Egy fárasztó nap után az ember legszívesebben csak hátra dőlne és élvezné a megérdemelt pihenést, ámde a takarítási feladatokat nem lehet elhanyagolni. A következőkben 10 rövid, pár perc alatt elvégezhető takarításai feladatra adunk tippeket:

1. Töltsd meg a mosogatógépedet bármivel, ami nem edény.

Műanyag játékok, szappantartók, műanyag fésűk és sok mást tisztává tudunk varázsolni a mosogatógép segítségével, mindez semmi erőkifejtést nem igényel. Csak sétálj körbe a házba és gyűjtsd össze a tárgyakat, amiket a mosogatógépben is meg lehet tisztítani és amiket egyébként is ritkán (ha nem soha) tisztítasz, miután összegyűjtötted őket indítsd el a mosogatógépet egy mindent-elmosunk-csak-tányérokat-nem tisztításra.

2. Szórd meg és szívd fel

Dobj egy kis szódabikarbonát a szőnyegre, kárpitozott bútorokra és akár még a matracodra is, majd hagyd, hogy a következő 15 percben a szódabikarbóna elvégezze a szagtalanítást. A negyedóra elteltével porszívózd át a felületeket, hogy az ott maradt szódabikarbóna darabokat eltüntesd.

3. Sétálj egy szöszhengerrel


Ez a hordozható, sokoldalú eszköz, ami már oly jól bevált a ruhadarabok szösztelenítésénél kiváló arra is, hogy összeszedd segítségével a morzsákat, port, szöszöket a nehezen elérhető vagy ritkán takarított felületekről. Görgesd át a lámpaernyőn, a táskád alján, plüssállatokon és más nehezen elérhető helyeken, hogy tisztává varázsold őket.

4. Tüntesd el gyorsan a kis kedvenced szőrét

Csupán egy pár benedvesített gumikesztyű szükséges ahhoz, hogy gyorsan összeszedd háziállatod szőrét kedvenc párnádról vagy foteledről.

5. Űzd el a port a padlóról

Nem kell lehajolnod vagy letérdelned ahhoz, hogy a padló zeg-zugos részeit is kitisztítsd. Egy régi zoknira fújj egy kevés tisztítószert és a lábaddal töröld fel a padló problémás részeit, elűzve a nem kívánt, megbújó porréteget.

6. Foglalkozz az elektronikai eszközeiddel is


A mobiltelefonodon nagy eséllyel több baktéria telepszik meg, mint a toalettülőkéden, mégis nagy eséllyel lényegesebben kevesebbszer tisztítod. Töröld át egy alkoholos kendővel a gyakran használt elektronikai eszközeidet (ebbe a TV kapcsoló is beletartozik).

7. Töröld át a táskádat is

Egészen lenyűgöző, hogy a mindennap használt tárgyainkat milyen kevésszer tisztítjuk, a táskád pedig egyike ezen tárgyaknak. Nagyjából a női táskák felén toalettekben összeszedett baktériumok (fekália) telepednek meg, szóval mindenképpen töröld át a táskádat egy fertőtlenítő kendővel.

8. Frissítsd fel a konyhamalacodat

Kellemetlen szag terjeng a konyhában, amit sehogy se tudsz elűzni? Ha van konyhamalacod, akkor nagy eséllyel az a ludas a dologban. Tegyél egy kevés citromhéjat a konyhamalacba, majd öblítsd le egy kis hideg vízzel, hogy eloszlasd a szagot.

9. Portalanítsd a mennyezeti ventilátort

Mielőtt az első meleg napok megérkeznénk vedd biztosra, hogy a mennyezeti ventilátor nem fogja teleszórni porral a szobát. Egy régi párnahuzat segítségével könnyen áttörölheted a ventilátort, ezzel biztosítva egy tiszta, pormentes eszközt.

10. Válj meg a felesleges kupac magazinoktól


Néhány dolog esetében nem is kell gondolkoznod azon, hogy megtartsd vagy kidobd őket. Nézd át az évek óta az éjjeliszekrényen árválkodó újságkupacot és válj meg a felesleges daraboktól. Rögtön rendezettebbnek fog tűnni az éjjeliszekrényed.