A ruhára kerülő foltok sokszor nagy gondot tudnak okozni, de sajnos, akármennyire is óvatosak vagyunk, könnyen leehetjük magunkat, kiönthetünk valamit. A következőkben tippeket adunk néhány makacs folt eltávolítására.

A folteltávolítás legalapvetőbb és legáltalánosabb szabályai a következők:

  • ha a körülmények engedik, rögtön szedd ki a ruhadarabból a foltot
  • amennyiben lehetséges természetes anyagokat használj a kiszedéshez (mint például ecetet)
  • mindig a legegyszerűbb megoldást próbáld ki először
  • ha alternatívabb utat választasz, akkor először egy nem fontos anyagdarabon próbáld ki

Most pedig nézzük a 10 leggyakoribb folt forrását és eltávolításukat:

1. Rúzs


Ha az anyag, amire a folt került mosható, akkor a rúzsfoltot terítsd be hajlakkal, majd hagyd állni 10 percig, a 10 perc lejárta után, egy enyhén nedves kendővel vagy szivaccsal óvatosan nedvesítsd be, ezután pedig mosd át normál mosáson és a folt eltűnik.

2. Körömlakk

Ha a körömlakkot egy drága vagy sötét színű ruhadarabra öntötted, akkor a legbiztosabb az, ha elviszed tisztítóba. A körömlakkfolt az egyik legnehezebben eltávolítható. Első lépésként, próbálj meg minél többet lekaparni a foltból a körmöddel. Ezután fülpiszkát márts egy kis körömlakk lemosóba, majd azzal nagyon óvatosan mosd le a foltot. Ügyelj arra is, hogy a ruhadarab foltmentes részére minél kevesebb körömlakk lemosó csöppenjen, mivel a ruha színét is kiszívhatja. Abban az esetben, ha nincs kéznél körömlakk lemosó, használhatsz hajlakkot is.

3. Fű


Szappant ne használjunk, csupán hideg vízzel és egy csészényi ecettel mossuk ki a foltot.

4. Vér

Szappannal és hideg vízzel vagy buborékos vízzel mossuk ki. Ha régebbi vérfoltról van szó, akkor egy kis mosogatószert dörzsöljünk bele a foltba, majd utána kezdjük el az eltávolítását a szokásos módon.

5. Izzadtság

Készíts pasztát szódabikarbónából és vízből, majd vidd fel a masszát a foltra. Hagyd a folton megszáradni pár órán át, majd szokásos módon mosd ki a mosógépben a ruhadarabot. Annak érdekében, hogy az izzadtság foltot megelőzd, adj ecetet minden egyes mosáshoz.

6. Tinta


Metilalkoholos szivaccsal töröld át a foltot, majd mosd ki meleg, szappanos vízben, ezután pedig öblítsd ki.

7. Hajfesték

Minél hamarabb tegyél kerozint vagy hajlakkot a foltra. A hajfesték okozta foltnál az idő a legnagyobb ellenség, mivel minél később ápoljuk le a foltot, annál nehezebb lesz kiszedni.

8. Zsírkréta

A gyerekek már csak gyerekek, és egy ponton biztosan zsírkréta kerül a ruhájukra. Ahhoz, hogy kiszedjük a foltot először is használjunk egy régi fogkefét, amivel jól keféljük ki a foltot (ez megbontja a szennyeződést). Áztassuk hígítatlan ecetbe 30 percig, majd mossuk ki úgy, ahogy normál esetben is tennénk.

9. Különböző szószok


Ahhoz, hogy a különböző szószok (mint például paradicsom, BBQ vagy chilli) által okozott foltokat kiszedjük, először használjunk mosogatószert, ezt óvatosan dörzsöljük bele a foltba, majd öblítsük ki hideg vízzel. Ezt ismételjük addig, amíg a folt el nem tűnik, ezután pedig mossuk ki a ruhaneműt ugyanúgy, ahogy egyébként is tennénk. Akkor, ha a szósz régebb óta rajta van már a ruhadarabon, már úgymond „megült” rajta, használjunk egy kevés ecetet vagy citromlevet a mosogatószer helyett (de csak módjával, ugyanis, ha színes ruhán van a folt, akkor ezek a szerint könnyen megváltoztathatják a színét), ezután mossuk ki és hagyjuk megszáradni a napon. Ismételjük ezt a műveletet, amíg a folt el nem tűnik teljesen.

10. Csokoládé

Egy tojás lesz a csokoládéfolt eltüntetésében a segítségünkre. Egy kis tojássárgáját dörzsöljünk a foltba egy tiszta anyagdarabbal, ezután pedig egyszerűen mossuk ki a ruhadarabot.