Amikor időd engedi és pár órát a takarításra tudsz fordítani, akkor nagy eséllyel rögtön neki ugrasz a szokásos rutinnak: kiporszívózod a lakást, porolsz, lesúrolod a fürdőszoba felületeit, összepakolsz a konyhában és elmosogatod az edényeket. Viszont így több, koszos tárgy is kimarad a takarítási rutinból – sőt, még az is lehet, hogy még ezen eszközöket sosem takarítottad le alaposan. Legyen a következő nagytakarításod annyira aprólékos, amennyire csak lehet, azáltal, hogy a következő, talán kissé túlságosan is elhanyagolt tárgyakat, eszközöket is takarításnak veted alá:

1. Mosógép


Nagy eséllyel nem gondoltál még arra, hogy a mosógépet is alaposan kitakarítsd, hiszen azért van, hogy más dolgokat kitisztítson, tehát elég tisztának kell lennie, nem igaz? Nos, a válasz nem. A mosógépek könnyedén válhatnak a penész és a különböző baktériumok melegágyává, hiszen folyamatos nedvesség jellemző az eszközre. Ez különösen igaz az elöltöltős mosógépekre és ha sokszor hideg vizet használsz.

Hogyan tisztítsuk?: Adj két csésze fehér ecetet a mosószertartó fiókba és futtass végig rajta egy öblítést. Amikor ez megvan, akkor adj hozzá fél csésze szódabikarbónát és futtass rajta újból egy öblítést a legmagasabb hőfokon, ha ezzel is végeztél, akkor egy száraz törlőkendővel töröld át alaposan a mosógép belsejét. Ha pedig gyorsabb megoldásra vágysz, akkor használj külön erre a célra kifejlesztett mosógép tisztító tablettákat.

2. Mosogatógép

Hasonlóan a mosógépekhez, a mosogatógépek is a nedvesség, illetve a meleg miatt forrásai lehetnek a baktériumoknak, illetve penésznek, és persze amiatt is, hogy könnyen ételmaradékok ragadhatnak a belsejébe.

Hogyan tisztítsuk?: A legegyszerűbb és leggyorsabb módja az, ha mosogatógép tisztító tablettát vagy folyadékot használunk. A tablettát vagy folyadékot behelyezve a gépbe nyomjunk rá egy öblítéses programra és kész is a tisztítás, csupán arra figyeljünk, hogy tisztítás közben egy edény se legyen a mosogatógépben. Illetve, hogy minél tovább megőrizzük a mosogatógép tiszta és jó illatát, ajánlatos mosogatógép illatosítót elhelyezni a belsejében.

3. Kukák belseje


Igaz rendszeresen cseréljük a szemeteszsákot, de mikor fordítottunk arra energiát, hogy magát a szemetest is kitisztítsuk? A zsákok nem védik meg a szemeteseket mindentől és nem csak, hogy ételmaradékok és egyéb szemétdarabok eshetnek mellé a zsákból, hanem ezek könnyen el is kezdhetnek büdösödni.

Hogyan tisztítsuk?: Vegyél fel egy pár kesztyűt, vidd ki a szemeteseket házon kívülre és első lépésként ürítsd ki őket teljesen. Ha van rá lehetőség, akkor slag segítségével mosd át a szemeteseket jó alaposan kívül és belül is. Ezután töröld át papírtörlővel, majd fújd be fertőtlenítő spray-vel (szintén kívül és belül). Használj egy kefét, hogy az egészet tisztára tudd sikálni, hagyd egy pár percet pihenni, majd újból sikáld át a kefével, végül pedig hagyd teljesen megszáradni.

4. Fürdőszobai kiegészítők

Amikor a fürdőszobát takarítod, akkor nagy eséllyel a toalettet, fürdőkádat és csapot takarítod ki, de ha nem szentelsz figyelmet a különböző dekorációs tárgyaknak és kiegészítőknek, amik a fürdődben vannak, akkor nem is igazán takarítod ki a helyiséget. Ezen tárgyak nagyon könnyen lehetnek piszkosak és rozsdásak, főleg, ha közel vannak a csaphoz. Amennyiben vannak festmények vagy képek is a falon, akkor azoknak a tisztítása is fontos. Tulajdonképpen minden egyes tárgy, ami a fürdőszobában helyezkedik el baktériumok tanyájává válhat.

Hogyan tisztítsd?: A metódus attól függ, hogy pontosan mit tisztítasz, de általánosságban követhető az alábbi szabály: minden egyes tárgyat tisztíts át, törölj át fertőtlenítő spray-vel, majd töröld szárazra, ha szükséges, akkor pedig fényesítsd ki.

