényesek a tisztaságra, inkább szánj több időt a takarításra!