A nyár végéhez közeledve nagy eséllyel a lakás már nem olyan tiszta, mint nyár elején volt, hiszen egy egész szünetet állt ki, amelynek nagy részét gyermekünk is otthon töltötte. Az iskolakezdés pedig így is nagy eséllyel káosszal, kapkodással és stresszel jár, amihez még a koszos és rendetlen lakás csak hozzátehet. Ennek orvoslására mielőtt befordulnánk az iskola előtti utolsó hétre és annak tervezésére, mindenekelőtt végezzünk otthon egy iskolakezdő takarítást. Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány tippet.

1. Készíts listát a tennivalókról

Kezeld úgy, mint a tavaszi nagytakarítást. Az otthonok könnyen koszosabbá és rendetlenebbé válhatnak a nyári szünet hónapjai alatt, tehát sajnos nem sajnálva az energiát el kell végezni a takarítást. Főleg, hogy nagy eséllyel sokkal többet voltak otthon a gyermekek egyedül, mint általában, s felügyelet híján könnyen okozhattak nagyobb koszt, mint egyébként tennék. Sétálj körbe a lakásba és készíts egy listát a dolgokról, amelyek takarításra szorulnak. Nézz be az ágyak alá, a szekrényekbe, a különböző bútorok alá és minden eldugottabb kis sarokba, hogy felmérd, mire vár takarítás. Lehet ennek az elvégzésének az ideje akkor a legjobb, amikor a gyerekek el vannak foglalva valamivel (vagy nincsenek is éppen otthon).

2. Szerezd be a szükséges takarítószereket


Egy kaotikus nyár után könnyen megeshet, hogy nincs meg otthon az összes szükséges takarítóeszköz. A takarítási tennivalók listája alapján nézd meg, hogy mire lesz szükséged, majd szerezd be a kellő eszközöket. Ebben webáruházunk segítségedre lesz, hiszen nálunk mindent megtalálsz, ami csak kellhet. Bútorápolóktól kezdve, fürdőszoba tisztítókon át, egészen felülettisztítókig minden megtalálható, akár még seprű is, ha éppen az hiányozna.

3. Vond be a gyerekeket is

Miért csak te csinálnád a takarítást egy hosszú nyári szünet után? Végtére is leginkább a gyerekek a rendetlenség legfőbb forrásai. Adj egy pár gumikesztyűt, egy vödröt és egy rongyot a gyermekeknek és jelölj ki nekik kisebb takarítási feladatokat (cserébe adj jutalmakat, mint például, hogy tovább maradhat fenn, részt vehet egy általa választott programon stb.). Ezzel nemcsak, hogy saját magad dolgát könnyíted meg, de a gyerekek újból belerázódnak abba, hogy felelősséget érezzenek valami iránt, ami az iskola kezdete előtt csak a javukra válhat.

4. Tedd élvezetessé a takarítást


A gyermekek hajlamosak több energiát fektetni az egyes feladatokba és jobban koncentrálni, ha jól szórakoznak közben. Találj ki módokat, amikkel fel tudod dobni számukra a takarítást. Például rendezz versenyeket, hogy kitörli le a legtöbb felületet megadott időre vagy vond be a zenehallgatást is a takarításba, esetleg, játszd el a gyerekekkel, hogy egy film takarítósjelenetében vagytok és minél drámaibban végezzétek a munkát. A lényeg, hogy jól is szórakozzanak közben a gyerekek, így jobb szívvel állnak majd neki a takarításnak a későbbiekben is.

5. Könyörtelen selejtezés


A legtöbb család otthonában felgyülemlenek az apró kecmecek a nyári szünet folyamán. Ezek nehezebbé teszik a takarítást, s szabotálják, hogy egy nyugodt, stresszmentes környezet váljon a lakásból az iskolakezdés előtti napokban. Járj szobáról-szobára és szedd össze a különböző mütyüröket, ha sokat jelentenek vagy még hasznára válhat a családnak, akkor találj neki egy állandó helyet, más esetben add el vagy még jobb, ha elajándékozod egy alapítványnak vagy rászorulónak.

6. Kezdd a takarítást a hűtőben


Az átlagos családi hűtő akár katasztrófa turizmus helyszíne is lehetne egy hosszú nyár végén. Az iskolakezdő takarítás tökéletes alkalom lehet arra, hogy új életet leheljünk a hűtőbe. Ellenőrizd a szavatossági időket, szabadulj meg a lejárt élelmiszerektől, ezután pedig takarítsd ki a hűtőt. Ehhez használj fertőtlenítő sprayt vagy ecet és vízkeverékét. Ha pedig a hűtő kellemetlen szagot áraszt, akkor azt elűzheted, ha egy csészényi szódabikarbonát a hűtő hátuljába helyezel.

7. Tartsd fent, amit elkezdtél

Miután befejezted az alapos iskolakezdő takarítást, a fenntartás a kulcs a könnyed átmenethez. Takaríts rögtön, ahogy észreveszel egy kis szennyeződést és vedd rá a család többi tagját, hogy ők is így tegyenek. Készíts feladatlistát, amiben mindenkinek kijelölsz egy feladatot, amelyért ő felel (még a gyermekeknek is).

Egy boldog, tiszta és rendezett otthon elengedhetetlen a nyugodt, stresszmentes iskolakezdéshez. Kezdd el időben az ehhez szükséges takarítást, így az iskolát megelőző napokban már csakis a gyermekeddel tudsz foglalkozni a bizonyos nagy nap előtt.