5. Párnák


A legtöbb ember gyakran mossa a párnahuzatokat, de teljesen megfeledkeznek magáról a párnáról. Akkor is, ha párnahuzat van rájuk húzva és így nem magán a párnán alszunk, könnyen piszkossá válhatnak. A párnák könnyen összegyűjthetik a port, olajokat, izzadtságot, baktériumokat, penészt és nyálat, amiket nagy eséllyel nem szeretnél az arcod közelében tudni alvás közben, sőt, a fentebb felsorolt tényezők akár megbonthatják a párnák tömését, kényelmetlenné téve ezáltal a párnát.

Hogyan tisztítsuk?: Nézd meg a párnán található mosási instrukciókat, de nagy eséllyel mosógépben kímélő mosással tudod tisztítani (hacsak nem száraz tisztítást igényel a párna). Amint vége a mosásnak hagyd teljesen megszáradni a párnát, nehogy penész jelentkezzen rajta. A legtöbb párnát szárítógépben is lehet szárítani a legalacsonyabb hőfokon, de ha ezt a lehetőséget választjuk, akkor mindenképpen helyezzünk be néhány száraz törölközőt is a szárításhoz vagy kettő, használatlan teniszlabdát, így megóvva a párna tömését a csomósodástól.

6. Újrahasználható vizes palackok, kulacsok

Az újrahasználható palackjaink elmosogatásáról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, mivel általában úgyis csak vizet tárolunk bennük, plusz folyamatosan használjuk őket. Viszont akkor is koszolódni tudnak, ha csak vizet öntünk beléjük.

Hogyan tisztítsuk?: Töltsük meg a kulacsot meleg, szappanos vízzel, rakjuk rá a kulacs fedőjét, majd rázzuk, hogy a meleg víz mindenhova menjen a palackban. Ezek után hagyjuk így pár percig, majd öntsük ki a vizet és hagyjuk megszáradni. Amennyiben van üvegmosó kefénk, akkor a víz kiöntése előtt azzal is jó alaposan sikáljuk át kívül és belül is az üveget, különös hangsúlyt fektetve az ivócsőre (amennyiben a kulacsunk rendelkezik vele) és a kupakra is.

7. Mennyezeti ventilátorok


Ha a ventilátor szárnyainak teteje nincs szem előtt, akkor könnyen megfeledkezhetünk a tisztításáról. Pedig az eszközök ezek részei könnyen felgyűjtik a port és egyéb szennyeződéseket, amiket aztán bekapcsolás után szétszórnak a helyiségben.

Hogyan tisztítsuk?: Óvatosan, hogy ne okozzunk kárt a ventilátor szárnyaiban egyszerűen csak töröljük át egy teleszkópos porcicával. A még alaposabb takarítás érdekében ne csak a szárnyakat töröljük át, hanem magát a lámpaernyőt és villanykörtét is.

8. Világítótestek

Ahogyan a mennyezeti ventilátorok, úgy a különböző, lakásban található világítótestek is összegyűjtik a port.

Hogyan tisztítsuk?: Általában a porcicával való porolás a világítótestek esetében is elegendő. Mélyebb takarításért azonban használjunk egy enyhén nedves törlőkendőt vagy mikroszálas rongyot (nagyon figyeljünk arra, hogy ne legyen túl vizes, hiszen könnyen befolyhat elektronikus egységekbe), s óvatosan töröljük át a világítótestet. Ügyeljünk arra is, hogy a villany legalább egy órája ne legyen felkapcsolva, hogy a villanykörte ne legyen túlságosan meleg.

9. Reluxák


Az egyik pillanatban a reluxák még vadonatújak, aztán a másik pillanatban már elszíneződtek és egyre rosszabb hatást keltenek, de szerencsére könnyen orvosolható ez a probléma, hiszen a legtöbb esetben csak a por okozza a színelváltozást.

Hogyan tisztítsuk?: Vagy egy porcicával vagy egy mikroszálas törlőkendővel töröljük át a reluxákat. A műanyag reluxákat az alaposabb takarítás érdekében szappanos vízzel is áttisztíthatók, míg a fa reluxákat akár át is porszívózhatjuk és akár bútorápoló spray-el is tisztíthatjuk.

10. Díszpárnák

Habár a díszpárnák inkább a dekoráció részét képezik, mégis a vendégek vagy a háztartásban élők olykor ráfeküdnek, ráülnek, használják őket.

Hogyan tisztítsuk?: Tisztításuk szuper egyszerű: csak tegyük be őket kímélő mosásra a mosógépbe, majd hagyjuk megszáradni őket teljesen vagy tegyük be őket a szárítógépbe (alacsony hőfokon és néhány teniszlabda társaságában), de a legfontosabb az, hogy tisztítás előtt mindenképpen ellenőrizzük a párna címkéjét, hátha találunk instrukciókat a mosásra vonatkozóan.