Mindenkinek megvannak a saját, takarításhoz köthető szokásai. Például, mikor és hogyan ágyaz be, nagytakarításkor mindig a konyhával kezd, mindennap portalanít stb. Ezek általában saját, egyénhez köthető szokások, mégis a világon több ember is egy-egy takarítási szokását valamilyen babonához köti. A következőkben nyolc ilyen babonát emelünk ki, amik befolyásolhatják egy ember takarítási rutinját.

1. Éjszaka söpörni rossz szerencsét hoz

Egy indiai babona szerint az éjszakai söprögetés balszerencsét hozhat. A babona eredete az elektromosság felfedezése előtti időkhöz köthető, amikor is a minimális, rossz fény melletti esti seprés sokszor azzal is járt, hogy az illető véletlenül drága tárgyakat is, mint amilyen például egy gyűrű, fülbevaló, ki söpört a kosszal együtt.

2. Valaki körbesöprése nem jelent túl jót

Ez a babona itthon is ismert és főleg fiatal lányok esetében kell figyelni arra, hogy ne legyenek körbe söpörve. Ugyanis a babona szerint, akkor az udvarlókat söpörjük el a hölgytől, így a leány pártában marad, nem fog tudni férjhez menni. Érdekesség, hogy Jamaicában nem csak azt jelentheti, hogy nem megy férjhez az illető, hanem azt is, hogy börtönbe fog kerülni, tehát ott a férfiaknak is vigyázniuk kell, hogy ne söpörjék körbe őket.

3. Új házba ne vigyünk be régi seprűt

Egy újabb babona, ami a seprűkhöz kapcsolható. Eszerint, ha egy új házba régi seprűt viszünk, akkor azzal rossz szerencsét is viszünk a lakásba.

4. Ne söprögetés legyen a szilveszteri program

A Fülöp-szigeteken elterjedt szokás, hogy nem szabad szilveszterkor, illetve újév első napján söpörni vagy bármit is kidobni, ezzel elkerülve, hogy kiseperjük, kidobjuk a jó szerencsét a házból. Magyarországon is megtalálható az a babona, miszerint ne vigyük ki a szemetet január 1-én, ugyanazon okból, mint a fülöp-szigetekiek is kerülik a szemét kivitelt.

5. Péntek 13-án a takarítás sem szerencsés

Mint ahogy azt a közhiedelem jól tudja, ha egy hónap 13. napja péntekre esik az roppant szerencsétlen. Megszámlálhatatlan hiedelem van ehhez a naphoz kapcsolódóan, s ide tartozik az is, hogy aznap lehetőleg ne is takarítsunk, ugyanis, ha egy ennyire szerencsétlen napon takarítunk, akkor elküldjük a jószerencsét házunk tájékáról.

6. Ha Újév első napján kitakarítjuk a lakást, akkor egész évben tiszta házunk lesz

Amíg néhány babona azt tanítja, hogy újévkor, vagy akár már szilveszterkor se takarítsunk, addig a világ egyes részein az ellentétét gondolják. Eszerint, ha valaki nem takarítja ki otthonát január 1-én, akkor az illető egész évben lusta lesz, lakása pedig koszos.

7. Nem mindegy, hogyan tároljuk a seprűnket

Malajziában is több babona kapcsolódik a seprűkhöz. Egyik ilyen, hogy ha éppen nem használjuk őket, akkor nem érintheti a padlót, mert ezzel elsepri a szerencsét a háztól, ezért sok háztartásban felakasztják valahova a seprűt. A másik seprű tárolási babona az, hogy ne rakjuk egymásra a felakasztott seprűket, mert az veszekedéseket szít a családban.

8. Ne vigyük ki a szemetet napnyugta után

Igaz több ünnephez kapcsolódó babonában megjelenik az, hogy ne vigyük ki a szemetet, például újévkor vagy karácsony napján, de néhány ember azt a talán extrémnek tűnő hiedelmet tartja, hogy sötétedés után se szabad kivinni a szemetet. Az este történő szemét kivitellel nem csak a jószerencsét dobjuk ki, hanem akár még családi viták is kialakulhatnak ezen okból (habár, ha az egyik családtag ki dob valami olyat, ami másnak még kellett volna, akkor valóban nagyon könnyen kialakulhat az a vita).