Ha sok időt töltesz különböző netes oldalakon, előfordulhat, hogy úgy érzed, mindenki jobban vezeti a háztartását, mint te. De ne dőlj be a címeknek, minden cikk úgy van megírva, hogy az figyelemfelkeltő legyen.

Hogy még jobban megnyugtassunk, a következőkben 7 jelét írjuk le annak, hogy mitől lesz valaki igazán tisztaságkedvelő ember, még akkor is, ha nem tudja magáról. Vagy ha nem tartod magad ilyen embernek, akkor a következő 7 dolog jó lesz arra, hogy megtudd mit kell tegyél ahhoz, hogy ilyen legyél.

Jó sok munkát igényel, hogy tisztán tudd tartani otthonodat, de ennek ellenére ezt még a többi feladatod mellett is meg tudod csinálni. Néha persze egyszerűbb a kudarcokra gondolni a sikerek helyett. Hogyha így gondolkodsz, hamar megutálhatod még az otthonodat is. Mielőtt ez megtörténne, állj meg egy kicsit, és nézz körbe otthon. Nagy eséllyel jóval nagyobb a tisztaság, mint gondoltad volna!

Íme a 7 jel:

1. Van egy takarítási rutinod

Tisztaságszeretőnek mondhatod magad, hogyha van egy rendszeres takarítási rutinod. A tisztaságkedvelő emberek rendszeresen takarítanak, nem várják meg, hogy már elviselhetetlenül nagy legyen a rendetlenség. Már akkor jóval a többség előtt jársz, ha csak a konyhát és fürdőszobát takarítod ki hetente.

2. Nem halogatod a takarítást


A tisztaságszerető emberek szeretik, hogyha tisztaság van otthon. Ha te is ilyennek tartod magad, akkor tudod, hogy jobb egyből feltakarítani rendetlenséget, mint későbbre halogatni azt. A tisztaságkedvelő emberek a főzés közben használt edényeket leöblítik még azelőtt, hogy a mosogatógépbe tennék azokat, arról nem is beszélve, hogy bármiféle kicsöpögést, kiömlést egyből feltörölnek. Hogyha te is így csinálod ezeket, akkor jobban szereted a tisztaságot, mint gondolnád.

3. A vendégek tisztelik az otthonodat

Hogyha tisztaságkedvelő ember vagy, a vendégek nem csak érezni fogják azt a tiszteletet, amit otthonod iránt tanúsítasz, hanem ők is ugyanígy fognak rá vigyázni. Mielőtt belépnek letörlik a lábukat és egyből kilépnek a cipőjükből. Ahelyett, hogy bárhova leraknák a poharaikat, elviszik azokat az asztalig vagy valamilyen alátétet használnak.

4. Tudod hol találod a takarítószereket

A tisztaságszerető emberek gyakran használják a takarítószereiket, így tudják is, hogy azok hol vannak. Néhányan a konyhában és minden fürdőszobában tartanak belőlük egy szettet, de vannak, akik a kamrában tartják. Ha tudod, hogy hol találod a te takarítószereidet, így gyorsan elő tudod őket kapni, ha szükség van rájuk, akkor te is tisztaságkedvelő embernek mondhatod magad.

5. Egész nap tisztán tartod az otthonod

A tisztaságszerető emberek alig hagynak el egy szobát üres kézzel. Ez azért van, mert a takarításról nem feladatként, hanem folyamatként gondolkodnak. Hogyha tisztaságkedvelő vagy, akkor mindent egyből helyre teszel használat után, és egyből összeszeded a szemetet, amit találsz. A tisztaságszerető emberek otthonai azért néznek ki úgy ahogy, mert mindig helyükre teszik a dolgokat, és nem hagyják elöl őket.

6. Minden nap beágyazol


A tisztaságkedvelő emberek számára ez nem csak egy gyerekkori szokás, mert ők élvezik az otthonuk szebbé tevésének a folyamatát. Tisztában vannak azzal, hogy ez a reggeli 3 perc könnyebbé teszi számukra azt, hogy a nap hátralevő részében is tiszták maradjanak. Az ágyad egy hangsúlyos pontja a hálószobának. Ha nem ágyazod be, az egész szoba a rendetlenség képét mutatja majd, hiába van rendben azon kívül minden.

7. Nem próbálsz meg mindent magad megcsinálni

A tisztaságszerető emberek nem próbálják meg az egész házat egyedül kitakarítani. Egy családi otthon egy közösség és mindenki a része. A tisztaságszerető emberek nem feledkeznek meg arról, hogy a gyerekeket is bevonják a takarításba. Ezzel felkészítik őket arra, hogy majd egy nap ők is hasonlóan felelősségtudatos tagjai legyenek egy nagyobb közösségnek. Ha feladatot kapnak, az a tisztasághoz szükséges ügyességüket is fejleszti.

Hogyha a fenti 7 jel mindegyikét vagy többségét te is csinálod, akkor elmondhatod magadról, hogy rendkívül tisztaságkedvelő vagy! Van néhány olyan, amit még nem így csinálsz? Semmi gond! Próbáld meg azokat is bevezetni a napi és takarítási rutinodba, és rövid idő alatt meglátod mekkora hatással lesz az egész otthonodra!