Sokunk számára a konyha már nem csak az evés és főzés helye. A gyerekek egy jó része itt írja meg a házi feladatát, itt hajtjuk össze a tiszta ruhákat, de még a vendégekkel is itt kávézunk egyet.

Épp ezért, mert ilyen központi szerepet tölt be, ha nem tiszta, akkor az egész kedved rosszabb lehet tőle. Ki akar úgy főzni, hogy először még el kell súrolnia minden edényt? Ki tudna úgy élvezni egy csésze kávét, hogy közben a már kibuggyanó szemetet kell néznie? Minden nap jobban indulhat, ha tisztább a konyhád, sőt még az is előfordulhat, hogy kedvet kapsz a gyakoribb főzéshez.

 1. Ne legyen túl sok minden elől

  A legtöbb konyhában nagyon nehéz lenne szabad helyet találni a pulton. Azt javasoljuk, hogy mindennek legyen helye a szekrényben, ha nincs, akkor kezdd azzal, hogy helyet csinálsz nekik. Ha van olyan edény, amit már nem használsz, akkor dobd ki, hogy az se foglalja a helyet! Minél kevesebb mindent hagysz elől, annál kevesebbet kell takarítanod.

 2. Tárold megfelelően az ételeket

  Tárold megfelelően az ételeket

  Néhány háztartásban megtalálhatóak olyan molylepkék, amik az ételek csomagolásában bújnak meg, így például a müzlis dobozokban, de máshol olyan muslica-szerű kártevők találhatók meg, amik az asztalon kint hagyott ételekre szállnak rá. Ahhoz, hogy tisztábban tudd tartani a konyhádat, ügyelj arra, hogy minél hamarabb megszabadulj a csomagolásoktól, és tedd elzárható tárolókba az ételeket. Minden étkezés vagy nassolás után minél hamarabb pakold el a maradékot, és a konyhapult helyett inkább a hűtőben tárold őket.

 3. Készíts bevásárló listát

  Ha még nem így intézed a bevásárlást, akkor kezdd el eszerint csinálni: tervezz előre minden héten, hogy miből mennyi kell majd, mert így nem veszel több ételt, mint amire szükséged van. Nézz körbe, hogy mi van még otthon a hűtőben, fagyasztóban, szekrényekben vagy a kamrában, és gondold végig, hogy fel tudod-e őket használni még valamilyen módon. Ha már ezeket végig nézed, akkor győződj meg arról, hogy ezeken a helyeken is tisztaság és rend van, ha pedig lejárt ételt találsz, akkor dobd ki.

 4. Mindent moss el használat után

  A legnagyobb koszt a főzés közben kifröcsögő zsírcseppek okozzák a konyhákban, amik nem csak vonzzák a port és a kártevőket, de rendkívül büdösek is. Ahhoz, hogy tisztábban tudd tartani a konyhád, tartsd egy üveg mosogatószert a közelben. Miután használtad a tűzhelyet vagy a mikrót, ne felejtsd el őket kezelésbe venni ezzel a szerrel, sőt még akár a sütőknél is használhatod, hogyha egy-egy helyen ráfolyt az étel, de arra ügyelj, hogy előbb hagyd lehűlni.

 5. Mindig tisztítsd le a pultokat

  Mindig tisztítsd le a pultokat

  Csak azért, mert tisztának tűnnek a pultjaid, az nem azt jelenti, hogy azok is. Ki ne oda tenné a bevásárló táskákat, a napi leveleket vagy a kézitáskáját? Ezek a dolgok akármennyire nem néznek ki piszkosnak, elképesztő mennyiségű kórokozókat hordoznak magukon. Ezért is nagyon fontos az, hogy minden főzés előtt és után is takarítsd le a pultjaidat.

 6. Rendszeresen ürítsd ki a szemetet

  Ahhoz, hogy jobb illat legyen a konyhádban, használj olyan szemetest, aminek van fedője. Nem csak a rossz szagok ellen jön jól egy fedő, de a legyeket is távol tartja, illetve senkinek nem kell néznie a szemetes tartalmát. Hogyha gyakran főzöl, akkor érdemes lehet elgondolkodnod azon, hogy egy olyan szemetest veszel, ami értintés nélkül, automatikusan nyílik. Ezt naponta ürítsd ki, még akkor is, ha nincs mindig tele. Hogyha zavar, hogy nem egy teli zsák szemetet viszel ki, gyűjtsd össze a ház többi részén lévő szemetet is.

 7. Cseréld ki a konyharuhádat

  Egy büdös konyharuha az egész konyhát el tudja árasztani rossz szagokkal. Hogyha a családtagjaid abba törlik a kezüket, ahhoz használjatok egy másik kéztörlőt. Ha teheted, próbáld meg a konyharuhákat naponta cserélni.

 8. A padlóról se feledkezz meg

  Sok konyhából akár egyből a kertbe is nyílik ajtó, de az sem ritka eset, hogy a garázsba. Ez nyilván azt jelenti, hogy minél több helyről tudsz bemenni a konyhába, az annál piszkosabb lesz, nem is beszélve a morzsákról és egyéb ételmaradékokról. Ahhoz, hogy a lehető legtisztábban tudd tartani a konyhádat, porszívózd vagy seperd fel naponta, és hetente mosd fel.

 9. A tiszta konyha legnagyobb titka

  9 tipp a konyhád tisztán tartására!

  Azok, akik nem egyedül élnek, tudhatják, hogy a vacsora utáni elpakolás és mosogatás nem jelenti azt feltétlenül, hogy a konyha egész éjjel ugyanilyen tiszta marad. Ezért fontos, hogy mindenkinek legyen egy olyan takarítási rutinja, ami biztosítja, hogy a szemét és piszkos edények nem büdösítik be az egész lakást reggelre. Próbáld meg azt, hogy 1-2 órával a lefekvés előtt már senki nem megy be a konyhába, így addigra mindenki végezzen az esti nassolással is. Hogy ez miért fontos? Teljesen más hangulatban indul a nap, hogyha egy tiszta konyhába mész be reggel!